6
Fotogalerie

Zásadní doplněk: Kabelka!

Kabelka. Zásadní doplněk, bez kterého by žádná žena neměla udělat ani krok. Různé příležitosti společenské sezony si říkají o malé a krásné kousky. A vůbec nevadí, že většinou se do nich nevejde nic víc než kapesníček, rtěnka a několik bankovkek. Prostě ji musíte mít!

Návštěva koncertů, divadel nebo plesů je společenskou událostí, která vyžaduje všestrannou přípravu. Při všech krocích, které vedou k dokonale upravené ženě – bez rozdílu věku – nesmíme zapomenout na společenskou kabelku. Je to doplněk malý svými rozměry, ale velký významem. V současné módě se stává tím, co upoutá pozornost, „doladí“ celkové vyznění oblečení a dodá mu podle potřeby více či méně výjimečný ráz. Navíc nikdy nebyla nabídka kabelek takoká jako dnes, kdy je nabízejí nejen designéři slavných značek, ale prakticky celý módní trh. Jejich historie se začala psát v éře slavných plesů v 18. století. Nasvícené sály královského zámku ve Versailles byly za vlády Ludvíka XV. velkolepou přehlídkou módy.

Dámy v rokokových toaletách s rozměrnými krinolínami se předháněly v nových kreacích. Jednou z nich byla i markýza de Pompadour, která se zasloužila o malou společenskou kabelku dodnes známou pod jménem „pompadurka“. Jak vypadala? Šlo spíše o ozdobu: měkký látkový váček uzavřený stažením šňůrky a zavěšený na ruce. Pompadurka se brzy stala módou – a jistě nejen proto, že markýza byla favoritkou krále. Tato látková kabelka určená pro „drobnosti a milodary“ byla totiž malým rukodělným uměleckým dílem vytvořeným z textilie a krajek, pošitá korálky a drahými kameny. Textilní pompadurka v různých podobách přežila až dodnes. Její velikost se trochu zvětšila, nikoli však na úkor půvabu. Skvěle doplňuje vysoce společenské, například plesové toalety. Pompadurku zdobí většinou zajímavě řešené textilní ozdoby například ve tvaru stylizovaných květin.

Co se změnilo, je vnitřní podoba kabelky: místo váčku na milodary dnes ve většině modelů najdete prostor pro mobilní telefon. Komu by se tento specifický typ kabelky zdál příliš romantický nebo nevyhovoval svými rozměry, může zvolit kabelku známou jako „psaníčko“. Je to rovněž klasika – a opět nestárnoucí. Tato elegantní kabelka vznikla ve dvacátých letech, kdy emancipované ženy začaly navštěvovat různé společenské příležitosti nejen ve společnosti gardedámy nebo partnera, a tudíž nutně potřebovaly mít po ruce víc předmětů než jen pudřenku. Kabelka jednoduchého obdélníkového tvaru poskytovala dostatek úložného prostoru. Nošená pod paží nebo v ruce nevadila při chůzi, ve společenském styku však blokovala pravou ruku. Proto dostala pro společenské účely novou variantu: kovový rám na zapínání, který umožňoval zavěsit kabelku na řetízek přes ruku nebo na rameno. Současní výrobci nabízejí většinou dva různě dlouhé měnitelné závěsy, takže kabelka nebrání v pohybu ani v tanci. Psaníčko vždycky bylo a je zhmotněním elegance. Jeho jednoduchý tvar umožňuje řadu variant v různých materiálech.

Podle typu společenské příležitosti si můžete vybrat buď méně nápadný, nebo naopak velmi efektní doplněk. Na psaníčku vyniká zejména elegantní hladká kůže (nebo její dobrá imitace) zdobená efektní sponou. Méně klasické řešení je kabelka s textilním povrchem. Ušlechtilé textilní materiály – samet, brokát nebo taft – i jejich barevná škála však umožňují dokonalé doplnění toalety. K celkovému efektu mohou přispět i bižuterní ozdoby. Například módní perlový náhrdelník vhodně zdůrazní textilní kabelka pošitá perličkami.

Móda společenských toalet se sice mění, obliba kabelek ovšem zůstává. Stačí se podívat na pestrou nabídku a sladit barevně a stylově tento doplněk se společenskou toaletou.

psaníčko se zlatými třpytkami, DKNY, 3740 Kč

psaníčko Knot, Bottega Veneta, 32 640 Kč

psaníčko Alexander McQueen, Simple Concept Store, 25 700 Kč

ČTĚTE TAKÉ:
Eliška Bučková: Po třech měsících se výsledek dostavil – shodila jsem devět kilogramů.

ČTĚTE TAKÉ:
Vlasáková vstoupila do Nového roku se čtyřmi dětmi a jedním seriálem

Doporučujeme

Články odjinud