Ženy kvůli módě riskují zdraví nohou

Ženy kvůli módě riskují zdraví nohou

Bezmála čtyři z deseti žen si vědomě kupují boty, které jim nesedí. Jen proto, že jsou módní.

Průzkum Společnosti chiropodů a podiatrů mezi dvěma tisíci žen ukázal, že 37 procent žen klidně nosí boty, které jim nepadnou a jsou nepohodlné. A to vše ve jménu módy. I 17 procent mužů se přiznalo, že si kupují boty špatné velikosti.

Ačkoliv 80 procent žen tvrdí, že mají občas s nohama problémy, jako třeba puchýře, kuří oka, zarůstající nehty a podobně, jen 40 procent dotazovaných se snaží s potížemi něco dělat.

Lorraine Jonesová ze Společnosti chiropodů a podiatrů řekla BBC: "Zdá se, že mnoho z nás neodolá výhodné koupi nebo nejnovější módě. Je ale důležité uvědomit si, že když si kupujete boty, které vám nesedí, nejenže vám budou nepohodlné - je to i zdravotní riziko."

Pokud nohy bolí, něco není v pořádku. A je sice pravda, že občas za to mohou "zabijácké" podpatky, ale nejhorší bývají boty s volnou patou. Často se totiž posouvají dopředu a tlačí na prsty. Jonesová tvrdí, že hodně lidí si běžně kupuje boty špatné velikosti nevědomky.

A dodává, že by si lidé měli kupovat také boty vhodné na aktivitu, kterou v nich budou provádět. Pro ženy prý jsou ke každodennímu nošení nejvhodnější boty s podpatkem nejvíce čtyřcentimetrovým, které netlačí na prsty. Jsou tedy vepředu buď volné, nebo mají zaoblený tvar.

Doporučujeme

Články odjinud