Zima pleti škodí a i prospívá

Zima pleti škodí a i prospívá

Přestože našemu povrchu těla v zimním období pomáháme oblečením, část pokožky, zejména na obličeji, na krku a na rukou zůstává vystavena trvalému a přímému kontaktu se zevním prostředím.

Jak reaguje pokožka v zimě?

Pokud venkovní teploty klesnou pod 7 °C, mazové žlázy v pokožce sníží produkci lipidů na minimum. Mrazem vysušená kůže pak znesnadňuje práci vyživujícímu krému. Vrstva odumřelých buněk obaluje tělo neprůstřelným štítem, který brání zvláčňujícím látkám proniknout do hloubky. Nízká vlhkost vzduchu zase tkáni odebírá vodu, takže pokožka ztrácí pružnost. Křehké cévky na tvářích a nose občas nevydrží časté střídání teplot a popraskají.

Kůže je v zimě daleko citlivější a snadněji se podráždí. Přispívá k tomu suchý vzduch, přehřáté místnosti, za okny teploty kolem bodu mrazu a oblečení z ne zrovna těch nejjemnějších materiálů. Když k tomu připočtete pobyt ve městě, kde se k dalším vlivům přidává vysoká koncentrace smogu, stres a stravu nepříliš bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu, máte více než úctyhodný seznam důvodů, proč věnovat potřebám pleti zvýšenou pozornost.

TIPY:

1. Těsně před pobytem v chladu si pokud možno neomývejte ruce ani obličej.

2. Alespoň jednou týdně dopřejte pleti peeling - vaše kůže se zdravě prokrví a zahřeje.

3. Pro denní používání zvolte mastnější krém. Vytvořený ochranný tukový film brání odpařování vody, takže pleť zůstává vláčná a zbytečně se neochlazuje. Pro mastnější typ pokožky, u které by hutnější "zimní" krém mohl způsobit problémy, je vhodnější lehčí hydratační krém.

4. Pokud máte sklon k tvorbě červených skvrn s poruchou kožní mikrocirkulace, používejte dvakrát denně biotechnologické emulzi, určenou na lokalizované zarudnutí u normální a silně reaktivní pokožky.

5. Používejte make –up. Kombinace mastného základu a pigmentu vytvoří ochranný film, nepropustný pro celou řadu zevních škodlivin. V zimě se používají také zdravíčka s pudrovou konzistencí, která vytváří na kůži ochranný štít proti chladnému větru a mrazu.

5. Chraňte rty. Kůže je velmi tenká, neobsahuje žádné tukové žlázy, snadněji se vysuší a popraská. Jestliže se vám olupuje kůžička, každý večer rty promasírujete měkkým zubním kartáčkem, namočeným v teplé vodě a natřete. Nezavrhujte jelení lůj, nebo med, protože má zklidňující účinky. Používejte hydratační a výživné rtěnky s obsahem vitaminu E a UV faktorem, které rty chrání.

6. Pigmentové skvrny jsou nepříjemný problém. Zhoršují se s věkem, vliv na ně může mít užívání hormonální antikoncepce. Silně pigmentované epidermální buňky odstraní speciální biotechnologické sérum, obsahující výtažky z exotických rostlin.

7. Večer před spaním pleť důkladně očistěte, aby pokožka mohla volně dýchat a v průběhu noci regenerovat. Volte šetrné přípravky a na pleť příliš netlačte.

8. Pečujte o ruce. Rukavice a speciální krém na ruce by vás měl doprovázet na každém kroku.

9. Věnujte pozornost krku, dekoltu a poprsí. Všechno, co právě teď potřebuje vaše pokožka, dodají díky extraktům z léčivých rostlin fytobiologické emulze- a ještě ji dokonale vyhladí.

10. Nezapomeňte na dostatek pohybu doplněný bylinnými koupelemi, masážemi nebo saunou.

Na stavu pokožky se odrazí i nemoci z nachlazení

Proto nespoléhejte jen na kosmetické přípravky, ale začněte od základu. „Především dodávejte pleti výživu s pomocí vyvážené stravy a vitamínových doplňků. Zařaďte do svého jídelníčku ovoce bohaté na vitamín C... Můžete to obohatit například kapkami s výtažky z grapefruitových jadérek, které jsou silným antioxidantem a obsahují velké množství flavonoidů, důležitých pro regeneraci buněk,“ doporučuje fytoložka Venuše Studničková a klade důraz na pitný režim:„Během zimy obvykle nepociťujete žízeň tak často, jako v ostatních ročních obdobích, přesto je potřeba pít aspoň dva litry vody nebo čaje, které se postarají, aby pokožka zůstala elastická a napnutá. Osvědčené je pití čaje z kopřivy, který vyplaví z těla nečistoty.“

V čem naopak zima pleti prospívá?

I když jsou chladné měsíce v mnoha ohledech zákeřné, mají i své výhody. Při nízkých teplotách se na pleti "nerozpouští" make-up, jak tomu často bývá v parných dnech, nalíčení vydrží déle dokonalé. Pokožka se lépe prokrvuje a regeneruje, mrazem zčervenalé tváře působí mladistvě. Snížená produkce mazu mnohdy zlepšuje stav problematické pleti, pomalejší růst ochlupení zase nevyžaduje tak časté holení nohou. Zima je rovněž ideální pro různé chirurgické zásahy. Působení slunce je totiž značně omezené, což je výhoda hlavně v případě invazivních metod, kdy je nutné jizvy chránit před slunečním zářením. Případné otoky bývají navíc menší a také rány méně bolí.

Chystáte se na „zimní radovánky“?

V případě, že patříte mezi sportovní nadšence a budete se pohybovat ve vyšších nadmořských výškách, na sněhu a při silnějším slunečním záření, používejte krémy s Uv filtry. Ochranný krém nanášejte alespoň půl hodiny před odchodem na mráz, aby se stihl vstřebat a mohl venku hned plnit svou funkci. Pokud víte, že strávíte den na plném horském slunci, použijte krém s ochranným faktorem, abyste zabránili spálení pokožky. Působení nebezpečného ultrafialového záření totiž stoupá se zvyšující se nadmořskou výškou a navíc je intenzita slunce znásobena také jeho odrazem od sněhu. Podle charakteru pokožky volte minimálně krém s ochranným faktorem SPF 20, na nejvíce exponované partie (nos, rty, tváře a ušní boltce) pak ještě vyšší. Přípravek aplikujte vždy nejpozději 15 minut před startem na sjezdovku. Pokud se vám přesto podaří spálit si tváře, hodí se mít při ruce gel z Aloe vera.

ČTĚTE TAKÉ:
Režisérka Pavlásková si nechala upravit nos


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud