Zlozvyky proti kráse. Zbavte se jich!

Zlozvyky proti kráse. Zbavte se jich!

Většinu dlouhodobě zažitých zvyklostí nebývá jednoduhé odbourat. Zvláště tehdy, když nejste přesvědčeni o tom, že jsou opravdu špatné… Co je dobré změnit a proč?

NEZKRACOVAT DOBU SPÁNKU

Noční relax nemá pouze odpočinkový charakter pro unavené tělo, ale odehrává se během něj i spousta důležitých reakcí, prospěšných pro vnější krásu. S chronickým nedostatkem spánku si totiž říkáte o to, aby se v pleti snížila produkce kolagenu a také zpomalila buněčná obnova a regenerace kožní bariéry. Proto pokud vám pokožka obličeje připadá zašedlá a s viditelněji se rýsujícími vráskami, obětujte více času na spánkovou obnovu. Změnu zaznamenáte nejen vy!

NEODBÝVAT PITNÝ REŽIM

Slyšíte to všude, ale přesto máte pocit, že vaše tělo víc vody nepotřebuje? Jistě, pokud vás nerozbolí hlava či si organismus neřekne o přísun jinak, není asi důvod k panice. Ale kůže je taky orgán, a dokonce ten největší! Takže pokud nechcete být za pár let seschlá (jako švestka), dopřejte si alespoň litr a půl vody denně. Čaje a polévky se nepočítají. Hydratace není nikdy dost - vnější ani té vnitřní!

NEPODCEŇOVAT ÚČINKY SPF

S ochranou před sluníčkem je to pořád dokola. Trend snědé pleti (který už je mimochodem dávno „over“) v ČR stále letí, a tak málokdo vyráží na dovolenou s krémem, jehož SPF by přesáhlo hodnotu 10. Pak se sice diví, že bronz dlouho nevydržel (aby také ne, když kůži prakticky spálil), ale příští rok do toho jde úplně stejně znovu. Pokožka se mezitím vzpamatuje, jenomže si zároveň všechny křivdy velmi dobře zapamatuje.

A „s radostí“ je zanedlouho vrátí - například v podobě předčasného zestárnutí, u někoho v nepravidelných pigmentacích a častokrát bohužel i v podobě melanomu kůže… Co si takhle konečně připustit, že mazlivé paprsky slunce skutečně nejsou jen kamarádské, a preventivně se před nimi co nejpečlivěji chránit? A pozor! Platí to nejen na dovolené u moře, ale také při lyžování či turistice na horách a rovněž v ulicích měst.

NEZANEDBÁVAT ČIŠTĚNÍ PLETI

Pořídit si nejdražší krém a věřit, že vás pouze on spasí, je bláhové. Jestliže totiž nedostane ke své realizaci dokonale čistou plochu, nemá šanci své schopnosti naplno předvést. Jen si to představte: vrátíte se domů po celém dni, kdy na pleti ulpívá prach, pot i různé nečistoty z ovzduší. Smyjete to obyčejnou vodou a pleť je připravená pro nanesení zázraku. Vážně? Z nádobí přece taky nedostanete špínu jen tak…

Takže chcete-li zjistit, co váš denní a noční krém skutečně dokáže, vždy před jeho aplikací pokožku důkladně očistěte. Ráno stačí micelární voda, večer před ni přidejte ještě odličovací krém, gel či pěnu.

NESNAŽIT SE ZASTOUPIT ODBORNÍKY

Ať už půjde o domácí mani-/ pedikúru, barvení vlasů, nebo ošetření pleti. Samozřejmě, pravidelná péče svépomocí je důležitá, ale jisté kroky není na škodu přenechat zkušeným. Jednak jsou to další ruce, takže dokážou zapracovat i v místech, kam vy se nedostanete nebo si nevidíte, a jednak preciznost provedení a množství všech udělátek, která mají mají manikérky, kadeřníci a kosmetičky k dispozici, je nesrovnatelné. Proto si najděte ty nejlepší a z návštěvy u nich si udělejte pravidelný rituál, kterým se odměníte.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud