Shadow Man

Shadow Man

Planking?
Oheň z nebes
Namibia, Deadvlei
Moře hvězd, ostrov Vadhoo, Maledivy
22
Fotogalerie

22 úžasných fotografií, které nejsou dílem Photoshopu!

Upravené obrázky uměle dokonalých lidí i věcí jsou všude kolem nás, takže je těžké uvěřit, že s těmito nádhernými fotkami nemá Photoshop nic společného! Ale je to tak! Za většinu z nich může jen a jen dokonalost přírody!

1. Shadow Man

Není nám úplně jasné, jak se mu tohle povedlo, ale jsme si jistí, že umělec Philippe Ramette nedostal za svou práci řádně zaplaceno (pokud vůbec), na to, jak úžasně si pohrál s naší myslí! Nelze ho nazvat ani malířem, ani fotografem. Jeho práce patří k předním moderním uměním dneška a jeho díla jsou určena pro rozšíření hranice podvědomí. Zda je tomu tak, posuďte sami!

2. Planking?

Zběsilé foto nechává prostor pro spoustu otázek! Jak jsou asi tihle lidé vysoko? Proč drží ta žena dítě? Co tam vůbec s tím dítětem dělá!??? A hlavní otázka na závěr? Jak to ten chlap dokázal? Práce čínského fotografa a malíře jménem Li Wei vyžaduje spoustu času a příprav...

3. Oheň z nebes

Vypadá to jako scéna z katastrofického sci-fi filmu, ale bohužel je to až moc opravdové... Takzvané ohnivé sloupy patří mezi jeden z bizarních meteorologických jevů. Představme si situaci, v horkých letních měsících celkem běžnou. Step zachvátí požár, který se nebývale rychle šíří. Ohněm sužovaná místa navíc postihne tornádo a přesně v tu chvíli se může naskytnout nebývalá hrůzostrašná podívaná, kdy proud vzduchu vytvoří vysoké ohnivé sloupy.

Děsivý sloup navíc nestojí na jednom místě – pokud jsou pro něj povětrnostní podmínky příhodné, je celkem slušně pohyblivý a nevypočitatelně se vrtí. Jeho výška může dosáhnout až do několika desítek metrů. Široký může být až deset metrů, v extrémních případech přesáhne i tuto hranici. Jsou ovšem popsány i situace, kdy ohnivý vír dosáhl výšky jednoho kilometru a řítil se rychlostí 160 kilometrů v hodině. Ohnivé sloupy nejsou výjimkou ani dnes a stále častěji se objevují při vlnách tornád, sužujících často například USA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

4. Namibia, Deadvlei

Tohle je jedna z fotek, která je nejvíce probíraná a oceňovaná v celé historii National Geographic. Na první pohled vypadá jako mistrovské malířovo dílo, jako když malíř namaloval černé stromy na jasně oranžové pozadí. Ve skutečnosti je v pozadí za stromy nejvyšší písečná duna světa, která je v ranním světle celá oranžová!

5. Moře hvězd, ostrov Vadhoo, Maledivy

Během dne vypadá tato pláž jako každá jiná, ale teprve v noci přichází k životu. Třpytky tvoří mořští mikroby nazývaní phytoplankton.

6. Grand Prismatic Spring, Wyoming (USA)

Největší termální pramen ve Spojených státech a třetí největší na světě. Světlé okraje mají na svědomí pigmenty mikrobů, které rostou na krajích.

7. Roll Out

Dobrou zprávou je, že tenhle krasavec může táhnout hodně věcí. Špatnou zprávou je, že z bezpečnostních důvodů nemůže jet rychleji než zhruba 20 km v hodině! Dokážete si představit tu hrůzu, kdyby jste se za touhle nádherou zasekli v koloně?

8. Reliéf Zhangye Danxia, Gansu, Čína

Barvami hrající reliéf je výsledkem smíšeného červeného písku, minerálů a stáří 24 milionů let.

9. Souhra

A to jste si mysleli, že vaše zaměstnání je náročné a občas tak trochu na hlavu? Chodí tahle parta společně i na oběd? A kolik místností mají asi na záchodcích? Nebo chodí chlapci po dvou?

10. Jezero Hillier, Austrálie

Jezero je růžové díky kombinaci řas a bakterií. Netradiční barva ale nemá vliv ani na člověka ani na přírodu kolem.

11. Zamrzlý vodopád Gullfoss

Teologové kdysi věřili, že toto místo bylo bránou do samotného pekla! Kdysi si totiž všichni peklo představovali jako ledové místo. Lidé dokonce chodili k vodopádu a skákali do jeho útrop ve snaze zachránit duše, které skončili v tomto ledovém pekle. Takže... i když je vodopád Gullfoss neuvěřitelně nádhernou podívanou, zároveň je také hodně děsivým strašidelným místem s velmi smutnou historií.

12. Foto z Jižní Moravy

Další neupravené foto - a přitom vypadá jako vytržené ze snů... Stejně tak by to mohla být jedna ze scén z animovaného filmu od Pixaru. Příroda je zkrátka dokonalá a žádný Photoshop k tomu nepotřebuje.

13. Tyrkysový led, Bajkal, Rusko

Kolem května, kdy Bajkal rozmrzává, led praská a vytváří ledové útvary. Ty pak díky odrazu vody vypadají jako by byly z tyrkysu.

14. Jeskyně světlušek, Waitomo, Nový Zéland

Tisíce světlušek na stropě ozařující celou jeskyni vytváří neskutečný pohled, jako ze sci-fi filmu.

15. Oko Afriky, Mauretánie

Tyto podivné skály s průměrem 24 mil a přezdívkou „Oko Afriky“ se nacházejí v Mauretánii. Dlouhou dobu si vědci mysleli, že sem spadl asteroid.

16. Natronové jezero, Tanzanie

Kvůli vysokému podílu soli, v tomto jezeře žijí mikroorganismy, které produkují červený pigment.

17. Jeskyně Naica, Mexiko

Tato jeskyně je pokryta až 15 metrů dlouhými krystaly. Mekka všech milovníků jeskyní.

18. Podvodní vodopád, Mauricius

Takový vodopád nenajdete nikde jinde než na Mauriciu. Jedná se sice jen o optický klam, který příroda vyčarovala z písku, ale zato opravdu dokonalý!

19. Gejzír Fly, Nevada (USA)

Gejzír Fly byl vytvořen náhodou, když se zde vrtala studna. Minerály a řasy se draly na povrch a vytvořily tyto mimozemské útvary.

20. Mramorové jeskyně, Patagonie

Jeskyně se vytvořily díky narážení vln a uhličitanu vápenatému po tísíce let.

21. Národní park Skaftafell, Island

Ve Skaftafellu najdete mimojiné i ledové jeskyně. Ty jsou dočasně vytvořené na hranách ledovce, kde v něm tekoucí voda vytváří díry.

22. Kaňon Antelope, Arizona (USA)

Kaňon byl vytvořen díky tekoucí vodě, která zde proplouvala miliony let.

Foto zdroj: http://image.vyperlook.com/, http://images.nationalgeographic.com/

Doporučujeme

Články odjinud