29
Fotogalerie

22 zajímavostí, které jste nejspíš netušili o filmu Pretty Woman

Ten příběh jsme určitě všichni viděli. Pretty Woman alias Vivian (Julia Roberts) šlape chodník v rušném Hollywoodu. Změní se jí život, když se náhodou nabídne milionáři Edwardovi (Richard Gere). On potřebuje doprovod na pracovní schůzky, ona potřebuje peníze. Ani jednoho by nenapadlo, že se do sebe mohou zamilovat... Jen málokdo by uvěřil, že od natočení tohoto romantického filmu o splněném snu uplynulo už 24 let!

Přečtěte si několik faktů, které jste možná ani netušili!

1. Film Pretty Woman se původně jmenoval $3,000 (3000 dolarů = částka, kterou Vivian dostávala za týden své práce).

2. První volbou režiséra při výběru herečky pro hlavní roli byla Meg Ryan! Ta ale tuto roli odmítla, díky čemuž si možná dodnes "rve vlasy". Popravdě, než přišla na řadu samotná Julie Robert, byly osloveny ještě tyto a další herečky: Kim Basinger, Melanie Griffith, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Heather Locklear, Diane Lane...

3. Na oficiálním filmovém plakátu k Pretty Woman není ve skutečnosti postava Julie Roberts, ale známé hollywoodské dublérky Shelley Michelle, na jejíž tělo byla v počítačovém programu na úpravu fotografií montáží přidána hlava Julie. Vlasy Richarda Gere jsou zase na plakátu výrazně hnědší, než pak ve filmu.

4. Když se na začátku filmu Richard Gere ptá na ulici na to, kudy jet, ve skutečnosti neslyšíte hlas herce, ale režiséra Garry Marshalla. Jak je to možné? Richard Gere byl v době přetáček několika scén mimo zemi, tak to vzal v tomto případě režisér za něj.

5. Až příště budete sledovat film Pretty Woman, všimněte si, že Vivian jen málokdy sedí na židli, nebo křesle. Je to schválně, protože díky své profesi se v kontextu s její postavou Vivian cítí lépe, pohodlněji a přirozeněji, když sedí na zemi. Julie Roberts měla po natáčení první poloviny filmu díky sezení v mnoha nepohodlných polohách velké problémy s bolestí zad, proto pro ni muselo být vyrobeno speciální křeslo, kde odpočívala v průběhu natáčení.

6. Tohle je velké překvapení! Věděli jste, že Pretty Woman je film z produkce Disney?

7. Natáčení všech scén na Rodeo Drive probíhalo výhradně v nedělní dny, přes týden jej měli filmaři zkrátka přísně zakázané, aby nebyl narušen běžný provoz.

8. Film se v amerických kinech objevil v březnu 1990. Ve stejný měsíc se tehdy pouze 22letá Julie Roberts rozešla s Dylanem McDermottem a začala randit s hercem Kieferem Sutherlandem.

9. Pozor, chyba! Ve scéně po první noci strávené společně Julia snídá v jednom záběru croissant, ale když se k ní kamera za vteřinu vrátí, místo něj jí najednou palačinku.

10. Během natáčení milostné scény byla Julie tak nervózní, že jí vyskočila velká žíla na čele. Samotný režisér Garry Marshall si pak vlezl do postele k Richardovi a Julii a masíroval jí čelo tak dlouho, dokud žíla nezmizela.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

11. Julia vzala přípravu na roli tak vážně, že se začala scházet se skutečnými prostitutkami. Vyrážela s nimi do ulic a na kafe, jen aby se o jejich životě dozvěděla co nejvíc a mohla co nejvěrněji ztvárnit svoji postavu. Julia mimochodem ve filmu předvedla mnoho, její tělo ale filmaři v mnoha záběrech nahrazovali dublérkou Shelley Michelle.

12. Pro roli Edwarda se počítalo například i s Christopherem Reevem nebo Al Pacinem. Christopher Reeve přišel na první čtenou zkoušku, kde čekala ale místo Julie Roberts náhradnice. Reeve tento postup od štábu považoval za neprofesionální a roli následně odmítl.

13. Výrobci vozů Porsche a Ferrari, které se v příběhu objevují, dělali potíže. Nechtěli být spojováni s filmem, kde hraje hlavní roli prostitulka. Takový Lotus z toho naopak profitoval, jeho zisk se po filmu ztrojnásobil!

14. Gere ve filmu skutečně sám hraje na klavír a je i autorem melodie, kterou hraje.

15. Ve scéně, kdy leží Vivian na zemi a sleduje starý film, dosáhli tvůrci hysterického smíchu Julie Roberts tím, že ji režisér lechtal na chodidlech, které byly mimo záběr.

16. Náhrdelník, který má na sobě Vivian při návštěvě opery stál skutečně 250.000 dolarů. Při natáčení scény byl přítomný ozbrojený člen ochranky klenotnictví, které ho zapůjčilo.

17. Červený kabát, který má na sobě Vivian v úvodu filmu byl pořízen za 30 dolarů v bazaru těsně před natáčením.

18. Kadeřníkům trvalo přes půl hodiny, když aranžovali vlasy Julie na prostěradlo, tak aby to vypadalo co nejefektivněji.

19. Opera, na kterou vezme Richard Gere Julii Roberts je "La Traviata", ve které se zamiluje prostitutka do bohatého muže.

20. Film Pretty Woman měl rozpočet 14 milionů dolarů a celosvětově vydělal v kinech 463 milionů dolarů!

21. Malé epizodní role si ve filmu zahráli i někteří členové filmového štábu, hlavní kameraman Charles Minsky a režisér Garry Marshall. Oba jako zametači chodníku před hotelem. Garry Marshall navíc namluvil i hlas bezdomovce v Beverly Hills.

22. V původním scénáři byla Vivian závislá na kokainu a součástí dohody bylo, aby se ho po celý týden nedotkla. Peníze chtěla na cestu do Disneylandu. Dohodu nedodržela, Edward ji vyhodil z auta a ujel. Na konci filmu pak měl být záběr, jak Vivian se svou kolegyní z branže míří směr Disneyland autobusem.

Foto: archiv Touchstone Pictures

Doporučujeme

Články odjinud