3 nejlepší pláže Evropy. Tipy na místa, která musíte vidět!

3 nejlepší pláže Evropy. Tipy na místa, která musíte vidět!

Máme pro vás tipy na místa, kde se vyplatí dělat víc než jen se ponořit do vody nebo lehnout si s knížkou na písek.

Jurské pobřeží, Dorset, Velká Británie

Láká vás nakouknout do daleké historie přírody a na dovolené zkombinovat poznávání, pěší turistiku a koupání? Pak se vypravte na Jurské pobřeží patřící do Světového dědictví UNESCO. Čítá téměř 120 kilometrů a 185 milionů let, kdy při procházkách můžete spatřit fosilie dinosaurů, otisky jejich tlap i kamenné přírodní oblouky. K tomu připočtěte malebné vesničky, městečka a pláže, zajímavé turistické atrakce i nevšední koupání.

Nehledáte-li každou minutu své dovolené žhnoucí slunce, pak je tohle ráj. Určitě si nenechte ujít pláž v Charmouth, město vodních sportů Seaton, pláž a muzeum Heritage Coast v Exmouth a tradiční přímořské městečko Swanage. Díky čisté vodě získala zdejší pláž prestižní evropské ocenění „Blue Flag“, které je zárukou příjemného koupání.

Jak se tam dostat: Z londýnského Waterloo Station odjíždí denně několik vlaků. Jízdenky je lepší rezervovat s předstihem, protože je tak seženete výrazně levněji. Preferujete-li autobusové spojení, hledejte na internetu „National Express Coaches“.

Více informací: www.visitbritain.com a www.visit-dorset.com

Klepněte pro větší obrázek

Porto Katsiki, Lefkada, Řecko

Téměř v každé anketě o nejkrásnější a nejromantičtější pláže světa se objeví zmínka o pláži Katsiki na Lefk adě. Do půlkruhu vyříznutá zátoka uprostřed kolmých bílých skal má necelých tři sta metrů a pyšní se vodou nádherné barvy. Tu jí dodává rozpouštějící se pískovec ze skal. Dominantou je skalní masiv tyčící se přímo nad pobřežím a už zmíněná voda.

Abyste si však romantiku vychutnala se vším všudy, chce to přijít opravdu brzy ráno. V létě je tu totiž hlava na hlavě. Někoho to odrazuje, jiným to nevadí, v čem se však návštěvníci Lefk ady shodnou: ať je to jakkoli, bez návštěvy Porto Katsiki prostě nelze odjet.

Jak se tam dostat: Cesta z Prahy autem je dlouhá skoro 2150 kilometrů. Do Athén, od kterých je ostrov vzdálený necelých 300 kilometrů, létají pravidelné linky. Dovolená na ostrově Lefk ada je však v nabídce řady cestovních kanceláří.

Více informací: www.lefkada-greece.com/porto-katsiki-beach

Klepněte pro větší obrázek

Zlatni Rat Beach , ostrov Brač, Chorvatsko

V Evropě jde podle cestovatelských žebříčků o jednu z nejkrásnějších pláží. Zlatni Rat (Zlatý mys nebo také Zlatý roh) určitě znáte z pohlednic. Vypadá jako dlouhý roh nebo kosa vybíhající z pevniny do moře, která je pokrytá jemnými světlými kamínky. Aby byla ještě krásnější, na začátku je „zkadeřena“ porostem borovic. Výběžek vznikl odnosem materiálu z velké skalnaté rokle, která vyúsťuje z hor nad pláží.

Příliv a odliv má za následek, že tvar pláže se neustále mění. Pláž je mnohem větší, než vypadá na fotkách. Pravda, v létě je tady dost lidí, ale těžko si v Chorvatsku vyberete lepší místo. Při západu slunce doporučujeme vydat se na romantickou procházku, kdy se vylidněné pobřeží zbarví dočervena.

Jak se tam dostat: Na ostrov Brač se dostanete trajektem ze Splitu. Jede necelou hodinu. Za auto a čtyřčlennou rodinu v něm zaplatíte zhruba 1500 korun.

Více informací: www.zlatniratbeach.com

Doporučujeme

Články odjinud