5 tipů na nenáročný výlet v Česku

5 tipů na nenáročný výlet v Česku

Nevíte, kam vyrazit o víkendu? Máme pro pro vás několik tipů. Z naší nabídky si vybere každý. Ať už jste nenáročná turistka, romantička nebo toužíte po troše adrenalinu.

Pro rodiny s dětmi

Víte, že v Česku existuje Muzeum čokolády? Najdete ho v Praze nedaleko Vyšehradu. Muzeum mapuje 3000 let starou historii čokolády, od magického nápoje Aztéků a Mayů až po její příchod na české území.V muzeu uvidíte, jak se čokoláda zpracovává dnes, a budete svědkem výroby pralinky. Čeká na vás spousta čokoládových exponátů a také unikátní kolekce sta obrazů, které jsou malovány bílou, mléčnou, hořkou a barevnou čokoládou. Nejen děti si mohou vyzkoušet samy čokoládový obraz namalovat.V muzejní čokoládovně můžete ochutnat desítky druhů pralinek s nezvyklými příchutěmi, jako jsou wasabi, česnek, kaviár či máta. V nabídce je i čokoládové víno a pivo a více než 50 druhů horké čokolády.

Pro příznivce adrenalinu

V červenci se na Lipně otevře první stezka korunami stromů v České republice. Podobné stezky existují po celém světě, nejbližší je v Bavorsku na německé straně Šumavy. Stezka na Lipně nabídne 372 metrů dlouhý okruh, který vede smíšeným lesem ve výšce až 24 metrů nad zemí. Dřevěná stezka je zakončena 40metrovou vyhlídkovou věží. Z ní se návštěvníkům otevře jedinečný výhled na část Lipenské přehrady, Šumavu, Novohradské hory a při dobré viditelnosti lze vidět dokonce Alpy.Stezku zajišťuje celkem 75 podpěrných sloupů, bezpečnost zajišťuje dřevěné zábradlí a postranní síť. Celý okruh je přístupný i pro kočárky a vozíčkáře.

Pro nenáročné turisty

Není na škodu se čas od času vrátit alespoň v duchu do školních let a připomenout si dávné znalosti – třeba z literatury. A když k tomu přidáte krásnou přírodu, můžete se těšit na krásný pohodový výlet. Takový nabízí Babiččino údolí! V okolí České Skalice ve východních Čechách najdete sedmikilometrovou naučnou stezku, která vás zavede do světa Boženy Němcové. Stezka začíná u Barunčiny školy právě v České Skalici a poté se vine malebným údolím Úpy. Čeká na vás Ratibořický zámek, Ludrův mlýn, pomník babičky s vnoučaty i Staré bělidlo a Viktorčin splav. Množství naučných cedulí vás provede historií i přírodními zajímavostmi údolí. V letní sezóně navíc údolí ožívá postavami knihy, a tak možná potkáte babičku s dětmi nebo třeba paní kněžnu.

Pro romantiky

Zámek Červená Lhota pozná na fotkách snad každý. Už jste tam ale někdy byli? Zámek najdete v Kardašově Řečici nedaleko Jindřichova Hradce. Jeho největší zajímavostí je kromě barvy to, že stojí uprostřed rybníka. Původně se jednalo o gotickou tvrz, v 16. století byla přestavěna v renesančním stylu a v průběhu následujících století procházela dalšími úpravami, tou největší bylo vdechnutí romantické podoby v 19. století. Součástí zámeckého areálu je i přírodně krajinářský park, který získal svou dnešní podobu na přelomu 19. a 20. století.Návštěva zámku je jako stvořená pro zamilované dvojice, které si chtějí užít romantiky. Po prohlídce interiéru zámku si můžete třeba půjčit loďku a projet se po zámeckém rybníku. Zámek nabízí i pořádání svateb!

Pro jedlíky

Chcete se dobře najíst a zároveň pobavit? Pokud máte smysl pro humor a nevadí vám ani „drsnější“ zacházení, navštivte zámek Dětenice a jeho středověkou hospodu. Dětenice leží v okrese Jičín nedaleko Mladé Boleslavi. Největším tahákem, kterým jsou posledních několik let proslavené, je právě středověká krčma. Vstoupíte do prostor, kde se svítí loučemi, s jídlem se musíte poprat obvykle rukama a obsluha na vás bude mluvit sprostě a neurvale. Atmosféra je vskutku originální a k tomu děteničtí kuchaři opravdu skvěle vaří. Na staročeskou kachnu s ovocnou nádivkou budete ještě dlouho vzpomínat. Pokud krčmu navštívíte večer, můžete se těšit i na zábavný program v podobě kejklířů, tanečníků s ohněm a středověkých muzikantů.Kromě krčmy stojí za návštěvu i samotný barokní zámek, ke kterému patří i historický pivovar. V něm uvidíte, jak se vyrábělo pivo v 18. století. A v Dětenicích můžete samozřejmě i přenocovat – stylově ve Středověkém hotelu se zcela unikátně zařízenými pokoji.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Linda Bartošová má upravené zuby - a pořádně prokoukla!

Doporučujeme

Články odjinud