1. Koupání ve stínu mayských památek Zdroj: Profimedia.cz

1. Koupání ve stínu mayských památek Zdroj: Profimedia.cz

2. Polynéský ráj na zemi Zdroj: Profimedia.cz
3. Pohádkově krásné nemusí znamenat na míle vzdálené! Zdroj: Profimedia.cz
4. Ve stínu žulových velikánů Zdroj: Profimedia.cz
5. Dovolená jako z hollywoodského filmu Zdroj: Profimedia.cz
9
Fotogalerie

9 nejkrásnějších pláží světa ideálních na romantickou dovolenou

Podle Lonely Planet patří letos k zemím na turistickém vzestupu především Srí Lanka, Černá Hora, Ekvádor, Šalamounovy ostrovy anebo Dominikánská republika. V seznamu se dokonce objevila i Slovenská republika... Pojďte se s námi ale nyní projít po 9 nejromantičtějších plážích světa.

1. Koupání ve stínu mayských památek

Všude jinde ve světě si turisté musí rozmyslet, jestli se bude jejich dovolená ubírat směrem k poznání, anebo naopak k lenošení. Mexický Yucatán nabízí obě varianty najednou, neboť jeho neuvěřitelné pláže leží doslova jen pár metrů od vzácných památek. Tou je i město Tulum – poslední sídlo postavené i obývané mayskou kulturou s vrcholem civilizace někde mezi třináctým a patnáctým stoletím. Na rozdíl od jiných mayských památek v Mexiku je Tulum jednou z nejzachovalejších archeologických památek, a také proto je rovněž jednou z nejvíce navštěvovaných. Ani tato skutečnost nic nemění na kráse místních pláží, neboť útesy způsobují, že si tu každý může najít tu svou. Mayská riviéra má navíc tu výhodu, že teplota moře se tu celoročně pohybuje kolem osmadvaceti stupňů Celsia.

2. Polynéský ráj na zemi

Francouzská Polynésie se svými ostrovy rozesetými po tisících kilometrů tichomořských vln je zosobněním toho, čemu se dá říkat ráj na zemi. Alespoň z pohledu movitých turistů. Častou a stále populárnější destinací dovolené snů jsou Společenské ostrovy, a především pak ostrov Bora Bora. Už jen letmý pohled na jeho geologii dává tušit, že v jeho dech beroucích scenériích má prsty někdejší vulkanická činnost, koupání či potápění se odehrává v průzračně čistých lagunách chráněných od volného moře prstenci korálových útesů. Zbytkem mohutného vulkánu ostrova Bora Bora je hora Otemanu s nadmořskou výškou 725 m.

3. Pohádkově krásné nemusí znamenat na míle vzdálené!

Nádherná zákoutí skrývá například Jónské moře ležící mezi východním pobřežím jižní Itálie a západním pobřežím Řecka. Jedním z nejhezčích a zároveň i největší z ostrovů Jónského moře je Zakynthos. Jeho perlou je pláž Navagio neboli pláž Vraků, dosažitelná pouze z moře a dokonale ukrytá mezi strmými útesy. Jejím highlightem jsou rozpálené oblázky, tyrkysově zbarvené moře i vrak pašerácké lodi Panagiotis, která zde ztroskotala v roce 1980.

Loď Panagiotis prý pašovala cigarety z Turecka a řecké námořnictvo ji pronásledovalo až do chvíle, kdy kvůli bouři ztroskotala. Ale je to jenom pověst...

4. Ve stínu žulových velikánů

Seychely se konečně staly oblíbenou destinací i pro našince, i když ne všichni si mohou dovolit sem jet každý rok. Ovšem Seychely nejsou jenom populární Mahé a Praslin. Třetí největší obývaný ostrov Seychel se jmenuje La Digue, nemá vlastní letiště, a tak sem turisty dopravují lodě anebo vrtulníky. Jeho klenotem je pláž jménem Anse Source d’Argent, kde jsou kromě písku a blankytně modré vody k vidění rovněž miliony let staré žulové útvary vyčnívající z pláže. Základním dopravním prostředkem je tu bicykl, hudba zásadně reggae...

Ostrov La Digue byl objeven francouzským navigátorem Lazarem Picaultem v roce 1742. Námořníkovo jméno nese na Seychelách více místních názvů.

5. Dovolená jako z hollywoodského filmu

Jen málokterá země roste u českých turistů v oblibě tak jako Thajsko. Důvodem jsou hlavně tamější ceny, a především nefalšovaná pohostinnost místních. Jsou nejenom takoví Češi, kteří sem nyní jezdí pravidelně, ale i tací, kteří si zde dokonce postavili domy. Zátoka Maya Bay na ostrově Phi Phi Leh však skrývá ještě o něco více. Je to pláž proslavená stejnojmenným filmem s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. I když scenérie filmu byly lehce přibarvené digitální technologií, genius loci místa je jedinečný. Tomu ovšem odpovídají i ceny, po Phuketu nejvyšší v zemi.

6. Ukrytá před očima všech

Písek a křišťálově čistou vodu lze najít leckde, stejně tak jako malebná zákoutí či soukromé pláže. Ovšem co ukrývají neosídlené mexické ostrovy Marietas, není k vidění nikde jinde na světě. Opuštěné místo se nachází asi čtyřicet kilometrů západně od populárního mexického střediska Puerto Vallarta a za jeho výjimečný vzhled může jak činnost vody, tak vulkanický původ ostrovů.

Místo je jedinečné i z hlediska ochrany přírody, neboť je útočištěm mnoha druhů ptáků, také proto z něj mexická vláda udělala národní park Islas Tres Marietas, kde se nesmí rybařit ani lovit. Kromě pláží dokonce nesmí na ostrov vstoupit ani člověk. Pláže, jediné místo, kam lidé smějí, jsou turisty vyhledávanou destinací. Nacházejí se dokonale ukryté před zraky všech pod skalními převisy a je možné se na ně dostat pouze proplutím tunely pod skalami.

Nejslavnější pláž Mariet je pláž zvaná pláž Lásky anebo Skrytá pláž. Ta se bohužel vinou marketingu stala tak navštěvovanou, že tu v poslední době už moc klidu není...

7. Výlet za krásami Malých Antil

Ve výčtu nejoblíbenějších karibských turistických destinací stojí Barbados stále trochu v pozadí, bohužel neprávem. Jeho nejkrásnější pláže se nacházejí na jihovýchodním pobřeží země v zátoce Bottom Bay a místní dokonce soudí, že krásnější pláže nejsou nikde jinde na světě. Když se k tomu přidá chuť vynikajícího rumu Mount Gay, není lepšího místa na Zemi...

Z Barbadosu pochází zpěvačka Rihanna, ta se sem často a ráda vrací. V roce 2009 byla jmenována čestnou kulturní ambasadorkou země.

8. Ráj v indickém oceánu, který bude brzy nejspíš ztraceným rájem...

Maledivy spěšně zařadila na svůj dovolenkový seznam spousta lidí, neboť kvůli globálnímu oteplení hrozí, že za pár let už nebude kam jet. Vláda Malediv již v současnosti horečně jedná, kde jinde na světě by se dalo nalézt náhradní území za to zaplavené mořskou vodou. Soustroví Maledivy, zároveň nejmenší a nejméně lidnatý stát Asie, tvoří více než tisíc korálových ostrovů zřetězených v šestadvacet atolů. Nejkrásnější pláže se nalézají na atolu Rasdhoo, přesněji řečeno celý atol je jedna velká liduprázdná pláž. Ročně přitom navštíví zemi kolem deseti milionů turistů.

9. V žáru mexického slunce

Pokud jde o nejoblíbenější turistické destinace Mexika, v tomto pomyslném seznamu málokdy chybí Cabo San Lucas nacházející se na samé špičce poloostrova Baja California. Za posledních pár let zažívá tato část Mexika obrovský stavební boom a není divu, že se Cabo stalo módním cílem celebrit i jiných prominentů. Mohou za to především jedinečné podmínky pro potápění a další vodní sporty a koneckonců i o nic horší možnosti bujarého nočního života. Co se týče nejkrásnějších pláží světa, je přímo nutností navšívit zdejší vyhlášenou pláž Milenců (Lover’s Beach), jež získala své jméno ze zřejmých důvodů. Na ni v podstatě neexistuje jiná cesta než prostřednictvím vodního taxi, zato zde návštěvník zažije koupání a slunění ve stínu neuvěřitelných útesů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu ForMen - léto 2013.

Doporučujeme

Články odjinud