Acylpyrin – zázračný pomocník na cestě za odpočinkem

Acylpyrin – zázračný pomocník na cestě za odpočinkem

Letadlo nebo autobus je uzavřený prostor, ve kterém je několik stovek lidí a mezi mini může být i člověk s infekcí. A čím je let delší, tím je pravděpodobnost, že se infekce rozšíří, větší.

Zároveň v letadle se změnami tlaku při stoupání a klesání může dojít až k poškození středního ucha (proto letušky nabízejí bonbony, výborné je i intenzivní žvýkání). Ovšem v případě, že cestujete třeba jen se slabou rýmou, může se rozběhnout zánět středního ucha, což v zahraničí může být dost komplikovaná záležitost, neboť ji nelze zvládnout bez lékařské pomoci. Úplně stejně probíhá riziko při potápění.

Onemocnět můžete ale také na místě dovolené, hlavně v zahraničí, kde se vyskytují jiné druhy virů, než kterými jsme obklopeni zde u nás. Nakazit se můžete nejen vzdušnou cestou, ale i dotykem kontaminovaného místa – kliky dveří, různých automatů na nápoje, nebo výběrních automatů.

Jedním z dalších strašáků při cestování letadlem je hrozící trombóza. Trombóza se může vyskytnout zvláště u jedinců, kteří k ní mají dědičné či jiné předpoklady. Je to dáno tím, že v letadlech bývá limitovaná možnost protažení dolních končetin, čímž je omezeno zapojení svalové pumpy. Z tohoto hlediska je ale podle lékařů ještě horší dlouhá cesta autobusem. Trombóza sama o sobě život neohrožuje, nebezpečný je však okamžik, kdy vystupujete z letadla. Tehdy totiž hrozí největší riziko utržení trombu a následná plicní embolie s možným následkem smrti.

Jako účinná prevence vzniku trombózy je tabletka Acylpyrinu. Acylpyrin se řadí mezi analgetika a antipyretika a Acylpyrin + C v rozpustné formě navíc urychluje svůj účinek o čas, který potřebuje tableta na rozpuštění v trávicím ústrojí a vitamin C podporuje imunitní systém organizmu. Jeho účinná látka - kyselina acetylsalicylová - tlumí jako analgetikum lehké a střední bolesti hlavy, krku, nosních dutin, zubů, kloubů, svalů či bolesti při menstruaci a coby antipyretikum snižuje zvýšenou teplotu. Zároveň příznivě působí na imunitní systém, protizánětlivě při léčbě revmatismu, snižuje srážlivost krve, čímž se zmenšuje nejen riziko trombóz ale i výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Mnohokrát se při cestách letadlem skloňuje termín Syndrom turistické třídy. Ten postihuje cestující z ekonomické i z první třídy letadel, stejně jako lidi na dlouhých cestách autobusem nebo autem, pokud mají málo zastávek. U disponovaných lidí ho vyvolává dlouhé sezení a malá možnost pohybu, při kterých se zhorší cirkulace krve a zvýší pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny. Podílí se však na něm i suchý vzduch v letadle a další příčiny.

Pokud se sraženina nerozpustí, může ucpat některou z cév a způsobit vážné potíže nebo také smrt (na plicní embolii, infarkt nebo mrtvici). Při letu i po něm.

Roli spouštěče nehraje podle odborníků jen sklon ke srážení krve a choroby krevního oběhu (trombóza, špatný žilní návrat, poruchy krevní srážlivosti apod.). Významné riziko představuje také stres včetně strachu z konkrétního letu nebo z létání vůbec, podobně jako: kouření a obezita, hormonální antikoncepce a některé léky, cestování ve vysokém stupni těhotenství, které zhoršuje potíže s žilním návratem, ale také po porodu včetně šestinedělí, dehydratace způsobená přílišným pitím kávy a hlavně alkoholu před letem nebo během něj, lékaři nedoporučují létat alespoň 10 dní po operaci břicha, v důsledku rozpínání plynů hrozí porušení sešité části střev.

Riziko syndromu turistické třídy sníží, když si dáme den před letem nebo před cestou tabletku Acylpyrinu, případně léků, které obsahují stejnou účinnou látku. Také bychom měli dostatečně pít nějaký neslazený nealkoholický nápoj, optimální je litr za dvě hodiny letu. A do letadla si vzít volný oděv, teplé ponožky i přezůvky, abychom si mohli na sedadle nebo v uličkách zacvičit a rozproudit krev. O vhodných cvicích se lze poradit s letuškami. Lidé, kteří mají problémy se žilami a krevní srážlivostí by si měli vzít elastické punčochy, které zlepšují žilní návrat.

Byť je Acylpyrin + C volně prodejný lék, vždy byste se měli o jeho užívání poradit s lékařem a pečlivě si pročíst příbalový leták.

zdroj: Focus Agency, s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud