Anglickým vinařům pomáhá k dobré sklizni satelit!

Několik anglických vinařů se rozhodlo využít satelitních snímků, které by jim měly pomoci zlepšit sklizeň.

Jde o speciální satelit, který poskytuje snímky vinice ve viditelných i infračervených barvách.

Podle BBC se jedná o systém Oenoview, který začal vloni poskytovat služby francouzským pěstitelům vína. Analyzuje satelitní snímky a určuje hustotu listí, množství vody v půdě a velikost hroznů.

Systém Oenoview byl vyvinut francouzským pracovištěm Institut Cooperatif du Vine ve spolupráci s firmou Infoterra. Využívá faktu, že snímky pořízené na různých vlnových délkách mohou poskytnout informace jak o listech vinné révy, tak o půdě, v níž rostliny rostou. Kvalita listoví je pak dobrým ukazatelem kvality hroznů, protože slouží jako nepřímý ukazatel množství cukru a taninů.

Pro každý hrozen existuje ideální čas, kdy by měl být sklizen, a ne všechny hrozny na vinici jsou zralé zároveň. Satelitní snímky rozdělí vinici na dvoumetrové kousky a software pomůže rozhodnout, kdy je čas hrozny z konkrétních rostlin sklidit.

"Pokud na snímku vidíme rovnoměrnou distribuci modré a červené, znamená to, že můžeme sklidit všechny hrozny zároveň. Pokud jsou ale modré a červené plošky ostře ohraničené, pak majitel vinice ví, které části vinice by měl sklidit napřed a které až později," vysvětluje Henri Douche, manažer systému Oenoview.

Doporučujeme

Články odjinud