Bájná Atlantida byla možná nalezena vyhledávačem Google Ocean

Bájná Atlantida byla možná nalezena vyhledávačem Google Ocean

Síť pravidelných, navzájem se protínajících linií 1000 kilometrů západně od pobřeží Afriky poblíž Kanárských ostrovů na dně Atlantiku, může být podle vědců bájnou Atlantidou. Dokonalého podmořského čtverce o přibližné velikosti Walesu si na vyhledávači Google Ocean všiml pan Bernie Bamford (38) zabývající se aeronautickým inženýrstvím.

Podle vlastních slov si uvědomil, že to vypadá jako "záběr města z velké výšky". Odborníci na Atlantidu říkají, že i místo nálezu odpovídá - jde o jednu z oblastí, o nichž se už dlouho uvažovalo.

Řecký starověký filozof Platón popsal, jak bájný ostrov zmizel ve vlnách oceánu poté, co se jeho obyvatelé kolem roku 9000 př. n. l. pokusili dobýt Atény.

Doktor Charles Orser, kurátor historické archeologie na New York State University, tvrdí, že je to velmi zajímavý objev, který si zasluhuje další zkoumání.

"Toto místo je jedním z nejpravděpodobnějších míst, kde Atlantida, jak ji popsal Platón, mohla existovat. Dokonce i pokud se ukáže, že je to přírodní úkaz, zasluhuje si další zkoumání," říká doktor Orser. Podmořský obraz byl nalezen na souřadnicích 31o15'15.53 severně a 24o15'30.53 západně.

Inženýr Bamford svůj nález přirovnává třeba k Milton Keynes, novému městu, které bylo postaveno podle přísného geometrického plánu. "Určitě je to výtvor lidí," je přesvědčen.

Vyhledávač Google Ocean, který je rozšířením Google Earth, umožňuje lidem virtuálně prohledávat oceán pomocí tisíců záběrů podvodní krajiny. Byl spuštěn před pár týdny a uživatelé díky němu mohou například virtuálně plavat kolem podvodních sopek, dívat se na videa exotického mořského života, číst o různých potopených lodích, přidávat vlastní snímky a sledovat záznamy podmořských expedic.

Doporučujeme

Články odjinud