Bill Gates se vrhl na solární toalety

Bill Gates se vrhl na solární toalety

Bill Gates (56), zakladatel Microsoftu a jeden z předních světových filantropů, chce zlepšit život v třetím světě pomocí solárních záchodů.

Gates předal prestižnímu Kalifornskému institutu technologie šek na 100 000 dolarů (cca 2 miliony Kč) na podporu výzkumu solárních toalet.

Miliardář doufá, že samostatná jednotka, která recykluje vodu a lidské exkrementy rozkládá na uložitelnou energii, by mohla pomoci zlepšit zdraví v zemích třetího světa.

Jak uvádí list Daily Mail, kvůli nedostatku sanitace každoročně umírá 1,5 milionu dětí ve věku do pěti let a záchody západního stylu podle Gatese nejsou řešením, protože vyžadují příliš vody i složitou infrastrukturu.

"Spousta z těchto inovací nejen přinese revoluci do sanitárních zařízení v rozvojovém světě, ale mohly by i pomoci transformovat závislost bohatých národů na tradičních splachovacích záchodech," řekl zakladatel softwarového gigantu.

Celkem má jeho nadace přispět 3,4 milionu dolarů (cca 68,4 milionu Kč) na různé projekty vyvíjející nová sanitární zařízení. Podle jejích údajů totiž 2,6 miliardy lidí, tedy 40 procent světové populace - hlavně v subsaharské Africe a jižní Asii -, nemá přístup k bezpečným hygienickým zařízením.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Šlápněte do pedálů! Na kole se nejefektivněji hubne!/b>

ČTĚTE TAKÉ:
Kouřím a nechci. Zvládnu závislost?

Doporučujeme

Články odjinud