Brazilští lékaři ošálili detektor otisků prstů silikonovými implantáty | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Brazilští lékaři ošálili detektor otisků prstů silikonovými implantáty

Brazilští lékaři dokázali, že ani detektory otisků prstů nejsou dokonalým řešením v případě ověřování identity lidí. Zdravotníci z největší jihoamerické země totiž dokázali spolehlivě ošálit biometrické přístroje silikonovými prsty, na nichž byly otisky kolegů. Když se nedostavil některý z lékařů do práce, kolegové ho přihlásili do systému silikonovým prstem s kopií jeho otisků.

O případu informovala televize Globo, která dokumentovala jednu z lékařek ve chvíli, kdy používala silikonový prst s otisky svého kolegy. Přihlásila tak absentujícího zdravotníka do systému a on byl oficiálně přítomen v zaměstnání, ačkoli fyzicky tomu bylo jinak. V praxi to znamenalo, že v nemocnici byl třeba jediný lékař, ale pro vedení to vypadalo, že jsou přítomni všichni, kdo v zaměstnání být mají.

Dotyčná lékařka pak televizi svěřila, že je v tomto podvodu zapojeno šest jejích nadřízených. „Ona je nevinná, protože byla k této povinnosti přihlašovat je nucena, aby si udržela svou pozici,“ uvedl v televizi lékařčin právník Celestino Gomes Antunes.

Podle starosty města Ferraz de Vasconcelos, kde k případu došlo, může být v nemocnici registrováno na tři sta neexistujících zaměstnanců, kteří do práce vůbec nechodí, ale jimž jsou vypláceny mzdy. Acir Fillo míní, že problém se netýká jen předměstí São Paula.

Doporučujeme

Články odjinud