Britka spořádala během svých těhotenství tisíce houbiček posypaných pískem! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Britka spořádala během svých těhotenství tisíce houbiček posypaných pískem!

Kelly-Marie Pearce (28) z Wolverhamptonu ve Velké Británii trpěla během obou těhotenství poruchou příjmu potravy, které se označuje jako Pica. Jedná se o nutkavé pojídání nestravitelných předmětů a látek, které nejsou určeny k jídlu. Za jeden den do sebe nasoukala až 20 mycích houbiček, které zajídala pískem.

Každá nastávající maminka to dobře zná. Občas ji až zaskočí kombinace toho, na co má chuť. Většinou to připisuje nenarozenému děťátku, které „si říká“ o to, co potřebuje. Jenže – co má říkat taková Kelly-Marie Pierce, která v těhotenství měla nezvladatelné chutě na věci, které ostatní ani nenapadne vzít do úst?

Těhotenské svačinky

Ačkoliv jinak jí Kelly-Marie relativně normálně, nad jejím těhotenským jídelníčkem zůstával lidem rozum stát. I když třeba jiné maminky kombinují zdánlivě nezkombinovatelné a třeba rakvičku se šlehačkou zajídají uherákem, na který si dají jahody, vzápětí kyselé okurky a vše zapijí grepovým džusem, stále se jedná o potraviny. Kelly-Marie na to šla úplně odjinud. Její „sendviče“ často byly houbičky na mytí nádobí, štědře posypány porcí písku. Dáte si?

„V tu dobu to chutnalo skvěle,“ krčí rameny Kelly-Marie Pierce a dodává: Tehdy to bylo přesně to, co jsem potřebovala a plně to uspokojovalo moje chutě.“

Tyto chutě ji poprvé přepadly v pátém měsíci prvního a čtvrtém měsíci druhého těhotenství. Pojídat písek ji napadlo ve chvíli, kdy jej dávala papouškovi do klece. „Ve chvíli, kdy jsem ho viděla, mi to došlo – tohle je přesně to, co potřebuju,“ zkonstatovala Kelly-Marie.

Klepněte pro větší obrázek

Šokované okolí

Těhotenské „choutky“ většinou v nejbližší okolí vyvolávají shovívavý úsměv a vzpomínání maminek a babiček, začínající slovy „to když já….“Ale tyto chutě vyděsily všechny v jejím okolí. Nejvíce asi jejího manžela, který se bál nejen o zdraví své ženy, ale i nenarozených dětí. Trochu se uklidnil až poté, když mu zdravotní sestra, která ji měla v péči, řekla, že jak jeho žena, tak jejich dítě jsou absolutně v pořádku. „Nemohl jsem ji nijak zastavit, byla na tom absolutně závislá,“ krčí rameny Damian (31) nad těhotenskými touhami své ženy.

„Všude jsem s sebou musela nosit porci písku, kdybych náhodou dostala chuť, abych nezůstala bez něj,“ vzpomíná Kelly-Marie.

Proč?

Lámete si hlavu tím, proč se těhotné občas uchylují ke kuriózním „svačinkám?“ Vězte tedy, že to je prý způsobeno nedostatkem něčeho v jejich stravě. Nabízí se logické vysvětlení pro olizování např. omítky, že těhotné chybí vápník apod.

V případě Kelly šlo ale o tzv. Pica syndrom. Což je duševní onemocnění, při kterém se vyskytují zvrácené chutě spojené s pojídáním jinak nepoživatelných, nezvyklých nebo i odporných látek. Jde o poruchu příjmu potravy, která může způsobit i vážné zdravotní problémy, například otravu olovem, proděravění střeva, parazitární onemocnění či bakteriální infekci.

Klepněte pro větší obrázek

Happy end

Poté, co se děti narodily, se její chutě vrátily do naprostého normálu a její zažívání také nijak „nepamatuje“, co mu prováděla v jiném stavu. Tak tedy snad můžeme věřit happy endu a nemyslet na to, jak by se Kelly-Marie chovala, kdyby ještě otěhotněla a co na to její zažívání.

Doporučujeme

Články odjinud