Britský dobrodruh projel všech 201 zemí světa bez použití letadla

Britský dobrodruh projel všech 201 zemí světa bez použití letadla

Graham Hughes je prvním mužem planety, jenž dokázal objet všech 201 současných státních útvarů světa bez použití letadla. Podařilo se mu to za 1 426 dní a vytvořil nový světový rekord. Britský dobrodruh bude zapsán v Guinnessově knize, pro niž pózoval se čtyřmi pasy plnými víz a razítek celní kontroly.

V pondělí 26. listopadu ráno dorazil Graham do Jižního Súdánu, který ani neexistoval ve chvíli, kdy vyjel na svou pouť. Objet svět na lodi, pneumatikách či ocelových kolejnicích vyrazil 1. ledna 2009. Cesta ho stála vztah, přesto by prý nic nevzal zpět a považuje putování za životní výkon.

Denně ho stálo cestování v průměru deset liber – asi tři sta korun – nejčastěji jezdil vlakem, autobusem, taxíkem a lodí. Nikdy však nenasedl do letadla. A to nechce porušit ani teď, když jeho putování oficiálně v Africe skončilo. Z ní se hodlá přepravit do Evropy autobusy a loděmi. Domů do Liverpoolu to chce stihnout ještě do Vánoc a počítá s tím, že poslední úsek Dublin – Liverpool překoná trajektem.

„Hlavní pocit, který mě dnes zaplavuje, je vděčnost všem lidem na světě, kteří mi pomohli tohle dokázat, kteří mě podporovali, nechali mě u sebe přespat nebo mi ukázali cestu,“ prohlásil Hughes v pondělí 26. listopadu v Džubě, hlavním městě nejnovějšího státu Jihosúdánská republika.

Většina lidí si prý myslí, že nejtěžší bylo projít státy jako Afghánistánem, Irákem či Severní Koreou. „Ale to byla hračka. Mnohem horší byly Nauru, Maledivy nebo Seychelské ostrovy, kde jsou také piráti,“ tvrdí Hughes.

V Demokratické republice Kongo ho na šest dní zavřeli do vězení, protože si mysleli, že je špion. Ani tehdy však nechtěl s poutí přestat. Napadlo ho to ale před dvěma roky, když na rakovinu umírala jeho starší sestra Nicola. „Řekla mi, abych v tom nepřestával, ale tehdy jsem byl opravdu na dně. Zbývalo mi projít jen sedmnáct států, přesto jsem si říkal, že toho nechám,“ dodává Hughes, jenž své putování zvěčnil v dokumentu Graham‘s World televize National Geographic.


ORBION:
Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud