Čaj - co o něm ještě nevíte?

| Autor: KK | Rubrika: Zábava

Lidé na celém světě pijí nejvíce samozřejmě čistou vodu. A hned po ní? Čaj. Blahodárný nápoj, který chutná teplý i studený a hodí se pro každou příležitost.



Čaj v pravém slova smyslu je nápoj, který se připravuje z horké vody, v níž se louhují různě zpracované lístky rostliny zvané čajovník. Obecně ale dnes čaj říkáme v podstatě všem nálevům a odvarům z nejrůznějších rostlin – od ovoce až po byliny.

O tom, jak lidé čaj „vynalezli“, koluje několik legend. Tou nejznámější je příběh o čínském císaři Šang-Nungovi, který se vypravil do lesa meditovat a na ohni si při tom vařil horkou vodu. Do ní mu vítr zanesl několik lístků z čajovníků. Císaře zaujala vůně, která se z kotlíku linula, a zabarvenou vodu ochutnal. Záhy si povšiml blahodárných účinků nálevu – a čaj byl na světě.

Rostlina čajovník pochází původem z Číny, a tak je velmi pravděpodobné, že podobnou, i když třeba méně vznešenou náhodou, lidé pití čaje skutečně objevili. Dnes se čaj pěstuje v mnoha dalších zemích, například v Indii, na Srí Lance, v Pákistánu, Japonsko, Nepálu, Austrálii, Argentině či Keni.

Čaje lze rozlišovat na různé druhy podle mnoha kritérií. Pravý čaj z čajovníkových listů se nejčastěji klasifikuje podle způsobu, jakým jsou lístky po sklizni zpracovány. Zelený čaj neprochází procesem fermentace (oxidace), je pouze po dobu jednoho dvou dnů sušen na pánvích. Černý čaj naopak prochází plnou fermentací, lístky se mechanicky naruší a postupně získají tmavou barvu. Bílý čaj rovněž neprochází oxidací a zpracovává se výhradně z mladých lístků, někdy jsou keře zastíněné, aby se v listech omezilo množství chlorofylu. Přechodem mezi zeleným a černým čajem jsou polozelené čaje neboli oolongy, které procházejí pouze částečnou oxidací. Skutečnou delikatesou je čaj žlutý. Je to zelený čaj, který se však velmi pozvolna suší po dobu až osmi dnů. Někteří lidé dávají naopak přednost tmavým čajům typu pu erh, které jsou vícenásobně fermentované a mají typickou zemitou chuť. V Evropě je historicky nejoblíbenější černý čaj.

Kromě „pravých“ čajů pijí lidé nálevy i ze všech možných dalších rostlin, především ovoce a různých bylin. Proslulé je jihoamerické maté, nálev z cesmíny, či roibos vyráběný z kůry afrického stromu Aspalathus linearis.

Čaj se podává mnoha způsoby. Běžný konzument se spokojí s drcenou směsí v louhovacím pytlíku, oblíbené jsou sypané směsi, které se louhují v sítku. V posledních době jsou velmi oblíbené i takzvané kvetoucí čaje – sušené čajové lístky sešité do určitého tvaru nebo ozdobené květem, který se v horké vodě rozvine. Podávání čaje lze samozřejmě pozvednout i přímo na čajový obřad, jak tomu bývá v Japonsku i Číně, kde existují zcela přesné striktně dané postupy. V evropském měřítku k zvelebení čaje jistě postačí použití vhodného nádobí na přípravu a pití, ať už jde o čínský porcelán, speciální konvičky či čajové misky.

Rozhodně bychom neměli podceňovat samotnou přípravu nápoje. Jednotlivé druhy čaje se mají zalévat vodou o různé teplotě (například zelený vodou, která má „jen“ asi 70 stupňů Celsia) a louhovat různě dlouhou dobu. Jen na nás už pak je, jestli dáme přednost čisté chuti čaje, nebo si nápoj osladíme cukrem či medem, zpestříme citronem nebo dokonce mlékem. Mimochodem, obřad „čaje o páté“, který si všichni spojují s Velkou Británií, pochází původně z Francie a Britové jej pouze převzali.
Čaj, kromě toho, že má lahodnou chuť, také prospívá našemu zdraví. V první řadě má povzbudivé účinky na lidský organismus. Způsobují to látky v čaji obsažené, především kofein, theobromin a theofylin. Tyto alkaloidy mají příznivý vliv na činnost nervové soustavy. Čaj zároveň obsahuje katechin, díky němuž je působení kofeinu mírnější, ale zato trvá delší dobu. To je výhoda čaje oproti kávě.

Zelený čaj také snižuje riziko rakoviny, protože blokuje působení některých karcinogenů v těle. Prospěšný je také pro činnost srdce a má celkově čistící účinky – pomáhá v trávicím ústrojí, proti zubnímu kazu i pleťovým buňkám. Čajové výtažky se proto často používají i v kosmetických přípravcích. Především bílý čaj pak pomáhá i v boji s obezitou.

Bylinné nálevy prodávané například v lékárnách rovněž pomáhají, stačí si jen vybrat. Známá je mateřídouška či heřmánek působící na žaludeční nevolnost, nebo třeba meduňka pro klidný spánek.





ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na květen 2012

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…