Cappuccino - nadnárodní pochoutka

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Cappuccino - lahůdka s italským názvem patří celosvětově k nejoblíbenějším kávovým úpravám. V kavárnách je po espresu druhým nejprodávanějším nápojem a je jasné, že jeho spotřeba není určena pouze lokální oblibou. Ačkoli jsme si zvykli považovat cappuccino za součást tradiční italské gastronomie, jeho původ není tak jednoznačný.

Kávu sice Evropanům představili italští a holandští obchodníci, ale vznik cappuccina jako takového je opředen několika pověstmi - podle jedné z nich je lokalizován do Vídně a úzce spjat s řádem Kapucínských mnichů. Legenda říká, že zrod kávové lahůdky inspiroval italský Kapucín Marek z Aviana, řeholní bratr, který byl papežem vyslán aby sjednotil křesťanstvo v předvečer bitvy o Vídeň v roce 1683. Mnich tak učinil a křesťanská Evropa slavně odrazila armády tureckého velkovezíra. Po vítězství našli Vídeňané v místech, kde tábořil nepřítel, pytle s kávou. Na silný nápoj však nebyli zvyklí, a tak je napadlo zjemnit ho smetanou a medem. Vznikla pochoutka, která rychle zachutnala miliónům lidí po celém světě. Pro její charakteristickou hnědou barvu, která připomínala barvu řeholního roucha Marka z Aviana, dostala název cappuccino.


Ať už je tato legenda o původu cappuccina pravdivá, či nikoliv, jisté je, že řád Kapucínů má co do činění minimálně s pojmenováním tohoto kávového nápoje. Většina etymologických slovníků se totiž shoduje na tom, že název cappuccino byl původně označením špičaté kápě, která je součástí kapucínského řeholního oděvu. Názory se rozcházejí pouze v tom, zda se název uchytil spíše kvůli barvě látky nebo výraznému tvaru kápí.


Postupem času se z cappuccina stalo více než jen káva, příchuť, nebo výrobní proces. Cappuccinové sušenky, zmrzlina, lízátka, vůně, nebo třeba barevný odstín dokazují oblibu tohoto kávového fenoménu u obrovské části populace, napříč generacemi. Někteří lidé dokonce zastávají názor, že cappuccino je opakem kávy. Zatímco totiž kávou začínáme – probouzí nás, stimuluje organismus, dodává potřebnou energii - cappuccino je jiné. Pro jeho nízký obsah kofeinu ho obvykle spojujeme spíše s odpočinkem a relaxací. Ať už pijete ochucené, nebo klasické, s čokoládou, se skořicí, posypané kakaovým práškem, s rozpuštěnou čokoládou, nebo v různých instantních úpravách, cappuccino zůstává potěšením, kterého byste si měli užívat často.


zdroj: EMC, a.s.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
mňam :-) malina 17. 9. 2005 | 18:53

Další články z rubriky

Fotograf na cestách

Fotograf na cestách

22. 10. | [Soutěž] Vyzpovídali jsme našeho spolupracovníka, biologa, cestovatele a skvělého fotografa přírody…

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

18. 10. | [Soutěž] Indiánský šéfkuchař Nelson Mendez se snaží dostat na talíře pokrmy pradávných obyvatel…

Monako: Výlet nejen pro hráče

Monako: Výlet nejen pro hráče

16. 10. | [Soutěž] Monako má co nabídnout i v době, kdy není zrovna počasí na koupání. Můžete tu vidět…

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

14. 8. | Už za týden se na televizní obrazovky po prázdninové pauze konečně vrátí seriál Ulice. Co čeká na…