6
Fotogalerie

Časopis Mateřídouška slaví 70. narozeniny!

Legendární časopis Mateřídouška z vydavatelství Mladá fronta, který dlouhodobě patří k nejpopulárnějším českým časopisům určeným dětem, letos slaví 70. výročí od svého prvního vydání. Časopis Mateřídouška je tak nejstarším časopisem pro děti u nás. K vydání je připraveno speciální výroční číslo obsahující i ukázky ze starých čísel časopisu.

První číslo Mateřídoušky vyšlo 19. prosince 1945. Zakladatelem byl František Hrubín, ilustrace názvu časopisu Mateřídouška byla od Josefa Lady. Časopis se za sedm desetiletí proměnil, ale dodnes má hlavičku původní.

V aktuálním čísle děti najdou pexeso plné těch nejslavnějších postaviček z historie časopisu, ve kterém nechybí Ferda Mravenec, kocour Vavřinec, Tři prasátka ani současní detektivové Suri a Kata. S jubilejním číslem Mateřídoušky se děti také zasmějí, neboť redakce vybrala 70 nejlepších vtipů, které v ní doposud vyšly. Děti se mohou zapojit do velké narozeninové soutěže o 70 lákavých cen. A také se dozvědí, co vše Mateřídouška zažila ve své historii. V anketě pak slavní popřejí Mateřídoušce k tomuto významnému výročí.

Klepněte pro větší obrázek

A co dál děti najdou v listopadové Mateřídoušce?

  • Návod, jak se (nejen pro Mateřídoušku) peče čokoládový dort s pomerančem.
  • Bit a Vir dětem vysvětlí, kde a proč je třeba vypínat mobily.
  • Článek o tom, jaké filmové premiéry se chystají na listopad.
  • Ukázku z knihy Tři banány, kterou ilustroval Adolf Born.
  • Fotopříběh o zvířatech, kterým je – stejně jako Mateřídoušce – už 70 let.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čtenáři časopisu Mateřídouška vytvořili u příležitosti 70. výročí svého vzniku, a to v rámci akce Pojď ven s Maminkou, nejdelší narozeninové blahopřání s ručně vytvořenými přáníčky. Přání s nápisem „Mateřídouško, všechno nejlepší“ bylo 30,75 m dlouhé a 60 cm široké. Součástí papírového přání bylo 122 nalepených, ručně psaných a malovaných vzkazů od čtenářů a příznivců časopisu. Rekordu bylo dosaženo 21. června 2015 v parku Na Pankráci v Praze. Rekord byl zapsán do České knihy rekordů.

Klepněte pro větší obrázek

Časopis Mateřídouška vychází 12x ročně v měsíčním nákladu 48 tisíc kusů a stojí 36 Kč (bez příbalového dárku). Vždy v letních měsících vychází oblíbený Mateřídouška – Letní speciál. Distribuce předplatitelům a v prodejní síti. Pravidelně pro čtenáře probíhá speciální nabídka předplatného. Rozsev remitendních časopisů je určen na základní školy, do nemocnic, dětských center a na mnoho dalších akcí určených dětem. Časopis Mateřídouška je častým mediálním partnerem filmových představení a mnoha velkých zábavních akcí pro děti. Redakce Mateřídoušky pravidelně spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud