Česká lyžařská střediska patří k nejlevnějším v Evropě!

Česká lyžařská střediska patří k nejlevnějším v Evropě!

Dobré služby za nízké ceny. Tak si stojí česká lyžařská střediska podle nejnovějšího celoevropského průzkumu, jehož se zúčastnilo 199 ski areálů z 20 zemí.

Výsledky v Praze představili zástupci sítě Evropských spotřebitelských center, která průzkum cen a nabídek služeb pro nadcházející zimní sezonu provedla.

„Mezi desítkou nejlevnějších areálů v kategorii od jednoho do deseti kilometrů sjezdových tratí je devět českých středisek,“ shrnul Georg Mentschl, ředitel rakouského Evropského spotřebitelského centra (ESC), jež projekt vedlo. Vůbec nejnižší cena za 6denní skipas pro dospělého je mezi všemi zúčastněnými středisky 40 eur, a to v krušnohorském Sport areálu Klíny. Naopak nejvíce, 272 eur, se platí v luxusním švýcarském středisku St. Moritz s 350 kilometry sjezdovek.

V téměř třiceti zúčastněných českých areálech se ceny za 6denní skipas pohybují mezi 40 a 126 eury, což je méně než v zahraničních střediscích se srovnatelnou šíří nabízených služeb a možnostmi vyžití. Na Slovensku je to u šesti zúčastněných center mezi 80 a 161 eury, v Rakousku lyžaři platí mezi 90 a 236 eury; tamní areály ale vesměs nabízejí více kilometrů sjezdovek.

Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra ČR, upozornil: „Šestidenní rodinné lyžování pro dva rodiče, jedno dítě a jednoho 16letého teenagera vyjde v Klínech se dvěma kilometry sjezdovek na 136 eur, zatímco cena ve stejně velkém a nabídkou vyžití srovnatelném rakouském středisku Wenigzell/Joglland je 340 eur.“ Ve švýcarském Saas Fee může takto velká rodina využívat 145 kilometrů sjezdovek po šest dní za 897 eur.

Čeští lyžaři, kteří chtějí jet do vrcholně vyspělého zahraničního střediska, budou platit mezi 35 a 50 eury za jednodenní ski pas. Na 6denní lyžování v nejlepších oblastech si musí dospělí připravit asi 250 eur. K uváděným cenám je ovšem potřeba připočítat náklady na ubytování a jídlo, které budou v atraktivních oblastech vyšší.

Porovnat ceny a nabídky služeb v konkrétních střediscích, která se průzkumu zúčastnila, lze na webu českého ESC www.coi.cz/esc. Informace pocházejí přímo od provozovatelů lyžařských středisek. Ze 475 oslovených odpovědělo 199, a to vyplněním online dotazníku. Uváděné náklady na rodinné lyžování vycházejí ze součtu cen skipasu pro dospělého, dítě a teenagera, v úvahu nebyly brány žádné jiné slevy. „Překvapivé pro někoho může být zjištění, že lze lyžovat i na Kypru,“ podotknul koordinátor projektu Andreas Hermann z ESC Rakousko. „Ano, jde to, ve středisku Troodos v nadmořské výšce téměř 2000 metrů.“

Zpráva nazvaná „Lyžařská střediska v Evropě 2010/2011“ je výsledkem prvního celoevropského průzkumu ski areálů provedeného sítí Evropských spotřebitelských center. „Jeho cílem je podpořit spotřebitele při výběru vhodného místa pro jejich zimní dovolenou,“ vysvětlil Georg Mentschl. Dodal, že sice vzhledem k tomu, že neodpověděla všechna oslovená střediska, nejsou výsledky průzkumu reprezentativní ve všech detailech, ale poukazují na trendy v jednotlivých zemích.

Zdroj: ESC

ČTĚTE TAKÉ:
Ručně tkané emoce


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud