Čína má největší volně stojící budovu světa. Neuvěříte, co vše se skrývá uvnitř

Čína má největší volně stojící budovu světa. Neuvěříte, co vše se skrývá uvnitř

Čína a Dubaj jsou v současnosti největšími soupeři na poli stavitelské megalomanie. A zatímco šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm má stále nejvyšší budovu světa – 828 metrů vysokou Burdž Chalífu – soudruzi z Pekingu otevřeli největší volně stojící budovu. Kolosální New Century Global Center by do sebe pojalo dvacet Oper ze Sydney.

Dubaj letos otevřela slavnostně nejvyšší zatočenou věž, nejvyšší hotel světa (míněno celá budova tvoří hotel) a největší přírodní květinovou zahradu světa.

Číňané tento týden v Čcheng-tu otevřeli největší volně stojící budovu světa zvanou New Century Global Center mající rozměry 500 na délku, 400 na šířku a sto metrů na výšku. Podle architektů je v budově k dispozici 1,7 milionu čtverečních metrů podlah.

Klepněte pro větší obrázek

Budova v sobě ukrývá kina, nákupní centra, kanceláře, hotely, konferenční centra, vodní park s umělou pláží a krom atrakcí také repliku středomořské vesnice. Centrum má vedle toho vlastní umělé slunce, které je v metropoli kvůli šílené smogové situaci k vidění vzácně. Umělé sluníčko bude budovu vyhřívat i osvětlovat. Navíc se interiérem táhne obří 150 metrů dlouhý monitor, na němž je promítán umělý horizont, za něhož bude v souladu s realitou zapadat každý večer slunce. A ráno samozřejmě opět vyjde v čase, který bude odpovídat roční době.

Číňané zjevně pochytili manýry dubajského emíra al-Maktúma, jenž má ve svém městě v nákupním centru Mall of Emirates také umělou sjezdovku a jeden z největších vodních světů na ostrově Palma u hotelu Atlantida.

Čcheng-tu je hlavním městem provincie S’čchuan a domovem čtrnácti milionů lidí. Je to jedno z největších a nejlidnatějších měst Číny.

Doporučujeme

Články odjinud