Dojeďte do cíle ve zdraví

Dojeďte do cíle ve zdraví

Když se vám na delší trase začne chtít spát, zkuste spánek místo kávou zahnat jednoduchým cvičením.

Kdy je čas vypnout motor

Tělesná i psychická únava se sice dostavuje u každého individuálně, ale po 180 km je přestávka vhodná pro všechny. Po delší jízdě přicházejí bolesti krční páteře, paže a předloktí jsou kvůli držení volantu také unavené a nepříjemně ztuhlé. Bolet začíná i bederní páteř a ramena.

Cvičení na odpočívadle

Velmi dobře funguje uvolnění a protažení páteře s předklonem nebo záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné ležaté osmičky. „Osmičku opisujte vždy třikrát jedním směrem a poté třikrát směrem opačným, postupně v různých rovinách i směrech. Cvičení by mělo být pomalé a plynulé, bez trhavých pohybů,“ radí primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Cvičení v sedadle auta

Sedněte si vzpřímeně a opřete se o sedadlo celým trupem i hlavou. Rukama se opřete o volant, lehce do něj zatlačte a nohama se zapřete o podlahu. Pak se odtlačte od spodní a zadní části sedačky i od volantu, vše jen jemně. Vytáhněte hlavu nahoru, jako byste chtěli vstát a celé tělo mělo tendenci se samo vzpřímit a narovnat. „Sedm sekund provádějte ,vzpřímení‘ - odtlačení, sedm až čtrnáct sekund uvolnění,“ doporučuje lékařka.

ČTĚTE TAKÉ:
Jan Nedvěd se během koncertu oženil s o 35 let mladší ženou Pavlínkou

ČTĚTE TAKÉ:
Katie Holmes a její život mezi scientology. Prošla si castingem na manželství i vymýváním mozku

Doporučujeme

Články odjinud