Dovolená na Jadranu

Dovolená na Jadranu

Dubrovnické uličky dýchají podmanivou atmosférou a pohltí každého, v jehož nitru dřímá romantická duše. Přebíhám z jednoho obchůdku se suvenýry do druhého, nakupuji zbytečnosti s mušličkami, chorvatskou vlajkou a vším, co se vydává za „tradiční“.

2. DEN

A ta zmrzlina! Mraženou pochoutku v Chorvatsku známou jako „sladoled“ tu prodávají už od 18. století a traduje se, že kdysi měla každá dubrovnická cukrárna svůj vlastní tajný recept. Bohužel - nebo bohudík - maraton za nákupy a sorbetem mě brzy zasytí, a tak se přinutím opustit mikrosvět snílků a za branami historického centra okusit všechno to, proč do Chorvatska turisté jezdí dnes: koupání v křišťálovém moři, vodní sporty a zábavu.

Mnoho chorvatských pláží - a mezi nimi i dvě dubrovnické - nesou vyznamenání Modrá vlajka, takže si můžete být jistá, že moře je nejen pěkně modré, ale především čisté. Nicméně člověk nebude nijak zklamaný, ani když oželí výpravu za otitulovanými plážemi a vydá se na jedno z městských koupališť. Já si vybírám koupaliště v Banje; snad proto, že je z něj krásný výhled na městské opevnění a já se s historickým jádrem stále nemůžu rozloučit. Hlavní městské koupaliště hledejte na poloostrově Lapad, který se dá s trochou nadsázky nazvat „dubrovnickým sportovním střediskem“. Právě tady najdete potápěčské a tenisové kluby, půjčovny vybavení a sportovní park. Můžete si najmout jachtu či motorový člun nebo si dopřát panoramatický let nad městem.

Den na pláži mě vysílil. Po pár hodinách opalování a cachtání ve vodě mám pocit, jako bych právě zdolala Mount Everest. „How are you?“ přitočí se ke mně usměvavý Chorvat zrovna ve chvíli, kdy se chystám ke stánku s občerstvením. „O. k.,“ usměji se a chci jít dál; on se však nenechá odbýt. Představuje se jako Ante, majitel jedné z dubrovnických restaurací. Proč si mám večeři dopřát zrovna u něj? Takřka všude, kde se dá v Chorvatsku zajít na jídlo, prý vaří výborně. Jenže většinou „nudné“ pokrmy mezinárodní kuchyně, které můžu ochutnat kdekoli jinde.

Zato takový pravý chorvatský žgvacet, slepičí guláš nezaměnitelně výtečné chuti, mi prý na jedničku připraví - alespoň v Dubrovníku - jen a jen u něj. Jako by mě znal a tušil, že když přijde řeč na jídlo, předem se vzdávám. A tak putujeme do malého rodinného podniku, usedáme k čistě prostřenému stolu a já ochutnávám vše, co dům může nabídnout. Kromě mořských pochoutek jsou pro chorvatskou kuchyni typické různé masité pokrmy: dušené hovězí maso pašticada nebo tradiční čevapčiči, podle původního receptu natřikrát mleté z hovězího, vepřového a jehněčího masa se solí a kořením.

Velkolepou hostinu ještě zajídám vyuzenou šunkou pršut, která by se vzhledem k tomu, že ji v Chorvatsku koupíte takřka všude, dala prohlásit za národní jídlo. Docela na závěr pak přichází rakije, tradiční pálenka, které Chorvati přisuzují léčivou moc, a neváhají to demonstrovat: léčí tu tím všechno. A nutno podotknout, že na zažívání opravdu pomáhá...

3. DEN

Okolí Dubrovníku nabízí hned několik míst, kam se dá vydat na příjemný jednodenní výlet. Jen šestnáct kilometrů na severozápad leží Trsteno, malebné městečko, které proslulo jako sídlo dubrovnické šlechtické rodiny Gučetičů. Turisty sem láká především jejich zámek, který byl po osudném zemětřesení přestavěn v barokním stylu. Zeleň, která ho obklopuje, patří k nejstaršímu založenému renesančnímu parku. Je starší než všechny zámecké parky ve Francii, Florencii a Římě. Dnes tu najdete nejvýznamnější arboretum v zemi, zimoviště kolibříků, sochy, fontány, umělé jeskyně a prašné cesty, jež vám alespoň na chvíli umožní přenést se do pohádky.

Další variantou, pro kterou jsem se rozhodla i já, je výprava do letoviska Cavtat. Tohle městečko, které leží asi dvacet kilometrů jihovýchodně od Dubrovníku, ukrývá jedny z nejluxusnějších hotelů v zemi. Ani mi nevadí, že na jejich noční návštěvu by můj naplánovaný rozpočet nestačil. Stačí je pozorovat zvenčí! Třeba moderní areál Croatia je obecně uznávaný za stavebně nejlepší hotel na celém chorvatském pobřeží. Procházky po pobřežní kolonádě zpříjemňuje řada restaurací, kavárniček a vináren a když se člověku zasteskne po přírodě, stačí se z pláže vydat směrem od moře a brzy narazí na vonící borový les. Cavtat se pyšní oblíbenými atrakcemi, bez kterých se moderní turistické letovisko neobejde: potápěčskými centry, tenisovým střediskem, prostorem pro hru vodního póla i možností vyzkoušet jachting, windsurfing či sauny. Nabízí však ještě něco navíc: pozůstatky antického města s prastarými ruinami římské cesty, hrobů a divadel. Vlastně jen tady bych klidně dokázala strávit celé tři dny... ale to už je jiný příběh.

Více o Jadranu se dočtete zde

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy„

Doporučujeme

Články odjinud