Dovolená v Holandsku vás postaví na nohy

Dovolená v Holandsku vás postaví na nohy

Dovolená, relaxace a sport, radila doktorka manželovi na jeho vysoký tlak. A tak jsme se rozhodli aktivně odpočívat v Holandsku na lodi a na kole. Je to vysoce návykové! Příští rok se chystáme znovu…

Ke sportu se při vysokých teplotách u moře moc nedokopeme. Navíc pak manžel trávil hodiny s mobilem pod slunečníkem. V Holandsku na lodi jsme poznali úplně jiný, pro nás neznámý způsob relaxu. U vody tu totiž plyne čas úplně jinak. A hlavně lidé nikam nepospíchají.

Navíc mě překvapilo, jak jsou Holanďané ochotní a vstřícní. Například do plavební komory se řadí lodě pomalu, aby se neotloukly a lehce v komoře zastavily. Lidé na břehu nám kolikrát pomohli obtočit lana kolem pacholete. Nejtrpělivější jsou v Holandsku asi řidiči na silnici. U každého zvednutého mostu trpělivě čekali, než propluje poslední loď. Když si vzpomenu na pražskou dopravu, určitě by ledasjaký Čech už dávno troubil. Člověku se pomalé tempo dostane překvapivě rychle pod kůži.

Pluli jsme týden po holandských kanálech, jezerech a řekách na severu Holandska. Obecně je sever poklidnější, romantický a hodí se tak pro úplné začátečníky. Obdivovali jsme různé bárky a naleštěné loďky a říkali si, jaké by to asi bylo bydlet v hausbótu přímo u vody.

Klepněte pro větší obrázek

Den na lodi

V Holandsku na lodi začíná den v 9 hodin, kdy se otevírá většina mostů a plavebních komor. Ráno jsme si stihli v klidu zajít pro čerstvé pečivo. Pomalu jsme proplouvali krásnými městečky, moc rychle ani plout nemůžete – podemílali byste břehy. A navíc lodě se pohybují maximálně 15 km/h.

Nejlepší je svoboda. Když jsme proplouvali Slotenem a viděli velký větrný mlýn, rozhodli jsme se, že tu prostě musíme zastavit. Prošli jsme si malé městečko, poseděli v místní kavárně a fotili se u pranýře, jako kdybychom něco provedli. Líbilo se nám, že můžeme trasu libovolně měnit podle nálady nebo počasí. Navíc má Holandsko velmi hustou síť řek, kanálů a jezer, a tak jsme se nikdy nemuseli plavit stejnou cestou. Navíc tu kanály křižují nebo obtáčí přímo centra měst, místa, kde byste autem těžko parkovali.

Jídlo jsme si nejčastěji připravovali v kuchyňce na lodi, ale ochutnali jsme i tradiční holandské speciality. Manžel se zamiloval do nakládaných herinků a já do kybelingu s hranolky, něco jako britské fish and chips. Pokud chcete trochu romantiky, lze s přes noc vyvázat v přírodě na vyhrazených místech. Večer si můžete vylepšit grilováním na jednorázovém grilu, který seženete ve zdejších obchodech i s předem připraveným masem.

Aktivní relaxace

Samotné řízení je perfektně uklidňující. Plynete s tempem řeky a zpomalíte na rychlost vašeho motoru. S vázáním lan se občas trochu protáhnete, ale na naši loď se vešly krásně i dvě kola, na kterých jsme vyráželi do okolí. Na rovině jsem pohodlně stačila manželovi i já. Pokud si nechcete vozit kola z domova, narazíte na půjčovny kol, dvoukol a mopedů ve větších městech.

Klepněte pro větší obrázek

Příprava před plavbou

Všechny obavy před dovolenou z nás spadly po absolvování kurzu cvičné plavby s Dutch Masters v Praze přímo na Vltavě. Na lodi Explorer jsme se během osmi hodin naučili přistávání u břehu, základní manévry, vázání lana, proplouvání komorou a nechyběla ani teoretická příprava. Dozvěděli jsme se zásady plavby, ale i pravidla na frekventovaných trasách, a mnoho dalšího. Od zkušeného kapitána jsme se dozvěděli, jak to vůbec na vodě v Holandsku funguje. Jak si hlídat otevírací dobu mostů a komor, kde lze zjistit výšky a šířky mostů, které musí kapitán hlídat.

Měla jsem radost, že zvládáme ovládání jen ve dvou. Pokud byste chtěli trénovat více, můžete si objednat kondiční plavby přímo v Holandsku, které obvykle trvají tři dny. Jejich výhoda je, že si vyzkoušíte dovolenou na nečisto.

Před samotnou plavbou si vybíráte oblast, kterou chcete proplout a typ lodě. S výběrem lodě nám pomohli přímo v Dutch Masters, řekli jsme si, co je pro nás důležité a co od lodě očekáváme. Jako destinaci pro dovolenou na lodi jsme zvolili Holandsko, protože má jeden z nejlepších servisů u vody, nemáte tu tolika plavebních komor a na severu je více romantiky a pohody, která je balzámem na nervy.

Jak se dostat do Holandska

Cesta z Prahy trvala přibližně devět hodin jízdy, počítám s dvěma kolonami a pěti zastávkami. Kromě pohonných hmot jsme platili jen českou dálniční známku. Do Holandska se snadno dostanete i letadlem (1,5 hodiny čistý let z Prahy do Amsterdamu) nebo za 14 hodin autobusem.

Auto jsme zaparkovali na oploceném parkovišti loděnice Centerpoint Charters ve Sneeku. Loď jsme měli předem objednanou přes web www.holandskonalodi.cz , kde mají stejné ceny jako samotné loděnice. Navíc jsme dostali materiály s podrobnými informacemi k plavbě, od značek, až po doporučené trasy s tipy na výlety, atd. V loděnici nám ukázala ovládání lodi Češka, která se zde stará o české zákazníky Holandskanalodi.cz. Plula s námi kus cesty a provedla nás po lodi, řekla nám, jak co na lodi funguje.

Markéta Vyleťelová

Užitečné odkazy

www.holandskonalodi.cz

www.ceskonalodi.cz

www.skipperskaskola.cz

www.holandsko.cz

Doporučujeme

Články odjinud