Expedice Gasherbrum I a II 2010

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Cílem expedice je vylézt na dvě osmitisícovky Gasherbrum I a II, které leží v pohoří Karákóram v Pákistánu. Expedice se nejprve bude muset dostat při cestě na Gasherbrum II do výšky 8 000 m. n. m., aby se tak aklimatizovala na tak vysokou nadmořskou výšku. Poté bude následovat sestup a výstup na Gasherbrum I.



Horolezci polezou prvovýstupem. Je to cesta, kterou se ještě nikomu nepodařilo na Gasherbrum I vylézt. Je to velice nebezpečné, protože jde o dlouhou kolmou zledovatělou stěnu.

Loni se o to společně pokoušeli Zdeněk Hrubý s Márou Holečkem. Kvůli nepříznivým podmínkám se nakonec museli vrátit a jít tzv. normálkou. Letošní expedice se tedy pokusí cestu dokončit a vylézt po ní až na vrchol Gasherbrumu I.

Výprava bude postupovat na Gasherbrum I tzv. alpským stylem. To znamená, že po cestě vždycky postaví na nějakém místě stan, kde si uvaří jídlo, přenocuje. Další den všechno sbalí a bude pokračovat v cestě dál. To znamená, že celou cestu si ponesou její účastníci všechno s sebou. Nebudou jim pomáhat žádní šerpové (výškoví nosiči).

Letošní expedice tedy půjde první variantou (alpským stylem). Bez pomoci výškových nosičů a bez kyslíkových přístrojů!!! Důležitou roli bude hrát počasí, povětrnostní a sněhové podmínky.

Celý postup expedice můžete sledovat na ZDE!




ČTĚTE TAKÉ:
Muži umírají dříve než ženy kvůli sexu





Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejhezčí pohled na Benátky severu

Nejhezčí pohled na Benátky severu

15. 11. | [Soutěž] Prodloužený víkend vám bude stačit na poznání všech zajímavostí Stockholmu, města…

Jeruzalém – město koček

Jeruzalém – město koček

13. 11. | [Soutěž] Že je Jeruzalém město tří náboženství, unikátních památek a bohužel i věčných bojů, ví asi…

Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

8. 11. | [Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim…

Cesta čokolády

Cesta čokolády

6. 11. | [Soutěž] Byli jsme při tom, jak se z dovezených kakaových bobů v Belgii vyrábějí lahodné pralinky.