Expedice Gasherbrum I a II 2010

Expedice Gasherbrum I a II 2010

Cílem expedice je vylézt na dvě osmitisícovky Gasherbrum I a II, které leží v pohoří Karákóram v Pákistánu. Expedice se nejprve bude muset dostat při cestě na Gasherbrum II do výšky 8 000 m. n. m., aby se tak aklimatizovala na tak vysokou nadmořskou výšku. Poté bude následovat sestup a výstup na Gasherbrum I.

Horolezci polezou prvovýstupem. Je to cesta, kterou se ještě nikomu nepodařilo na Gasherbrum I vylézt. Je to velice nebezpečné, protože jde o dlouhou kolmou zledovatělou stěnu.

Loni se o to společně pokoušeli Zdeněk Hrubý s Márou Holečkem. Kvůli nepříznivým podmínkám se nakonec museli vrátit a jít tzv. normálkou. Letošní expedice se tedy pokusí cestu dokončit a vylézt po ní až na vrchol Gasherbrumu I.

Výprava bude postupovat na Gasherbrum I tzv. alpským stylem. To znamená, že po cestě vždycky postaví na nějakém místě stan, kde si uvaří jídlo, přenocuje. Další den všechno sbalí a bude pokračovat v cestě dál. To znamená, že celou cestu si ponesou její účastníci všechno s sebou. Nebudou jim pomáhat žádní šerpové (výškoví nosiči).

Letošní expedice tedy půjde první variantou (alpským stylem). Bez pomoci výškových nosičů a bez kyslíkových přístrojů!!! Důležitou roli bude hrát počasí, povětrnostní a sněhové podmínky.

Celý postup expedice můžete sledovat na ZDE!

ČTĚTE TAKÉ:
Muži umírají dříve než ženy kvůli sexu

Doporučujeme

Články odjinud