Fair Trade

Fair Trade

Aktivita Fair Trade je synonymem spravedlivého obchodu. Idea, která stojí za celkovým konceptem Fairtrade produktů, je založena především na budování férových vztahů mezi dodavateli z Afriky a dalších znevýhodněných oblastí a vybranými obchodními řetězci, které se chtějí podílet na pomoci chudým farmářům. Jedním z nich je i obchodní řetězec Marks & Spencer.

Dlouhodobá strategie Marks & Spencer je založena na vysoké kvalitě výrobků, které jsou zákazníkům nabízeny za přijatelnou cenu. Celá podstata této strategie byla veřejnosti představena v rámci Plánu A, který zavazuje společnost k ekologičtější a etičtější obchodní činnosti. Fair Trade výrobky jsou jednou z možností, jak přímo podpořit malé farmáře v rozvojových zemích a zaručit jim stabilní a odpovídající cenu za jejich produkty. Koupí produktů Fair Trade Premium zákazník přispívá na rozvoj místních komunit zahrnující pravidelnou zdravotní péči, vzdělávání a budování sociálního zázemí.

Fairtrade bavlna Jedna z významných Fair Trade komodit je bavlna. Kolem 50 % textilií obsahuje vlákna z bavlny. Na jejím pěstování se podílí hlavně farmáři z Asie a Afriky. Pro dosažení co nejvyšších výnosů je bavlník během vegetačního růstu až 20x chemicky ošetřen. Značka Fair Trade zavazuje farmáře k tomu, aby dodržovali tradiční metody pěstování. Vyprodukovaná bavlna je tak k životnímu prostředí mnohem ohleduplnější a ekologičtější!

„Společnost Marks & Spencer patří mezi světové lídry v podpoře Fair Trade obchodování, proto si v rámci Plánu A stanovila do roku 2012 obměnit 20 miliónů kusů oděvních výrobků na Fair Trade, což je asi 10 % z celkové spotřeby bavlny,“ říká marketingová manažerka značky Marks & Spencer Renata Fišerová.

Kromě triček, topů a spodního prádla můžete Fair Trade bavlnu také nalézt u kosmetických bavlněných tampónků. Pro lidi s velmi citlivou pletí a miminka jsou k dostání také oděvy z tzv. Organic bavlny. Při pěstování této bavlny je úplně vyloučena přítomnost pesticidů a umělých hnojiv.

Další novinkou jsou Fair Trade bavlněné kosmetické tampónky spolu s vatovými tyčinkami a pěstící kosmetikou. Vzhledem k tomu, že kosmetické přípravky obsahují přírodní přísady pocházející z rostlinných zdrojů bohatých na minerály, lze je použít i na velmi citlivou pokožku. Všechny produkty jsou k dostání za jednotnou cenu 49 Kč.

Fair Trade káva a čaj Od roku 2006 jsou v rámci prodejen Marks & Spencer k dostání pouze Fair Trade čaje a kávy. Díky jejich prodeji došlo k financování nových zdravotních středisek, silnic a vybavení pro školy v zemích jako je Etiopie, Honduras, Sumatra, Peru, a tisícům farmářů na celém světě se pomohlo investovat v jejich komunitách. Pro požitkáře je tady Fair Trade kolumbijská káva nejvyšší kvality za 113 Kč, která je vypěstovaná na pohoří And. Ti z vás, kteří si chtějí dopřát ranní kávu bez kofeinu, Marks & Spencer nabízí Fair Trade Organic nikaragujskou kávu za 113 Kč. K výrobě této organické kávy jsou použita pouze zrnka arabské kávy, která jsou pěstována na rodinných farmách v horách. Káva má proto tu nejlepší chuť a svěží vůni. Pokud nemáte čas a ranní spěch je vaši každodenní rutinou Marks & Spencer nabízí Fairtrade instantní kávu, která je v nabídce i bez kofeinu, a to jen za 89 Kč. Směs arabské kávy je úžasně jemná a chuťově vyrovnaná s delikátním aroma. Obsahuje zrnka pocházející ze Střední Ameriky a z Jižní Ameriky, kde je káva pěstovaná na malých rodinných farmách. Den si však můžete zpříjemnit i širokou nabídkou Fair Trade čajů. Fair Trade anglický ranní čaj spolu s Fair Trade Earl Grey čajem s bohatou chutí lze najít v nabídce za 56 Kč. Pro malé děti a maminky nabízí Marks & Spencer – Fair Trade čaj bez kofeinu. Směs čajů bez kofeinu obsahuje čaje od certifikovaných pěstitelů v Keni, Tanzanii a Rwandě. Přestože je čaj zbaven kofeinu, tak si zachovává svěží vůni i lehkou chuť.

Fair Trade pamlsky Také mlsat lze zodpovědně. Kromě 70 000 farmářů, kteří pěstují kávu a čaj, podporuje Marks & Spencer také farmáře, kteří pěstují Fairtrade kakaové boby, cukr a ořechy. Vyzkoušejte Fairtrade Organic mléčnou čokoládu s růžovým olejem za 56 Kč. Kromě Organic Fairtrade kakaových bobů z Peru a Panamy, je v čokoládě obsažen Organic růžový olej, který úžasně doplní plnou chuť čokolády. Tipem na malou svačinku zas mohou být Fairtrade cookies s para ořechy za 73 Kč neobsahují umělá barviva, aroma, ani hydrogenovaný tuk.

Fair Trade kavárna Celodenní nákupy lze ukončit stylově. Ptáte se jak? No přece v kavárně Marks & Spencer Café Revive v obchodním centru Letňany a v budově Melantrich, kde můžete ochutnat nejen čerstvě umletou Fairtrade kávu z různých koutů světa. Marks & Spencer je obchodní řetězec, který se zákazníkům snaží zaručit nejen vysokou kvalitu svého zboží, ale nabízí i propagaci myšlenky spravedlivého obchodování Fair Trade. Buďte velkorysí a svým nákupem podpořte ty, kteří to nejvíc potřebují. Marks & Spencer vám s tím rád pomůže.

Foto: Marks & Spencer

Doporučujeme

Články odjinud