Finští akvaristé napájejí vánoční výzdobu elektrickými úhoři

Finští akvaristé napájejí vánoční výzdobu elektrickými úhoři

V době od začátku adventu po Tři krále vzroste výrazně v křesťanské části světa spotřeba elektřiny. A pro některé domácnosti je napájení všech světýlek, řetězů a jiných částí výzdoby skutečně velmi náročné.

Akvarista Markus Dernjatin z Helsinek ale přišel na dokonalou ekologickou variantu napájení světelných vánočních řetězů – využívá energii elektrických úhořů.

Tento druh ryby dokáže totiž vyprodukovat elektřinu o napětí až 650 Voltů, to stačí k napájení světel vánočního stromku i světelných řetězů. Toto napětí však dokáže spolehlivě zabít i dospělého člověka.

„Chtěli jsme nějak tu energii uchovat, tak jsme uvažovali, jak být ekologičtější. Pak nám ale najednou došlo, že máme volné zdroje elektřiny přímo v našich akváriích. Náš elektrikář následně vyrobil zařízení, které využívá čtyři plastem uzavřené kovové tyče, jež dokážou jímat elektřinu úhořů a napájet tak světla. V době napájení se to skutečně nabíjí. Lze slyšet jak se zvyšuje napětí a světla září jasně a trvale,“ uvedl Dernjatin pracující ve Finském centru mořského života (Merimaailma) v Helsinkách.


ČTĚTE TAKÉ:
Třpytivé balerínky pro sezonu večírků a oslav!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud