Fotosoutěž: Proč neuspěly

Fotosoutěž: Proč neuspěly

V pokračování oblíbeného seriálu "Proč neuspěly..." v kole prázdninové fotosoutěže uvidíte, že nebylo snadné vybrat ty nejlepší, protože i ty, které nedosáhly na stupně vítězů, byly často na velmi dobré úrovni. Ač je to pro porotu stále těžší, je příjemné vidět, jak úroveň fotografií v soutěži nenápadně roste. Většina dále uvedených snímků rozhodně překračuje úroveň běžných rodinných fotek do albumu.

Fotce po kompoziční stránce nelze nic vytknout, trochu ruší tvrdé světlo a stín v obličeji. Zpracování nepostrádá dynamiku a dobře zachycuje soustředění na hru. Bohužel ale nepůsobí dostatečně "prázdninově", je to zachycení sportovního okamžiku někde na hřišti či parkovišti a kdyby název neobsahoval slovo "prázdniny", mohli bychom jen stěží říct, zda nejde o trénink odpoledne po škole.

Příjemná fotka, emotivně plně odpovídá zadání soutěže. Při pohledu na ni si snadno představíme zábavu a prázdninovou náladu navozenou sluncem a radostí ze hry. Lze snad vytknout středovou kompozici, dynamice by jistě prospělo vic místa vlevo, bohužel ani světlo nepřálo, obličej je ve stínu (mohlo pomoct použití přiblesknutí) a ve vlasech se díky slunci už ztrácí kresba. I přes uvedené výtky velmi povedená fotka, na kterou autor/ka může být právem hrdá.

Typický okamžik z dovolené u moře, jehož zachycení není až tak snadné, jak by se mohlo zdát. Bohužel opět i jako u předchozích není dobré světlo, je příliš tvrdé a padá z nevhodné strany, obličej je ve stínu (rovněž mohlo pomoct přiblesknutí). Přesto že se jedná o zachycení okamžiku, měl být kladen větší důraz na kompozici, ruší skály v pravém horním rohu a díky nim i patrný náklon horizontu do prava, což mohl odstranit mírný ořez shora. Rovněž středová kompozice není příliš dobrá, více místa vlevo ve směru pohledu by fotku udělalo zajímavější.

Velmi romantická fotografie, zachycující sice pro nás suchozemce silně prázdninový motiv, ale sama jako taková prázdniny a radosti s nimi spojené tolik neevokuje. Z hlediska světla nelze nic vytknout, díky "dlouhému", pravděpodobně podvečernímu, slunci vynikl reliéf stopy, ale kompozičně šlo ještě leccos zlepšit. Vlastní stopa mohla být umístěna blíž ke spodnímu okraji, pírko nemuselo být za hranicí ostrosti, stopy v pozadí naopak trochu ruší (pomohla by retuš nebo vhodně volený úhel záběru). To co lze odpustit nearanžované momentce, u zátiší může být pocitově vnímano jako chyba.

Emotivní zachycení okamžiku, i když pouť nebo jízda autíčkem nemusí být jen o prázdninách. Kompozice i zvolená hloubka ostrosti příjemně zdůrazňuje hlavní motiv tří děvčátek, bohužel v okamžiku záběru jsou každá zaujata něčím jiným a to fotce ubírá na dynamičnosti. Především "řidička" vpravo, která nejvíce díky světlu v obličeji strhává pozornost pohledu diváka, sleduje něco zcela mimo prostor mezi divákem (fotografem) a hlavním motivem (autíčkem). Mimo uvedený nedostatek je fotka technicky zvládnuta velmi dobře.

Jedna z nemnoha fotek v tomto kole, která splňuje zadání a přesto nezobrazuje malé děti při hře. Kompozičně je vše v pořádku, bohužel technická kvalita (především neostrost, vzniklá možná při zpracování na web) snímek zbytečně poškozuje. Ostré ploché polední světlo kromě ztráty kresby na střeše kalpličky ubírá i na dynamice a zajímavosti.

Stejně jako chlapec s míčem na snímku výše, i tento zachycuje dynamiku pohybu a soustředění na hru. V tomto případě bohužel ruší pozadí, velká hloubka ostrosti neumožnila oddělit hlavní motiv (chlapce s míčem) od živého plotu a především od bílého sloupku a dřevěných latěk. Do jisté míry by mohl pomoci vhodně volený převod do černobílé, ale i tak by asi vliv pozadí nebylo možno úplně potlačit.

Snímek splňuje zadání prázdninové fotky jen částečně, není zcela jednoznačný. Technicky jistě pomohl převod do černobílé barvy s tónováním do sépie, ale přesto citelně chybí světlo v očích, odlesk. Kompozičně jsou zde chyby především v dotecích mezi motivy (rty a motýl, vlasy a okraj fotky, lem trička a okraj fotky) a ořezem hlavního motivu - motýla dolní hranou fotky.

Tento záběr příliš nepřekračuje klasickou rodinnou fotku do albumu, přesto má slušný emotivní náboj. Bohužel až příliš mnoho kompozičních chyb ji zabránilo v postupu a vyššímu hodnocení. Vadí dotek hlavy s trávníkem, předmět či část těla v levém horním rohu a oddělení pozadí od hlavního motivu vhodně volenou hloubkou ostrosti (což způsobuje jistou "plochost" fotky).

Jde o emotivně silný snímek, ale má některé základní chyby. Těžko v něm hledat téma kola - prázdniny. Rovněž "červené oči" by si zasloužily buď retuš, nebo ještě lépe citlivý převod celé fotky do černobílé. Díky těsnému záběru (málo místa např. vedle hlavy kočky) působí trochu stísněně, což je možná trochu škoda. Naopak různost směru pohledu není chybou ale určitou předností, zvyšuje napětí.

Přesto že jde o momentku, které lze určité chyby v kompozici odpustit, výrazně středová kompozice dělá jinak zajímavý okamžik nudným. Navíc by ruka, přesto že není ostrá a nevadí to, mohla být celá. Ani prudké světlo v pozadí není příliš příjemné, i když do jisté míry navozuje pocit letního horka.

Doporučujeme

Články odjinud