Francouzi: žvýkačka jako žádaná ingredience

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zábava

V roce 1989 napadlo majitele tehdy ještě nepříliš známé pařížské restaurace přidávat do mléčných koktejlů a zmrzlinových pohárů žvýkačku. Ťspěch přišel okamžitě a právě "žvýkačkové speciality" patří v jeho podniku k nejžádanějším.

Francouzi: žvýkačka jako žádaná ingredience


V roce 1989 napadlo majitele tehdy ještě nepříliš známé pařížské restaurace
přidávat do mléčných koktejlů a zmrzlinových pohárů žvýkačku. Ťspěch přišel
okamžitě a právě �žvýkačkové speciality� patří v jeho podniku k nejžádanějším.




Francouzi jsou ve spotřebě žvýkaček na jednu osobu na druhém místě hned
za Američany. �Je to perspektivní trh!� mne si ruce Philippe Cubells, ředitel
Wirgley, jedné z největších a nejstarších firem vyrábějících žvýkačky.



�Máme ještě velké rezervy. Mnoho zejména starších lidí stále považuje
žvýkání za cosi, když ne zrovna neslušného, tak určitě nespolečenského. To
se ale brzy změní.�

Fenomén žvýkání je o to podivnější, že �lasting� čili doba, po kterou
si žvýkačka uchová alespoň něco ze své chuti, netrvá déle než pět minut.
Po zbytek času, podle statistik něco mezi třiceti až čtyřiceti minutami,
převalujeme v ústech pouze �základní hmotu.�

Když si v polovině devatenáctého století nechal William Sample, dentista
z Ohia, žvýkačku patentovat, vyráběla se z přírodních pryskyřic některých
stromů. Dnes je to záležitost čistě syntetická a recept na žvýkačku rozhodně
nerozněžní gurmánovu duši.Tvoří jej směs elastomerů, vosků a pryskyřic. Najdeme
v něm ale také butylkaučuk, používaný ve vzduchotechnice.



Na běžném trhu vedou žvýkačky více či méně mentolované, ale chemici
dovedou i zázraky. Prodejní výstava �Monomaniaci� otevřená 29. srpna v pařížském
obchodním domě La Samaritaine představuje až sedmdesát různých příchutí
a vůní včetně takových lahůdek jako kávová, medová či květinová. Nesbíhají
se vám sliny? (plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

18. 10. | [Soutěž] Indiánský šéfkuchař Nelson Mendez se snaží dostat na talíře pokrmy pradávných obyvatel…

Monako: Výlet nejen pro hráče

Monako: Výlet nejen pro hráče

16. 10. | [Soutěž] Monako má co nabídnout i v době, kdy není zrovna počasí na koupání. Můžete tu vidět…

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

14. 8. | Už za týden se na televizní obrazovky po prázdninové pauze konečně vrátí seriál Ulice. Co čeká na…

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

7. 8. | 1 | Stýská se vám po seriálu Ulice? Pak vás jistě potěšíme zprávou, že už 21. srpna se vrátí na…