Od tohoto roku bude platit nový zákon pro zacházení s geneticky upravenými organismy a produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat.
Geneticky upravené potraviny
Biotechnologie všeobecně se jako obor začaly rozvíjet více jak před dvaceti lety.
Zpočátku tento obor většina laické veřejnosti nebrala na vědomí, experimenty
genetických modifikací se týkaly pouze vědeckých pracovišň a akademické půdy
universit. Teprve, když se výsledky výzkumů začaly prolínat s praxí a genetické
experimenty ovlivňují život okolo nás, zvedá se nebývalá vlna zájmu o tuto oblast.
V současné době se diskutuje převážně o genetických modifikacích zemědělských
produktů ( označované též jako biogenetické - tzv. GM potraviny).
Na tuto problematiku neexistuje pochopitelně pouze jeden názor. Je zde skupina těch,
kteří tvrdí, že geneticky modifikované potraviny jsou naprosto zdravotně nezávadné
a nemají žádný vliv na zdravý vývoj lidské populace a přírodu vůbec ( většinou
se jedná o zájmy komerční). Druhá strana ovšem tato tvrzení zpochybňuje a
poukazuje na porušení přírodního výběru, potravinových řetězců a v neposlední
řadě také na nebezpečný vliv na genotyp člověka.
Mezi země, které dávají GM potravinám zelenou jsou USA a Kanada. Jedná se především
o rajčata, sóju, kukuřici, bavlnu, burské oříšky. Odborníci dokonce odhadují, že
do 10 let bude 90 % amerických zemědělských produktů biogenetických.
Evropské země se v postoji ke GM potravinám poněkud od USA liší. V EU sílí vlna
odporu proti genovým modifikacím potravin. Dá se tedy očekávat snaha exportérů
pronikat více do ČR. Důležitou otázkou je i označení GM potravin na obalech. Každý
z nás by měl mít možnost sám se rozhodnout o tom, zda bude tyto potraviny konzumovat
či ne.
Od tohoto roku bude platit nový zákon pro zacházení s geneticky upravenými
organismy a produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat.
S těmito organismy mohou pracovat pouze osoby zařazené na speciální seznamy
Ministerstva životního prostředí. Ministerstvo také bude posuzovat žádosti o zařazení.
Seznamy budou veřejné, každý by měl mít možnost do nich nahlédnout. To nám však
neumožní zjistit, zda zboží, které kupujeme je z geneticky upravených organismů.
A co vy? Domníváte se, že by takto upravené potraviny měly být v obchodech řádně označeny.
Nevadí vám konzumace takových potravin?
Autor: Dana
include("nazor.php");=""?>