Gurmánem na večírku

| Autor: MS | Rubrika: Zábava

V diplomatických kruzích a na společenských večírcích vyšší společnosti se dodržuje striktní společenský bonton, a to především v oblasti gastronomie.

Gurmánem na večírku


V diplomatických kruzích a na společenských večírcích vyšší společnosti se dodržuje striktní společenský bonton, a to především v oblasti gastronomie.

Vzhledem k tomu, že na tyto akce u nás pronikají i lidé volnějších mravů, postupně se od některých zvyklostí upouští. Přesto je dobré některá pravidla znát, určitě se budou hodit.



  • Při hostině je často na stole více příborů a sklenic než dokážeme spočítat. Příbory používejte postupně od těch krajních.

    Problém mnoha sklenic za vás vyřeší číšník, který ví co, do které patří.

  • Chcete-li v jídle pokračovat později, překřižte příbor na talíři. Po skončení položte příbor vedle sebe, půlkruh vidličky dolů. Zmrzlinové a kávové lžičky odložte na podšálek.

  • Ubrousky:Látkové ubrousky si můžete položit na kolena hned jak usednete. Otírejte si do něj ústa před tím, než se napijete, můžete si otírat i prsty. Ubrousek odložte až po dezertu a složte ho nastůl vlevo vedle talíře. Nikdy ho nemačkejte a nedávejte na talíř.

    Naopak papírové ubrousky na kolena nepatří a použitý ho složte na talíř.

  • Přípitek včetně ňukání je vhodný pouze pro menší společnost. Ve větší společnosti číši pouze pozvedněte. V některých zemích se vůbec neňuká a proto se raději koukejte kolem.

  • Řeč při přípitku se u nás pronáší pouze vyjímečně, ale v zahraničí si na řeči potrpí a často se jich pronáší i několik. Vždy se hodí mít v zásobě nějakou děkovnou a vtipnou řeč na adresu hostitele.


  • Extra potraviny


  • Chřest nekrájejte nožem. Jí se kleštěmi nebo rukou. Pokud vám ale nepřinesou kleště nebo vodu na omytí rukou, klidně si ho ukrojte.

  • Brambory se prý ve vybrané společnosti krájejí vidličkou.

  • Olivy se buď nabodávají na napichovátko nebo se jedí kávovou lžičkou.

  • Teplé tousty se krájejí nožem a do úst se vkládají vidličkou.

  • Tvrdý sýr se krájí nožem a jí dezertní vidličkou.

  • Hlemýžď se vybírá kleštěmi, maso z ulity pak speciální dlouhou vidličkou. Často se ale podává upravený tak, že ho lze jíst obyčejnou.

  • Ťstřice by vám měli dát otevřené. Lasturu uchopte levou rukou, sval oddělte vidličkou, pak ústřici pokapte citronem a vysajte. Ve specializovaných restauracích vám obléknou zástěru a připraví misky na opláchnutí rukou.

  • Krevety se u nás podavají již očištěné, ale v jižních zemích je přinesou celé. Nejprve se oddělí hlava a pak sloupne krunýř. Odborník to zvládne příborem, ale lépe to jde rukou.

  • Ovoce se jí příborem, a to i jablko a hrušky. Banán můžete ukusovat, ale v diplomatických kruzích je lepší ho krájet. Pomeranče nařízněte, oloupejte a dílky berte rukou. Rukou můžete také odtrhávat kuličky vína.

  • Autor: mis



    Další články z rubriky

    Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

    Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

    26. 12. 2017 | Starý rok nám pomalu končí a my už se začínáme těšit na to, co nám nachystal ten další, s osmičkou…

    8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

    8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

    25. 12. 2017 | Na Boží hod, první svátek vánoční, se většinou chystáme na pořádný rodinný oběd. Je to také doba,…

    Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

    Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

    24. 12. 2017 | Ať už u štědrovečerní večeře posloucháte klasické koledy, české vánoční písně nebo zahraniční…

    8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

    8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

    22. 12. 2017 | Během vánočních svátků se to v televizi jen hemží pohádkami. Určitě si najdete chvilku, kdy se…