V diplomatických kruzích a na společenských večírcích vyšší společnosti se dodržuje striktní společenský bonton, a to především v oblasti gastronomie.
Gurmánem na večírku
V diplomatických kruzích a na společenských večírcích vyšší společnosti se dodržuje striktní společenský bonton, a to především v oblasti gastronomie.
Vzhledem k tomu, že na tyto akce u nás pronikají i lidé volnějších mravů, postupně se od některých zvyklostí upouští. Přesto je dobré některá pravidla znát, určitě se budou hodit.
Při hostině je často na stole více příborů a sklenic než dokážeme spočítat. Příbory používejte postupně od těch krajních.
Problém mnoha sklenic za vás vyřeší číšník, který ví co, do které patří.
Chcete-li v jídle pokračovat později, překřižte příbor na talíři. Po skončení položte příbor vedle sebe, půlkruh vidličky dolů. Zmrzlinové a kávové lžičky odložte na podšálek.
Ubrousky:Látkové ubrousky si můžete položit na kolena hned jak usednete. Otírejte si do něj ústa před tím, než se napijete, můžete si otírat i prsty. Ubrousek odložte až po dezertu a složte ho nastůl vlevo vedle talíře. Nikdy ho nemačkejte a nedávejte na talíř.
Naopak papírové ubrousky na kolena nepatří a použitý ho složte na talíř.
Přípitek včetně ňukání je vhodný pouze pro menší společnost. Ve větší společnosti číši pouze pozvedněte. V některých zemích se vůbec neňuká a proto se raději koukejte kolem.
Řeč při přípitku se u nás pronáší pouze vyjímečně, ale v zahraničí si na řeči potrpí a často se jich pronáší i několik. Vždy se hodí mít v zásobě nějakou děkovnou a vtipnou řeč na adresu hostitele.Extra potraviny
Chřest nekrájejte nožem. Jí se kleštěmi nebo rukou. Pokud vám ale nepřinesou kleště nebo vodu na omytí rukou, klidně si ho ukrojte.Brambory se prý ve vybrané společnosti krájejí vidličkou.Olivy se buď nabodávají na napichovátko nebo se jedí kávovou lžičkou.Teplé tousty se krájejí nožem a do úst se vkládají vidličkou.Tvrdý sýr se krájí nožem a jí dezertní vidličkou.Hlemýžď se vybírá kleštěmi, maso z ulity pak speciální dlouhou vidličkou. Často se ale podává upravený tak, že ho lze jíst obyčejnou.Ťstřice by vám měli dát otevřené. Lasturu uchopte levou rukou, sval oddělte vidličkou, pak ústřici pokapte citronem a vysajte. Ve specializovaných restauracích vám obléknou zástěru a připraví misky na opláchnutí rukou.Krevety se u nás podavají již očištěné, ale v jižních zemích je přinesou celé. Nejprve se oddělí hlava a pak sloupne krunýř. Odborník to zvládne příborem, ale lépe to jde rukou.Ovoce se jí příborem, a to i jablko a hrušky. Banán můžete ukusovat, ale v diplomatických kruzích je lepší ho krájet. Pomeranče nařízněte, oloupejte a dílky berte rukou. Rukou můžete také odtrhávat kuličky vína.Autor: mis
include("./nazor.php");=""?>