Historie antikoncepce: Jak se naši předkové bránili početí?

Historie antikoncepce: Jak se naši předkové bránili početí?

Snaha zabránit otěhotnění patří k lidstvu snad odnepaměti. Jenže antikoncepce se po dlouhou dobu brala jako nežádoucí, v zájmu společnosti přece bylo, aby se rodilo co nejvíce dětí. Bránění otěhotnění se považovalo za hrubý poklesek a spojovalo se hlavně s cizoložstvím a prostitucí.

Onanův hřích

Nejstarší známou metodou antikoncepce, která je dokonce popsaná v Bibli, je přerušovaná soulož. Ve Starém zákoně se hovoří o dvou bratrech. Druhorozený Onan měl zplodit s manželkou svého zemřelého sourozence potomka, aby bylo zachováno pokračování rodu. Onan se ale nařízení rodiny vzepřel, se švagrovou si sice užíval, ale své semeno vypouštěl na zem. Ačkoliv byl Onan za svůj hřích boží vůlí potrestán smrtí, jeho jméno žije dál. V přeneseném významu je slovo onanie v mnoha jazycích používáno jako synonymum masturbace. Onanův způsob antikoncepce se uchoval do dnešních dnů, stále existuje mnoho mužů, kteří navzdory zjevnému riziku, považují tuto metodu za dostatečnou. Nespolehlivost přerušované soulože spočívá nejen ve faktu, že ne všichni muži jsou schopni včas vyvrcholení provést mimo tělo partnerky, ale také ve statistikách. V průměru se podle nich podaří mužům, praktikujícím přerušovanou soulož, zplodit potomka jednou za pět let. Na vině je preejakulační tekutina, která z penisu odtéká ještě před vyvrcholením obsahující značné množství spermií.

Plodné dny a kojení

Přirozeným způsobem antikoncepce bylo po staletí kojení. Bylo účinné v době kamenné a dodnes je celosvětově nejpoužívanější metodou. Aby ale kojení mělo antikoncepční efekt, musí žena kojit alespoň 6 x denně. Spolehlivost klesá s časem. Po půl roce už antikoncepční účinky kojení zaručeny nejsou. Jinou přirozenou metodou bylo plánování pohlavní styku na neplodné dny ženy. Vychází z faktu, že žena může počít dítě pouze 2 až 3 dny v rámci cyklu. Účinnost je ovšem limitována různorodostí ženských cyklů, nebývá zdaleka pravidelný a i jeho délka se může v průběhu života různě měnit.

Egypt znal nitroděložní tělísko

Archeologové objevili poměrně značné množství antikoncepčních metod známých už ve starověkém Egyptě. Jednou z nich bylo například používání tamponů z různých rostlin, které ve vagíně ženy po pohlavním styku zabíjely spermie. Antikoncepční čípky si tenkrát ženy připravovaly také z roztlučených granátových jablíček, toto ovoce totiž obsahuje přírodní estrogen. Egypťanky, které nechtěly otěhotnět, si měly také podle tradice zavádět do útrob malé kamínky – primitivní předchůdce nitroděložního tělíska.

Středověký kondom

Konec středověku přinesl antikoncepční metodu i pro muže. První kondomy se vyskytly v 16. století. Středověcí proutníci používali výhradně prezervativy z přírodních materiálů - zvířecích střívek, rybích měchýřů popřípadě z plátna napuštěného voskem. Mezi ženami byly populární zdaleka méně účinné a poměrně divoké recepty: například pití kravské moče, roztoku z nastrouhaných jeleních parohů nebo vody, v níž kovář chladil kleště.

Hormonální antikoncepce

Snad jedinou spolehlivou metodou byla v minulosti mužská i ženská sterilizace. Z pochopitelných důvodů se ale nikdy masově nerozšířila. Velký pokrok přinesla až moderní doba. V 19. století se zdokonalila výroba pryže a mohly vzniknou první gumové prezervativy. Další rozvoj proběhl ve 20. století, už v 60. letech se k ženám dostal převratný vynález – hormonální antikoncepce ukrytá v malých pilulkách. Vývoj jde neustále dopředu a ženám jsou nabízena stále nová a nová vylepšení, která spočívají nejen v dávkování účinných hormonů, ale také v metodách aplikace – hormonální antikoncepci naleznete v klasických pilulkách, ve formě náplastí, nitroděložních tělísek, podkožních implantátů, injekcí nebo vaginálních kroužků.

Článek připravila MUDr. Vladimíra Paseková,¨ http://www.genitrix.cz/

Doporučujeme

Články odjinud