Hledání Kleopatry

Hledání Kleopatry

Stala nejslavnější a nejvlivnější ženou své doby a její jméno se stalo nesmrtelným, stejně jako její bohatý, vášnivý a tragický život. Dcera bohyně Isis, chytrá, vzdělaná a krásná – taková byla Kleopatra, nejmocnější královna Egypta.

Její příběh do dnes láká, tím spíše, že se stále opředen mnoha záhadami a tajemstvími. Jedním z nich je místo Kleopatřina posledního odpočinku. Kam byly uloženy její ostatky? Spočinula vedle své druhé životní lásky římského vojevůdce Marka Antonia? Těmito otázkami se po staletí zabývají historikové i archeologové z celého světa.

Dr. Hawass uvedl, že během expedice byla doposud nalezena krásná hlava Kleopatry spolu s 22 mincemi, na nichž je její podobizna. Socha a mince ji zobrazují jako krásnou ženu, což je v rozporu s tezí, která zazněla v poslední době z úst kurátora Anglického muzea, totiž že královna byla ve skutečnosti dosti ošklivá. Z nálezů v Taposiris vyzařuje šarm, který možná okouzlil Marka Antonia a Julia Césara, a tyto nálezy naznačují, že Kleopatra rozhodně nebyla ošklivá. Podoba hlavy zmíněné sochy navíc nijak nepotvrzuje v poslední době zastávanou teorii o africkém původu královny. Tým také našel velké množství amuletů a nádhernou sochu bez hlavy, která pochází z doby Ptolemaiovců. Mezi nejzajímavější nálezy patří pohřební maska zobrazující muže s důlkem v bradě. V obličeji lze rozpoznat určitou podobu s doposud známými podobiznami Marka Antonia.

Doporučujeme

Články odjinud