Hotel nebo apartmán? Co čekat od jednotlivých druhů a kategorií ubytování?

Hotel nebo apartmán? Co čekat od jednotlivých druhů a kategorií ubytování?

Těšíte se na dovolenou a přemýšlíte, kde se ubytovat? Většina z nás dává přednost hotelu – kdy jindy dostaneme vše přímo pod nos na stříbrném tácu. Jako ve všem, i zde se jednotlivá nabídka může diametrálně lišit, a to neporovnáváme hotely různých „hvězdiček,“ ale opravdu různých druhů. Nebo snad dáváte přednost bydlení v apartmánech, penzionech či někde úplně jinde? Pojďte se seznámit s tím, co na vás kde čeká a nač se můžete těšit…

Hotel

Jako hotel označujeme ubytování s více než 10 pokoji pro hosty, sloužící k přechodnému ubytování. Hotely také disponují restauračním zařízením, místem pro příjem a odbavení hostů (recepce), speciální místností pro odpočinek ubytování.

Garni hotel

Tento typ hotelu musí splňovat takřka všechny podmínky jako hotel, jediné, co má omezeno, je stravování hostů – musí podávat snídaně (dle úrovně své kategorie aneb „hvězdiček,“ ) ale jinak jsou veškeré další služby srovnatelné s hotelem.

Horský hotel

Tento hotel se nachází v horském terénu, poskytuje veškeré služby jako hotel své kategorie, ale nezřídka chybí přímá silnice k němu. Počítejte s tím raději, aby vás to nezaskočilo, až budete přemýšlet, co si sbalit s sebou. Případně se informujte ještě před příjezdem, zda hotel nenabízí možnost vyvezení zavazadel vlastními prostředky.

Lázeňský/Spa hotel

Oboje označení patří hotelu, který se nachází v místech, která mají status lázeňského místa. Kromě standardních hotelových služeb dle příslušné kategorie nabízí svým hostům služby lékaře a léčebnou péči. Jako lázeňský hotel může být označen pouze hotel kategorie 3* a více. Můžete potkat i Lázeňský/Spa garni hotel, pro nějž platí stejné omezení jako pro garni hotel. I zde najdete omezení stravy, nikoliv lázeňských služeb.

Wellness hotel

Tento hotel je určen především hostům, kteří chtějí využít odbornou péči a rehabilitaci. Hosté mohou využít sportovní a rekreační zařízení. Nabízí racionální stravu. Označit jako „wellness“ lze pouze hotel kategorie 3* a vyšší.

Kongresový hotel

Tento typ hotelu nabízí ideální zázemí pro pořádání firemního školení, team buildingu, mezinárodního setkání obchodních partnerů apod. Nabízí k pronájmu (často bez dalších doplatků – s ohledem na počet ubytovaných a další kritéria) projektor, různě velké salonky podle počtu zúčastněných, nejrůznější typy občerstvení při školení apod. Takto lze označit pouze hotel kategorie 3 * a vyšší.

Boutique hotel

Pokud toužíte po ubytování v nádherném prostředí, např. zrenovovaný secesní dům s luxusním až exkluzivním vybavením a nelitujete vydaných peněz, pak je tento typ hotelu to pravé pro vás. Bývá menší, žádná „továrna na bydlení,“ ubytování na špičkové úrovni, respektující vaše soukromí a intimitu. Název Boutique hotel si zaslouží jen hotel a vyšší kategorie.

Resort / Golf Resort

Ubytovací zařízení, které splňuje požadavky pro kategorii Hotel 3*–5*, jedná se o uzavřený soubor objektů. Restaurace a recepce mohou být mimo ubytovací část. Zařízení poskytuje společensko-kulturní a sportovní vyžití. Do třídy 4* může mít recepce omezen provoz na min. 18 hodin.

Golf Resort musí, kromě výše uvedeného, být vybaven minimálně devítijamkovým normovaným hřištěm dle parametrů ČGF (České golfové federace).

Levnější varianty: Penzion, apartmá, soukromí

Penzion

Pokud vás z jakéhokoliv důvodu neláká ubytování v hotelu, patrně dáte přednost soukromějšímu penzionu. Tento typ ubytování vyhledávají především rodiny s malými dětmi, i z toho důvodu, že zde nejsou jejich ratolesti trnem v oku tolika lidem. Některé penziony se i samy klasifikují jako „baby friendly“ a majitelé v části zahrady vybudují dětský koutek – ideálně poblíž terasy, kde rodiče mohou popíjet své drinky a přitom mít přehled.

Penziony také umožňují svým hostům si vařit sami – součástí bývá vybavená kuchyňka. Maminky si sice neodpočinou tak, jako v hotelu, kde dostanou vše naservírované, ale mohou svým drobečkům vařit to, co jedí a odpadne jim tak vráska, zda to či ono bude ratolest jíst.

Kritéria hvězd – penziony

Oficiální klasifikace penzionu praví, že „penzion je ubytovací zařízení s minimálně 5 a maximálně 20 pokoji s omezeným rozsahem doplňkových služeb (restaurace). Musí však disponovat minimálně místností pro stravování, která může přes den sloužit k odpočinku hostů. Dělí se do čtyř kategorií – hotely mají kategorií pět.

Apartmánový hotel/ Apartmánový dům

Ačkoliv v obojím bydlíte v apartmánech, další parametry se výrazně liší. Apartmánový hotel se řídí všemi kritérii pro hotely, apartmánový dům bývá v provozu pouze v sezoně.

Soukromí

Pokud dáváte přednost absolutnímu soukromí, hledejte ubytování, které se jmenuje stejně: Ubytování v soukromí. Zde se nehraje na žádné hvězdičky, zkrátka se ubytujete nejčastěji na letním bytě někoho, kdo jej pronajímá, případně pronajímá jeden pokoj ze svého bytu. Samozřejmostí bývá kuchyně a sociální zařízení k dispozici, zbytek je na dohodě. Zde víc než jinde záleží, jak si sednete s domácími. Sama jsem jako dítě takhle párkrát byla v soukromí u Balatonu, jako dítěti mi nevadilo „spát v cizí postýlce,“ dnes jako dospělá nevím nevím, jak bych se na to tvářila.

Motel: ideální pro cestovatele autem

Jste se svým autem „jedno tělo, jedna duše“ a jezdíte všude autem? Pak asi oceníte možnost přespat v motelu. Kromě hotelových služeb je ještě automatickou službou parkování v areálu motelu. Najdete je na hlavních tazích při dálnicích, silnicích první třídy. Od ubytování nečekejte zázraky ani po stránce bydlení, ani stravy. Zde více než jinde funguje doporučení ostatních. I mezi motely totiž existují propastné rozdíly a na rozdíl od hotelů zde nenajdete kategorie a musíte se spolehnout na svůj vlastní úsudek. Na druhou stranu, po dlouhé cestě autem bývá člověk natolik unavený, že vezme někdy zavděk téměř cokoli.

Doporučujeme

Články odjinud