Hurá na lyže. Nejlepší skiareály pro rodiny s dětmi

Hurá na lyže. Nejlepší skiareály pro rodiny s dětmi

Chcete si s dětmi v budoucnu užívat společné chvilky na horách? Pak v nich již od raného dětství podporujte správné návyky, ideálně formou absolvování lyžařské školičky. Kam vyrazit?

Jizerky a víkendová školička na Severáku

Jizerské hory patří mezi nejčistší hory v České republice. Jsou ideální destinací pro zimní rodinnou dovolenou zaměřenou na sjezdové i běžecké lyžování.

Díky své poloze a spojení po dálnici jsou výborně dostupné z Prahy a středních Čech. Skiareály Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov mají navíc od letošního roku jednotný bezdotykový odbavovací systém lyžařů, díky němuž jsou propojeny v rámci jednoho skipasu.

Skiaréna Jizerky představuje 17 km sjezdových tratí, 1 lanovou dráhu, 21 vleků a 2 pohyblivé koberce SUNKID. Na Severáku v Hraběticích u Janova nad Nisou mohou vaše ratolesti absolvovat víkendovou lyžařskou školičku, která je rozdělena do šesti celodenních lekcí, jež probíhají vždy v neděli. Přihlásit se můžete on-line na www.skijizerky.cz. Výcvik je rozvržen na dopolední (9–11 h) a odpolední (12–14 h) blok. Během polední pauzy lze zdarma využít rozlehlou dětskou hernu s hlídáním v objektu Malá Arnika. Severák v Jizerských horách se dlouhodobě profiluje jako rodinný skiareál, který nabízí vše pro výuku sjezdového lyžování nebo snowboardingu.

Rodiče ocení jak možnost privátních lekcí, tak právě i lyžařskou školičku, která je rok od roku oblíbenější. Děti tak mohou kombinovat lyžování s odpočinkem a hrou v herně, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že si hory opravdu zamilují. Školička je určena pro děti od 4 do 7 let. Malí lyžaři jsou rozděleni do družstev podle věku a pokročilosti. V případě únavy lze hernu využít i během jednotlivých lekcí. Alespoň při těch prvních je dobré, aby rodiče byli nablízku. Aktuální informace o všech aktivitách v Jizerských horách můžete najít na stránkách www.skijizerky.cz

Mladé Buky

Skipark Mladé Buky nabízí ideální lyžování pro rodiče s malými dětmi nebo pro lyžaře hledající klidnější svahy bez front. Na své si v místním snowparku přijdou i snowboardisté a freestylisté. Celý areál nabízí sedm vleků a třísedačkovou lanovou dráhu na 5,1 km denně upravovaných a zasněžovaných tratí. Dětem a začátečníkům je k dispozici oddělený KIDpark vybavený pojízdným kobercem, lanovým vlekem i četnými figurkami a průjezdy pro pobavení. Skipark navíc celoročně provozuje i bobovou dráhu Berta, která nabízí přes kilometr a půl dlouhou projížďku přes louky, lesy a mosty, i když je zrovna pokrývá sněhová peřina (konstrukce dráhy je vhodná i do nepříznivých podmínek a její bezpečnost je tedy zaručena i v zimě). Více na www.areal-mladebuky.cz

Lipno

Skiareál Lipno patří celkovou plochou sjezdovek k největším lyžařským areálům v České republice. Návštěvníci zde naleznou kompletní zázemí a služby. Velkým lákadlem posledních několika let je pak bruslení na zamrzlém Lipně, které pomáhá upravovat nová rolba.

Novinkou je i osvětlené výukové hřiště Foxpark kapitána Lipánka. Hřiště je v provozu i v době večerního lyžování od 18 do 20 hodin. V letošní sezoně je na vstup do parku poskytována opět stoprocentní sleva pro začínající lyžaře. Malým návštěvníkům je určena i další novinka – druhá dětská skikrosová dráha.

Dalším lákadlem je i zimní provoz unikátní Stezky korunami stromů, která v létě doslova uchvátila turisty nejen z České republiky. Na vrcholu Kramolína si budete moci půjčit speciální boty, uschovat lyže, vyjít si udržovanou cestou do výšky až 40 metrů a poznat zimní Šumavu či Novohradské hory a za dobré viditelnosti i vrcholky Alp. Více informací naleznete na www.lipnoservis.cz a www.stezkakorunamistromu.cz

Razula v Beskydech

Skiareál Razula, který se nachází v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích v Beskydech, je součástí zdejšího resortu Valachy. Tvoří ho čtyři sjezdovky o délce 2 kilometry. Na jedné z nich nechybí ani dětský park a snowtubingová dráha. Funguje zde lyžařská Tygří školka či půjčovna, kde si můžete pronajmout dokonce i sněžnice. V Tygří školce se vaše děti naučí základům lyžování či snowboardingu za pomoci veselých postaviček z pohádek. Lekce pod vedením kvalifikovaných instruktorů probíhají individuálně i ve skupinách a jsou určeny i dospělým.

Lyžařská škola je k dispozici každý den po celou zimní sezonu. Výuka probíhá na cvičné loučce s nízkým vedením tažného lana nebo na mírné sjezdovce u hotelu Horal. Více informací hledejte na webových stránkách www.tygriskolka.cz

Rokytnice v Orlických horách

Lyžařský areál Farský kopec, jenž se nachází v centru města Rokytnice v Orlických horách, nabízí 350 m dlouhou sjezdovku s vlekem, která je vhodná právě pro začínající lyžaře. Nejmenší začátečníci mohou využít pro první lekce vlek s nízkým vedením lana (baby vlek). Jednou ze služeb lyžařského areálu je i lyžařská školička pro zájemce od 3 let. Více na www.outdoor-sport.cz

Snowhill – šest areálů pro celou rodinu

Na sjezdovkách, v snowparcích a běžkařských tratích si užije celá rodina. A ti nejmenší se mezitím naučí první „krůčky“ na lyžích v dětských parcích. Ve všech areálech si můžete zasportovat při denním i večerním lyžování. Všechny skiareály Snowhill nabízí v sezóně 2012/13 příznivcům lyžování hned několik bonusů jako jsou dětské jízdenky, výhodné ceny pro juniory do 18 let a sleva 20 % pro držitele ISIC karet. Podrobnější informace, ceníky včetně aktualit o stavu sjezdovek, počasí nebo akcích naleznete na www.snowhill.cz

Herlíkovice – hvězda Krkonoš

Největší krkonošský areál Herlíkovice má pro své návštěvníky připraveno téměř 12 kilometrů sjezdovek, 2 čtyřsedačkové lanovky a 7 vleků. Lákadlem pro soutěživé lyžaře je měřená slalomová trať přímo na sjezdovce a pro ty nejmenší pak O2 Extra dětský park – moderní areál s mnoha atrakcemi a nejnovějšími výukovými prvky. Do Herlíkovic se dostanete z Prahy a dalších měst speciálními linkami skibusů za zvýhodněnou cenu včetně skipasu.

Šachty a Kamenec – krkonošská dvojčata

Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou lákají na kvalitní podmínky pro rodinné lyžování. Na jeden skipas vyzkoušíte oba areály vzdálené od sebe pouhých 5 km. Šachty navíc nabízí O2 Extra dětský park se snowtubingem a Kamenec speciální měřený slalom.

Šumavské Kašperské Hory

Ryze rodinné středisko poskytuje profesionální dětský lyžařský park s bezpečným pohyblivým kobercem, lyžařským kolotočem, vyhřívaným dětským koutkem nebo pohádkovou slalomovou dráhou. Rodiče si mezitím zalyžují na nenáročné sjezdovce a pak se občerství v baru s venkovní terasou. Velkým lákadlem je také měřený slalom a Snow Fun Park.

¨Mariánské Lázně – sjezdovka s lázeňskou kúrou Již druhou sezonu se pod vlaječkou Snowhillu otevře také skiareál v Mariánských Lázních, kde se ideálně snoubí lyžování s relaxací. Po dni stráveném na kopci je možné zakusit pohodu lázeňského prostředí. V Mariánkách se můžete těšit na kabinkovou lanovku, dva vleky, 3 km sjezdovek, nový moderní dětský park, ale i příjemné občerstvení.

Dětský Kozinec

Areál v blízkosti Jilemnice je jedno z nejvhodnějších středisek pro bezpečné dětské lyžování. Novým lákadlem je dětská lyžařská školička a zábava ve Snow Fun Parku.

Připravte se na lyžařskou sezonu

Ještě než vyrazíte se svými ratolestmi na hory, zjistěte si informace o počtu, náročnosti a délce sjezdovek a také o ceně skipasů. V areálu by nemělo chybět ani zázemí pro děti. Před odjezdem byste se měli také s dostatečným předstihem ujistit, zda je vaše lyžařské vybavení v pořádku. Vždy je dobré nechat lyže zkontrolovat odborníkem.

Doporučujeme

Články odjinud