Hýbejte se podle temperamentu

Hýbejte se podle temperamentu

I když žádný člověk není 100% cholerik, flegmatik, melancholik nebo sangvinik, jeden z temperamentů u každého převyšuje a možná se mnoho lidí do pohybu nutí jen proto, že si nevybrali sport vhodný pro svůj temperament.

Sangvinik

Optimistická povaha vybízí sangviniky k neustálé aktivitě, energičnosti a hlavně k různorodosti. Kterýkoli sport bude sangvinik dělat, půjde do něho naplno a s obrovským nasazením. Ovšem jeho slabinou je, že při něm dlouho nevydrží. Proto jsou pro něj vhodné hlavně studiové novinky ve fitness centrech, jako jsou třeba H. E. A. T., zumba, TRX apod. Další výhodou sangviniků je, že jsou společensky založení, dokážou rychle reagovat na přicházející podněty a poměrně lehce překonávají případné neúspěchy, přičemž jsou zdravě soutěživí. Proto jsou pro ně vhodné i společenské sporty, ať už se jedná o raketové hry, jako jsou tenis, badminton, squash, nebo míčové hry, například plážový či klasický volejbal.

Temperament: stabilní extrovert

Zásadní vlastnosti: společenskost, přístupnost, činorodost, bezstarostnost, zvědavost, ale i povrchnost, vrtkavost a nestálost

Vhodné sporty a pohybové aktivity: studiové lekce, raketové a míčové hry

Cholerik

Na první pohled se může zdát, že impulzivnost předurčuje temperament cholerika k výbušným sportům, jakými jsou třeba ty bojové. Ano, to je pravda, ale cholerik má i další, méně „propírané“ vlastnosti. Zásadovost a zvyk držet se určitých hesel z něho dělají vynikajícího klienta fitness trenérů. Rád totiž překonává překážky a nerad polevuje z nasazeného tempa, proto je vynikající v kondičních trénincích. Miluje ale i boj a konkurenci. K maximálním výkonům často nutí i ostatní a dobře se cítí, jen když má nad nimi určitou převahu. Když se může stát kapitánem týmu, cítí se nejlíp. Pokud ale není v daném sportu nejlepší, může jeho chování vyústit až do agrese. V takovém případě by si měl vybírat sporty, ve kterých může postupovat sám.

Temperament: labilní extrovert

Zásadní vlastnosti: netrpělivost, impulzivnost, vznětlivost, dynamičnost, ale i spolehlivost a stálost v názorech, optimismus, ambicióznost

Vhodné sporty a pohybové aktivity: kolektivní sporty, fitness trénink, bojové sporty

Melancholik

Hloubavost a zaměřenost na své vlastní nitro dělá z melancholika individuálního sportovce. Jedná se převážně o tichého, plachého, vážného, přecitlivělého a hlavně nespolečenského člověka, který je rád sám se sebou. Proto by si měl vybírat sporty, pži kterých cvičí sám. Vynikající je pro něho například rychlá chůze, běh nebo turistika. Tedy aktivity, pži kterých může hloubat. Jeho hluboký způsob prožívání může využít i v aktivitách, jakými jsou jóga, pilates, tai-či, čchi-kung a další tzv. Body & Mind sporty, pomocí nichž si může vypracovat nejen hezkou figuru a kondici, ale také bude mít vyšší sebevědomí a optimismus a zároveň uspokojí i smysl pro krásu a duchovno.

Temperament: labilní introvert

Zásadní vlastnosti: hloubavost, pečlivost, perfekcionismus, ale i přecitlivělost, sklony k pesimismu, nespolečenskost

Vhodné sporty a pohybové aktivity: Body & Mind sporty, běh, chůze

Flegmatik

Nerad zkouší nové věci a jen málokdy se pro něco spontánně nadchne. Často se stává, že je ke sportu lhostejný. Ale pozor! Má i vlastnosti, díky kterým se z něho může stát celoživotní vyznavač zdravého životního stylu. To, že se brání změnám, z něho totiž činí vytrvalce neboli, pokud chcete, běžce na dlouhou trať. Když začne flegmatik vykonávat nějakou pohybovou aktivitu, nejspíš pži ní zůstane. Vyrovnanost a klid u něho přejí hlavně individuálním sportům, jako tžeba posilování na Power Plate nebo pži kruhovému tréninku, ale najde se i ve venkovních sportech, například v joggingu, ležérní jízdě na kole nebo na koloběžce. Jestli začne flegmatika bavit běh, pak to vytrvalostí dosáhne až na maraton.

Temperament: stabilní introvert

Zásadní vlastnosti: obezžetnost, spolehlivost, vyrovnanost, ale i nerozhodnost, chladnost až lhostejnost

Vhodné sporty a pohybové aktivity: venkovní sporty, posilování ve fitness centru, individuální tréninky

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud