Italské gastrotoulky aneb Co kde v Itálii ochutnat?

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Zábava

Země, která dala světu parmskou šunku, parmazán nebo pizzu, stojí určitě za návštěvu. Vydejte se od severu na jih a vychutnejte si její kulinární pestrost.

TRENTINO & ALTO ADIGE – slanina, domácí sýry a polenta. To je trojice, bez které se severoitalská kuchyně neobejde.

FRIULI & VENEZIA GIULIA – oblast stranou turistického ruchu je proslulá šunkou, slaninou nebo sýrem montasio stejně jako vínem, které patří k tomu nejlepšímu v Itálii.

VENETO – na zdejším stole nechybí rizoto, ale ani pokrmy z fazolí. Hitem je i zelenina, třeba jemná čekanka z Trevisa.

LOMBARDIE – ani zde by to nešlo bez rizota, ochutnejte také legendární ossobuco, chřest, sušenky nebo campari.

VALLE D‘AOSTA – hornatá oblast na hranicích s Francií nabízí vydatnou kuchyni v podobě polévek či domácích uzenin.

PIEMONTE – tady se „narodily“ skvělé sýry: gorgonzola a castelmagno.

LIGURIE – určitě ochutnejte zdejší jemný olivový olej, pravé janovské pesto, slané koláče nebo focacciu s cibulí.

EMILIA–ROMAGNA – odtud pochází Parmigiano-Reggiano, parmská šunka, boloňská omáčka i balzamikový ocet.

TOSKÁNSKO – sem se vydejte za skvělým olivovým olejem, výbornými víny (hlavně Chianti) nebo sýrem pecorino.

UMBRIE – ochutnejte černé lanýže z Norcie, skvělé uzeniny a cukrovinky.

MARCHE – na pobřeží ryby a mořské plody na sto způsobů, v horách šťavnatá šunka a poctivé domácí těstoviny.

LAZIO & ŘÍM – tudy šla historie a zde vznikly spaghetti alla carbonara. Na trhu seženete množství odrůd artyčoků.

ABRUZZO & MOLISE – zdejší kuchyni symbolizují feferonky, šafrán a ovčí sýr.

KAMPÁNIE – kraj ve stínu sopky zasvěcený rajčatům, pizze a mozzarelle.

APULIE – zdejší kuchyně se neobejde bez česneku, dejte si určitě ústřice a slávky.

KALÁBRIE – to jsou ryby, lilek, domácí pečivo a hlavně citrusový likér.

SICÍLIE – ostrovní kuchyně je plná vitaminů: citrusy, opuncie, ryby ze tří moří a cukety.

SARDINIE – langusty, ryby, dary moře, čerstvé těstoviny, chlebová placka carta da musica, ale také skvělé víno.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Nejhezčí pohled na Benátky severu

Nejhezčí pohled na Benátky severu

15. 11. | [Soutěž] Prodloužený víkend vám bude stačit na poznání všech zajímavostí Stockholmu, města…

Jeruzalém – město koček

Jeruzalém – město koček

13. 11. | [Soutěž] Že je Jeruzalém město tří náboženství, unikátních památek a bohužel i věčných bojů, ví asi…

Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

8. 11. | [Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim…

Cesta čokolády

Cesta čokolády

6. 11. | [Soutěž] Byli jsme při tom, jak se z dovezených kakaových bobů v Belgii vyrábějí lahodné pralinky.