Italské gastrotoulky aneb Co kde v Itálii ochutnat?

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Zábava

Země, která dala světu parmskou šunku, parmazán nebo pizzu, stojí určitě za návštěvu. Vydejte se od severu na jih a vychutnejte si její kulinární pestrost.

TRENTINO & ALTO ADIGE – slanina, domácí sýry a polenta. To je trojice, bez které se severoitalská kuchyně neobejde.

FRIULI & VENEZIA GIULIA – oblast stranou turistického ruchu je proslulá šunkou, slaninou nebo sýrem montasio stejně jako vínem, které patří k tomu nejlepšímu v Itálii.

VENETO – na zdejším stole nechybí rizoto, ale ani pokrmy z fazolí. Hitem je i zelenina, třeba jemná čekanka z Trevisa.

LOMBARDIE – ani zde by to nešlo bez rizota, ochutnejte také legendární ossobuco, chřest, sušenky nebo campari.

VALLE D‘AOSTA – hornatá oblast na hranicích s Francií nabízí vydatnou kuchyni v podobě polévek či domácích uzenin.

PIEMONTE – tady se „narodily“ skvělé sýry: gorgonzola a castelmagno.

LIGURIE – určitě ochutnejte zdejší jemný olivový olej, pravé janovské pesto, slané koláče nebo focacciu s cibulí.

EMILIA–ROMAGNA – odtud pochází Parmigiano-Reggiano, parmská šunka, boloňská omáčka i balzamikový ocet.

TOSKÁNSKO – sem se vydejte za skvělým olivovým olejem, výbornými víny (hlavně Chianti) nebo sýrem pecorino.

UMBRIE – ochutnejte černé lanýže z Norcie, skvělé uzeniny a cukrovinky.

MARCHE – na pobřeží ryby a mořské plody na sto způsobů, v horách šťavnatá šunka a poctivé domácí těstoviny.

LAZIO & ŘÍM – tudy šla historie a zde vznikly spaghetti alla carbonara. Na trhu seženete množství odrůd artyčoků.

ABRUZZO & MOLISE – zdejší kuchyni symbolizují feferonky, šafrán a ovčí sýr.

KAMPÁNIE – kraj ve stínu sopky zasvěcený rajčatům, pizze a mozzarelle.

APULIE – zdejší kuchyně se neobejde bez česneku, dejte si určitě ústřice a slávky.

KALÁBRIE – to jsou ryby, lilek, domácí pečivo a hlavně citrusový likér.

SICÍLIE – ostrovní kuchyně je plná vitaminů: citrusy, opuncie, ryby ze tří moří a cukety.

SARDINIE – langusty, ryby, dary moře, čerstvé těstoviny, chlebová placka carta da musica, ale také skvělé víno.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část II.

Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Lehké recepty přímo od moře - část I.

Lehké recepty přímo od moře - část I.

20. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Anička se léčí a Adriana řeší dva muže

Seriál Ulice: Anička se léčí a Adriana řeší dva muže

22. 5. | Jaro proniklo do Ulice a nejvíc zapaluje lýtka Adrianě, která se momentálně rozhoduje mezi dvěma…

Seriál Ulice: Anča i Simča se hroutí a někdo dostane nakládačku!

Seriál Ulice: Anča i Simča se hroutí a někdo dostane nakládačku!

16. 5. | Tento týden dojde v Ulici hned ke dvěma zhroucením. Peklo se začínající psychickou poruchou si…

Seriál Ulice: Anča má záchvat a Věrce jde o zdraví

Seriál Ulice: Anča má záchvat a Věrce jde o zdraví

9. 5. | Tento týden bude v Ulici opravdu živo. Maléřovi řeší dalšího potomka, Adriana zkouší štěstí na…

Seriál Ulice: Anička záhadně zmizí, Štěpán se vrací a Adriana má objev

Seriál Ulice: Anička záhadně zmizí, Štěpán se vrací a Adriana má objev

2. 5. | Květen je lásky čas a bude to znát i v Ulici. Sílu lásky znovu poznají Veronika s Martinem a Amorův…