Italské gastrotoulky aneb Co kde v Itálii ochutnat?

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Zábava

Země, která dala světu parmskou šunku, parmazán nebo pizzu, stojí určitě za návštěvu. Vydejte se od severu na jih a vychutnejte si její kulinární pestrost.

TRENTINO & ALTO ADIGE – slanina, domácí sýry a polenta. To je trojice, bez které se severoitalská kuchyně neobejde.

FRIULI & VENEZIA GIULIA – oblast stranou turistického ruchu je proslulá šunkou, slaninou nebo sýrem montasio stejně jako vínem, které patří k tomu nejlepšímu v Itálii.

VENETO – na zdejším stole nechybí rizoto, ale ani pokrmy z fazolí. Hitem je i zelenina, třeba jemná čekanka z Trevisa.

LOMBARDIE – ani zde by to nešlo bez rizota, ochutnejte také legendární ossobuco, chřest, sušenky nebo campari.

VALLE D‘AOSTA – hornatá oblast na hranicích s Francií nabízí vydatnou kuchyni v podobě polévek či domácích uzenin.

PIEMONTE – tady se „narodily“ skvělé sýry: gorgonzola a castelmagno.

LIGURIE – určitě ochutnejte zdejší jemný olivový olej, pravé janovské pesto, slané koláče nebo focacciu s cibulí.

EMILIA–ROMAGNA – odtud pochází Parmigiano-Reggiano, parmská šunka, boloňská omáčka i balzamikový ocet.

TOSKÁNSKO – sem se vydejte za skvělým olivovým olejem, výbornými víny (hlavně Chianti) nebo sýrem pecorino.

UMBRIE – ochutnejte černé lanýže z Norcie, skvělé uzeniny a cukrovinky.

MARCHE – na pobřeží ryby a mořské plody na sto způsobů, v horách šťavnatá šunka a poctivé domácí těstoviny.

LAZIO & ŘÍM – tudy šla historie a zde vznikly spaghetti alla carbonara. Na trhu seženete množství odrůd artyčoků.

ABRUZZO & MOLISE – zdejší kuchyni symbolizují feferonky, šafrán a ovčí sýr.

KAMPÁNIE – kraj ve stínu sopky zasvěcený rajčatům, pizze a mozzarelle.

APULIE – zdejší kuchyně se neobejde bez česneku, dejte si určitě ústřice a slávky.

KALÁBRIE – to jsou ryby, lilek, domácí pečivo a hlavně citrusový likér.

SICÍLIE – ostrovní kuchyně je plná vitaminů: citrusy, opuncie, ryby ze tří moří a cukety.

SARDINIE – langusty, ryby, dary moře, čerstvé těstoviny, chlebová placka carta da musica, ale také skvělé víno.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část II.

Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

17. 11. 2016 | S potravinami si není radno zahrávat, pokud je nechceme vyhodit nebo si jimi zkazit žaludek. Když…

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

19. 6. | Obyvatelé Ulice budou mít přes prázdniny zaslouženou odpočinkovou pauzu a nás tento týden čeká…

MasterChef Jiří Halamka: Nabízím lidem sexy formu české kuchyně

MasterChef Jiří Halamka: Nabízím lidem sexy formu české kuchyně

14. 6. | Čtyřiadvacetiletý Jiří Halamka patří mezi největší kuchařské naděje v České republice. Vítězství…

Seriál Ulice: Monika se vrací z Afriky a Martin se opije

Seriál Ulice: Monika se vrací z Afriky a Martin se opije

12. 6. | Dvacátá sezóna v Ulici pomalu končí a prázdniny jsou na spadnutí. Co se v seriálu odehraje během…

Co vás čeká v Ulici: David se zaplete s Terezou, Hedvika a Ota si řeknou "ano"

Co vás čeká v Ulici: David se zaplete s Terezou, Hedvika a Ota si řeknou "ano"

5. 6. | Dvanáctá sezona seriálu Ulice jde do finále! Do prázdnin se toho ještě stane: Jako již tradičně nás…