5
Fotogalerie

Iveta Bartošová: Nikdy jsem se neměla narodit

Včera proběhl dlouho očekávaný křest knihy Michaely Remešové "Neměla jsem se nikdy narodit", která je založená na osobních rozhovorech zpěvačky Ivety Bartošové s autorkou.

„V mém životě byli jenom tři zásadní chlapi – Petr Sepéši, Láďa Štaidl a Jirka Pomeje. Chci žít podle svého a všichni ať mě nechají na pokoji,“ říká v knize Iveta.

Zpěvačka na druhou stranu otevřeně mluví o svém znásilnění, spekuluje o sexuální orientaci Ládi Štaidla, i když nepopírá, že sex s ním byl úžasný, vypráví o nevěrách své první lásky Petra Sepéšiho, které ji ničily, nebo popisuje svůj pokus o sebevraždu doma ve vaně.

Křest knihy moderovala Gábina Partyšová.

Sama Iveta Bartošová se křtu knihy rozhovorů, který proběhl v restaurantu Mazanej králíček, z osobních důvodů nezúčastnila. Jediným kmotrem se paradoxně stal bývalý manžel Ivety Jiří Pomeje.

„Roli kmotra jsem přijal ze dvou důvodů. Autorka knihy je moje velká kamarádka. O Ivetu, když rozhovor pro knihu točily, se vzorně starala nejen ona, ale i její rodiče. Potom si myslím, že knížka udělá Ivetě dobře. Konečně se lidé přesvědčí o tom, že její život skutečně nebyl nikdy snadný. Naopak. Proto také Iveta o tu knížku moc stála a já ji za autorkou na chalupu vozil.“ řekl Jirka a za hudebního podkresu písní Ivety knihu pokřtil energetickým nápojem, aby tak na dálku poslal Ivetě potřebnou chybějící energii. Pomeje s třesoucíma se rukama neskrýval dojetí, otázkou je, do jaké míry upřímné, a aby vše ještě podrthl, několikrát zopakoval, jak mu Iveta i sedm měsíců po rozchodu chybí. Zmínil se i o tom, jak by bylo skvělé, kdyby se tak krásná žena jako Iveta, svlékla pro časopis Playboy.

Autorka knihy Michaela Remešová, která jako redaktorka Blesku sledovala její život už od roku 1992, zdůraznila, že knížka vznikla na popud Ivety. Jejich povídání brala jako psychoterapii a byla přesvědčena, že když se vymluví a knížka vyjde, udělá za minulostí konečně tečku.

Křtu se jako hosté zúčastnila babička Petra Sepéšiho, která byla svědkem jeho vztahu s Ivetou, syn Petra Sepéšiho Petr a bratr Petra Sepéšiho Janek. Všichni se sešli společně s autorkou knihy Michaelou Remešovou.

Charakteristika knihy:

„Neměla jsem se narodit,“ říká Iveta Bartošová o dni, kdy nikým nečekaná spatřila jako jednovaječné dvojče své očekávané sestry světlo tohoto světa. Jako by ji právě tento zvláštní příchod na svět poznamenal na celý život. Jako by neustále měla pocit, že je něčím navíc, nechtěná, ne plně hodnotná, o něco ošizená, přehlížená, že vadí, že o její život někdo usiluje, že ustavičně musí o svoji existenci do úmoru bojovat, že... Snad proto se v jejím profesionálním i soukromém životě tak rychle střídají prudké vzestupy a hluboké pády provázené až sebezničujícími pokusy.

Kniha, jíž dal název Ivetin základní životní pocit, vznikla na základě její nutkavé potřeby o sobě „všechno vypovědět až do konce“, protože „potom se mi možná konečně uleví, nemohu tu tíhu pořád nosit v sobě“.

Rozhovor s reportérkou Blesku Michaelou Remešovou, vedený na pokračování na chalupě v Jižních Čechách na břehu Vltavy, je tedy první Ivetinou opravdu upřímnou zpovědí. Podává o ní obrázek v celém jejím dosavadním vývoji. Nic nezkresluje a nic netají. Říká všechno spontánně sama za sebe. I když občas příliš nerozlišuje mezi skutečností a svými představami o ní.

Až úplně „do konce“, jak chtěla, svůj příběh krásné nešťastné princezny sice nedopovídala, neboť její život zase nabral své zběsilé obrátky, ale jako kočka, obdařená devíti životy se ze všech svých problémů opět spolehlivě vylíže, jak věří autorka knihy. Knihy, která je de facto jediným dlouhým, vzrušujícím rozhovorem.

ČTĚTE TAKÉ:
Martin Maxa: Kde přišel k záhadné chorobě?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud