Jahodová sezóna je v plném proudu

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zábava

Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené.

Jahodová sezóna je v plném proudu


Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto
si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky
z jahod připravené. Jahody jsou velice vhodným ovocem pro přípravu marmelád,
džemů, kompotů, šňáv, vín, a samozřejmě výborně chutnají i v pečeném
stavu. Pro inspiraci přikládáme jeden z receptů, který naleznete v naší
kuchařce
.


Jahody je nejlepší sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo navečer, kdy
jsou nejaromatičtější. Sběr lesních jahod v poslední době nahradilo pěstování
zahradních odrůd, které však zdaleka nejsou tak chuňově výrazné a
aromatické jako lesní druhy.


Jahodník je nejen chutnou, ale i velmi užitečnou a zdraví prospěšnou
rostlinou
. Německý léčitel Kneipp již kdysi tvrdil: " Tam, kde se
jedí jahody a borůvky, je lékař bez práce." Jahodník obecný je rozšířen
pro celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Kulturní formy jahodníku
jsou převážně kříženci amerických druhů a z farmaceutického hlediska
jsou bezcenné. 


Pro farmaceutické účely se využívají mladé listy, někdy také
naň
. Sbírají se v době květu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy,
silice s citrónovou vůní, sliz a vitamín C. Používá se při léčbě střevních
katarů, při chorobách ledvin a močových cest, zevně k obkladům na krvácející
hemeroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo.
Plody jsou od starověku oblíbeným lesním ovocem, v lidovém léčitelství
se používaly v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku,
ledvinových kaméncích, jaterních chorobách a revmatismu. Jahody obsahují
značné množství kyseliny salicylové, která má protizánětlivý a
protirevmatický účinek /švédský přírodovědec Linné si jimi léčil
dnu/. Plody mají vysoký obsah cukrů, vitamínu C, obsahují aromatické látky,
pektiny a třísloviny.


Aň už jde o lesní druhy či jahody zahradní, je třeba si dát pozor na
nadměrnou konzumaci jahod, obzvlášň u citlivých osob může vyvolat různé
alergické projevy.


Autor: Dana Švigová

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

14. 8. | Už za týden se na televizní obrazovky po prázdninové pauze konečně vrátí seriál Ulice. Co čeká na…

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

7. 8. | 1 | Stýská se vám po seriálu Ulice? Pak vás jistě potěšíme zprávou, že už 21. srpna se vrátí na…

Milujete kola, víno a památky? Vyrazte do Lednicko-valtického areálu

Milujete kola, víno a památky? Vyrazte do Lednicko-valtického areálu

2. 8. | Moravské vábení je pro mnoho turistů neodolatelné. Pokud holdujete dobrému vínu, jízdě na kole a…

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

19. 6. | Obyvatelé Ulice budou mít přes prázdniny zaslouženou odpočinkovou pauzu a nás tento týden čeká…