Jahodová sezóna je v plném proudu

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zábava

Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené.

Jahodová sezóna je v plném proudu


Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto
si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky
z jahod připravené. Jahody jsou velice vhodným ovocem pro přípravu marmelád,
džemů, kompotů, šňáv, vín, a samozřejmě výborně chutnají i v pečeném
stavu. Pro inspiraci přikládáme jeden z receptů, který naleznete v naší
kuchařce
.


Jahody je nejlepší sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo navečer, kdy
jsou nejaromatičtější. Sběr lesních jahod v poslední době nahradilo pěstování
zahradních odrůd, které však zdaleka nejsou tak chuňově výrazné a
aromatické jako lesní druhy.


Jahodník je nejen chutnou, ale i velmi užitečnou a zdraví prospěšnou
rostlinou
. Německý léčitel Kneipp již kdysi tvrdil: " Tam, kde se
jedí jahody a borůvky, je lékař bez práce." Jahodník obecný je rozšířen
pro celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Kulturní formy jahodníku
jsou převážně kříženci amerických druhů a z farmaceutického hlediska
jsou bezcenné. 


Pro farmaceutické účely se využívají mladé listy, někdy také
naň
. Sbírají se v době květu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy,
silice s citrónovou vůní, sliz a vitamín C. Používá se při léčbě střevních
katarů, při chorobách ledvin a močových cest, zevně k obkladům na krvácející
hemeroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo.
Plody jsou od starověku oblíbeným lesním ovocem, v lidovém léčitelství
se používaly v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku,
ledvinových kaméncích, jaterních chorobách a revmatismu. Jahody obsahují
značné množství kyseliny salicylové, která má protizánětlivý a
protirevmatický účinek /švédský přírodovědec Linné si jimi léčil
dnu/. Plody mají vysoký obsah cukrů, vitamínu C, obsahují aromatické látky,
pektiny a třísloviny.


Aň už jde o lesní druhy či jahody zahradní, je třeba si dát pozor na
nadměrnou konzumaci jahod, obzvlášň u citlivých osob může vyvolat různé
alergické projevy.


Autor: Dana Švigová

Další články z rubriky

Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

26. 12. 2017 | Starý rok nám pomalu končí a my už se začínáme těšit na to, co nám nachystal ten další, s osmičkou…

8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

25. 12. 2017 | Na Boží hod, první svátek vánoční, se většinou chystáme na pořádný rodinný oběd. Je to také doba,…

Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

24. 12. 2017 | Ať už u štědrovečerní večeře posloucháte klasické koledy, české vánoční písně nebo zahraniční…

8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

22. 12. 2017 | Během vánočních svátků se to v televizi jen hemží pohádkami. Určitě si najdete chvilku, kdy se…