Jahodová sezóna je v plném proudu

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zábava

Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené.

Jahodová sezóna je v plném proudu


Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto
si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky
z jahod připravené. Jahody jsou velice vhodným ovocem pro přípravu marmelád,
džemů, kompotů, šňáv, vín, a samozřejmě výborně chutnají i v pečeném
stavu. Pro inspiraci přikládáme jeden z receptů, který naleznete v naší
kuchařce
.


Jahody je nejlepší sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo navečer, kdy
jsou nejaromatičtější. Sběr lesních jahod v poslední době nahradilo pěstování
zahradních odrůd, které však zdaleka nejsou tak chuňově výrazné a
aromatické jako lesní druhy.


Jahodník je nejen chutnou, ale i velmi užitečnou a zdraví prospěšnou
rostlinou
. Německý léčitel Kneipp již kdysi tvrdil: " Tam, kde se
jedí jahody a borůvky, je lékař bez práce." Jahodník obecný je rozšířen
pro celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Kulturní formy jahodníku
jsou převážně kříženci amerických druhů a z farmaceutického hlediska
jsou bezcenné. 


Pro farmaceutické účely se využívají mladé listy, někdy také
naň
. Sbírají se v době květu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy,
silice s citrónovou vůní, sliz a vitamín C. Používá se při léčbě střevních
katarů, při chorobách ledvin a močových cest, zevně k obkladům na krvácející
hemeroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo.
Plody jsou od starověku oblíbeným lesním ovocem, v lidovém léčitelství
se používaly v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku,
ledvinových kaméncích, jaterních chorobách a revmatismu. Jahody obsahují
značné množství kyseliny salicylové, která má protizánětlivý a
protirevmatický účinek /švédský přírodovědec Linné si jimi léčil
dnu/. Plody mají vysoký obsah cukrů, vitamínu C, obsahují aromatické látky,
pektiny a třísloviny.


Aň už jde o lesní druhy či jahody zahradní, je třeba si dát pozor na
nadměrnou konzumaci jahod, obzvlášň u citlivých osob může vyvolat různé
alergické projevy.


Autor: Dana Švigová

Další články z rubriky

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

20. 1. | 1 | Chystáte svatbu sobě nebo své dceři a chcete, aby tento výjimečný den nezůstal pouze ve vašich…

Proč Popelka vždycky získá prince? Věci, které se od ní musíte naučit

Proč Popelka vždycky získá prince? Věci, které se od ní musíte naučit

19. 1. | V pohádkách se ukrývá spousta moudrostí. Tak si to vezměte… šedá myška, kterou všichni šikanují,…

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

16. 1. | V Ulici je tento týden opět pěkně živo. Oblíbené postavy se budou potýkat s běžnými starostmi, ale…

Sexy chlapíci z Ordinace v růžové zahradě: Kdo je váš favorit?

Sexy chlapíci z Ordinace v růžové zahradě: Kdo je váš favorit?

13. 1. | 2 | Seriál Ordinace v růžové zahradě se po Vánocích vrátil zpátky na televizní obrazovky a my opět…