Jak chutná Egypt

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Zábava

Patříte-li mezi gurmány, kteří si každé jídlo vychutnávají a stále vyhledávají nové chutě, objevte kuchyň Egypta. A kde nejlépe než přímo v této severoafrické zemi. Co si takhle pochutnat na delikatesách s exotickými názvy jako Támija, Bába Ghannúg či Mahallabiyya?

Egyptská kuchyně a stolování mají svoji specifickou kulturu. Podobně jako v některých zemích v oblasti Středozemního moře a Blízkého východu představuje podávání jídla tradiční rituál, který hraje důležitou roli v každodenním životě Egypťanů. Pro egyptskou kuchyni je typická dlouhá a pečlivá příprava jídla o několika chodech, které se podávají všechny najednou. Následuje pomalé hodování, které si Egypťané dlouze vychutnávají spolu s šálkem čaje ve společnosti rodiny či přátel.

Díky vlivu islámu platí v egyptské kuchyni zákaz konzumace vepřového masa a alkoholu. Toto však nijak neubírá na pestrosti pokrmů a rozmanitosti chutí, které jsou obohacovány přídavkem různých druhů ovoce, zeleniny a čerstvých bylinek.

Pokrmy, které jsou podávány v turistických oblastech a hotelech představují obyčejně kontinentální stravu a s pravými egyptskými jídly nemají většinou mnoho společného. Chcete-li proto ochutnat autentická jídla, zajděte si do některé restaurace či si nechte poradit od personálu hotelu.

Národní pochoutky
Národním egyptským jídlem je Fúl - vařené hnědé boby, částečně či úplně rozemleté na kaši, zakapané citrónem s přídavkem olivového oleje a občas i česneku. Fúl může mít mnoho variant přidáním zeleniny, uzeniny či zapečením do chlebové placky. Tvoří také základ pro další jídla, jako je Fúl Midammis (fúl vařený s olejem, pepřem a vejcem), nebo Fúl Tíhna (fúl s TaHínou). Dalšími typickými egyptskými pokrmy jsou Támija, v arabském světě známá jako falafel, což jsou krokety z fazolového pyré s petrželí, cibulí a česnekem, servírované obvykle jako náplň v pita chlebu, nebo Košarí (směs těstovin, rýže a čočky s pikantní omáčkou a smaženou cibulkou). Královnou egyptské kuchyně je maHší - plněné zelné nebo vinné listy, papriky, lilky nebo cukety, které se většinou plní rýží, bylinami a někdy i mletým masem.

Zelenina na tisíc a jeden způsob
Egyptská kuchyně se skládá z pokrmů typických pro celou středomořskou oblast. Tvoří ji široká škála předkrmů a množství míchaných a různě dochucovaných zeleninových salátů připravovaných většinou z listové zeleniny, rajčat, brambor, vajec, fazolí a jogurtu. I přesto, že se jedná o chody většinou bezmasé, jsou velmi vydatné. Egypťané se stravují chutně a zároveň zdravě. Podstatnou část každodenního jídelníčku tvoří zelenina, bez salátu z čerstvé zeleniny se neobejde žádné z egyptských jídel.

Egypťané mají velmi rádi rajčata a připravují je na mnoho různých způsobů. Nejtradičnější a všudypřítomný salát se připravuje z nakrájených rajčat, koriandru, máty, malé pálivé zelené papričky a cibule zalité česnekovým olejem. Tento salát výtečně podporuje trávení a osvěžuje v letních horkých teplotách.

Další zeleninou, která se v egyptské kuchyni používá velmi často jsou luštěniny, především cizrna a fava fazole. Podávají se dušené nebo rozemleté spolu s velkým množstvím česneku a tvoří základ pro pomazánku ze semínek seznamu - TaHína a cizrnovou pomazánku - hummus.

Lilek se přidává do egyptské musaky spolu s jemným, měkkým sýrem, a rozmačkaný je hlavní přísadou do Bába Ghannúg. Jedlý ibišek, zelí, květák a brambory se kombinují převážně s dušenými rajčaty a česnekem. Bába Ghannúg je pasta připravená z pečeného či grilovaného lilku a pasty TaHína, do které se v závislosti na sezóně přidává ještě česnek, citrónová šťáva, mletý kmín, sůl, máta a petržel. Je zvykem tuto pastu při servírování zakápnout olivovým olejem. Pasta se konzumuje samotná s pita chlebem, nebo slouží jako příloha k ostatním jídlům.

Pochoutky z masa a ryb
Maso se většinou upravuje pečením či grilováním (ať už se jedná o maso v celku či mleté). Nejčastěji se používá maso jehněčí a kuřecí. Na pobřeží Rudého moře a v Alexandrii se jako v ráji ocitnou všichni milovníci ryb, rybích pochoutek a dalších plodů moře, které jsou zejména v této oblasti velmi oblíbeným doplňkem jídelníčku.

Velmi populární jsou v Egyptě špízy, takzvané kebaby, které se servírují buď na jehle či bez ní, ale vždy s tradičními přílohami - s míchaným zeleninovým salátem, pomazánkou TaHína a chlebem pita. Jedná se o kousky jehněčího ochucené cibulí, majoránkou a citrónovou šťávou pečené na otevřeném ohništi.

Kufta se vyrábí z mletého jehněčího ochuceného různým kořením a cibulí. Směs je navinuta na jehlu v podobě dlouhých válečků a opéká se stejně jako kebab.

Pita chléb
Pita je typický arabský chléb v Egyptě nazývaný Aish, což znamená život. Jedná se o nekynuté placky z bílé nebo celozrnné mouky, někdy ochucené kořením, které jsou vynikající pochoutkou pokud máme to štěstí a můžeme je konzumovat ještě teplé, čerstvě vytažené z pece. Díky pita chlebu a různým pomazánkám, jako je TaHína, hummus nebo Bába Ghannúg, je jakékoliv egyptské jídlo velmi chutné.

Rýžové variace
Další přísadou, kterou najdeme snad v každém egyptském jídle je rýže. Je to stálice egyptské kuchyně a podává se jako příloha i hlavní jídlo. Připravuje se většinou vařením v silném hovězím nebo drůbežím vývaru. Někdy se rýže míchá s kořením či ořechy, ale výjimkou nejsou ani směsi s těstovinami, čočkou, zeleninou, nebo malými kousky masa.

Dezerty
Dezert tvoří sladkou tečku za celou hostinou. Egyptské dezerty jsou většinou velmi sladké a zasytí. Obsahují převážně oříšky, rozinky a většinou jsou zality medem. Umm ali je jedním z národních egyptských dezertů. Jedná se o rozinkový koláč namočený v mléce a servírovaný ještě za tepla. Kanafa je dezert z proužků těsta smažených na horkém grilu a plněných ořechy, masem, nebo různým sladkým ovocem. Sladký rýžový puding se jmenuje Mahallabiyya a je podáván s pistáciovými oříšky.

Baklava, která se připravuje z filo těsta, medu a ořechů, patří mezi ty méně sladké. Naopak Basbousa, která je připravovaná ze semolinového těsta namočeného do medu zasypaného ořechy, je velmi sladkým dezertem.

Recepty
Toužíte-li vychutnat si orientální pochoutky v klidu domova, vyzkoušejte některý z následujících receptů.

Bylinkový hummus s omáčkou TaHína
  • ½ hrníčku čerstvých lístečků petrželky
  • 1/3 hrníčku čerstvých lístečků bazalky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce omáčky Tahína
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka fazolí cannellini nebo jiných bílých fazolí
  • 2 stroužky česneku


    Všechny výše ingredience smícháme a rozmixujeme dohladka. Podávejte jako předkrm s pita chlebem.

    Falafel - Ta'Miya
  • ½ kg oloupaných sušených bobů
  • 1 stroužek česneku
  • ¾ hrníčku nasekané petrželky
  • ½ svazečku nasekané šalotky (jen zelené vršky)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • sezamová semínka
  • olej na smažení

    Boby namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, římský kmín, prášek do pečiva, sůl a čerstvé cilantro (koriandr). Důkladně promícháme až se vše dobře propojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme jako hlavní chod se salátem, tahínou a arabským chlebem.

    Salát z kuskusu
    K přípravě kuskusu:
  • 3 šálky kuskusu
  • 3 šálky horké slané vody (1/2 až 1 čajová lžička soli)
  • 3 lžíce olivového oleje

    K dokončení salátu:
  • 2-3 velká nakrájená rajčata
  • 1-2 střední cukety
  • 1 šálek nakrájené zelené cibulky
  • 1 šálek rozdrobeného sýru feta
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje

    Kuskus vložte do mísy a zalijte připravenou vařící vodou a olejem, jemně promíchejte a nechte za občasného promíchání stát 10 minut. Po vychladnutí kuskus smíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem, přidejte rajčata, cukety a zelenou cibulku. Salát dejte na 4 hodiny vychladit. Sýr feta přidejte až těsně před servírováním.

    Výbornou kuchyní se mohou pochlubit hotel z řetězce Iberotel, ve kterých najdete neskutečně pestrou nabídku evropských i arabských jídel, spoustu čerstvého exotického ovoce a výtečné zákusky. V široké nabídce zájezdů v nabídkou polopenze, All Inclusive či All Inclusive Pharao si můžete vybrat z katalogu cestovní kanceláře Sunny Days.

    Foto: Sunny Days, Rieger Bertrand, autorka
  • Další články z rubriky

    Seriál Ulice: Anička už nechce žít a Evžen znovu pije

    Seriál Ulice: Anička už nechce žít a Evžen znovu pije

    Včera | Ani tento týden nebudou mít obyvatelé Ulice klid. Poklidnou atmosféru opět naruší Adriana, která…

    Seriál Ulice: Tony se popere, Simony salon je v ohrožení

    Seriál Ulice: Tony se popere, Simony salon je v ohrožení

    20. 3. | 1 | Další napjatý týden čeká obyvatele oblíbené Ulice. Tony se dostane do křížku s Jirkou Hermanem, u…

    Seriál Ulice: Adrianin život v ohrožení a velké přiznání Bédy

    Seriál Ulice: Adrianin život v ohrožení a velké přiznání Bédy

    13. 3. | Drama v Ulici opět nabírá na obrátkách. Béda už nevydrží se svým svědomím a řekne Aničce pravdu.…

    Seriál První republika: Co nás čeká v druhé sérii?

    Seriál První republika: Co nás čeká v druhé sérii?

    10. 3. | Na druhou sérii seriálu První republika si jeho příznivci museli počkat dlouhé tři roky. Brzy se…