Jak chutná Egypt

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Zábava

Patříte-li mezi gurmány, kteří si každé jídlo vychutnávají a stále vyhledávají nové chutě, objevte kuchyň Egypta. A kde nejlépe než přímo v této severoafrické zemi. Co si takhle pochutnat na delikatesách s exotickými názvy jako Támija, Bába Ghannúg či Mahallabiyya?

Egyptská kuchyně a stolování mají svoji specifickou kulturu. Podobně jako v některých zemích v oblasti Středozemního moře a Blízkého východu představuje podávání jídla tradiční rituál, který hraje důležitou roli v každodenním životě Egypťanů. Pro egyptskou kuchyni je typická dlouhá a pečlivá příprava jídla o několika chodech, které se podávají všechny najednou. Následuje pomalé hodování, které si Egypťané dlouze vychutnávají spolu s šálkem čaje ve společnosti rodiny či přátel.

Díky vlivu islámu platí v egyptské kuchyni zákaz konzumace vepřového masa a alkoholu. Toto však nijak neubírá na pestrosti pokrmů a rozmanitosti chutí, které jsou obohacovány přídavkem různých druhů ovoce, zeleniny a čerstvých bylinek.

Pokrmy, které jsou podávány v turistických oblastech a hotelech představují obyčejně kontinentální stravu a s pravými egyptskými jídly nemají většinou mnoho společného. Chcete-li proto ochutnat autentická jídla, zajděte si do některé restaurace či si nechte poradit od personálu hotelu.

Národní pochoutky
Národním egyptským jídlem je Fúl - vařené hnědé boby, částečně či úplně rozemleté na kaši, zakapané citrónem s přídavkem olivového oleje a občas i česneku. Fúl může mít mnoho variant přidáním zeleniny, uzeniny či zapečením do chlebové placky. Tvoří také základ pro další jídla, jako je Fúl Midammis (fúl vařený s olejem, pepřem a vejcem), nebo Fúl Tíhna (fúl s TaHínou). Dalšími typickými egyptskými pokrmy jsou Támija, v arabském světě známá jako falafel, což jsou krokety z fazolového pyré s petrželí, cibulí a česnekem, servírované obvykle jako náplň v pita chlebu, nebo Košarí (směs těstovin, rýže a čočky s pikantní omáčkou a smaženou cibulkou). Královnou egyptské kuchyně je maHší - plněné zelné nebo vinné listy, papriky, lilky nebo cukety, které se většinou plní rýží, bylinami a někdy i mletým masem.

Zelenina na tisíc a jeden způsob
Egyptská kuchyně se skládá z pokrmů typických pro celou středomořskou oblast. Tvoří ji široká škála předkrmů a množství míchaných a různě dochucovaných zeleninových salátů připravovaných většinou z listové zeleniny, rajčat, brambor, vajec, fazolí a jogurtu. I přesto, že se jedná o chody většinou bezmasé, jsou velmi vydatné. Egypťané se stravují chutně a zároveň zdravě. Podstatnou část každodenního jídelníčku tvoří zelenina, bez salátu z čerstvé zeleniny se neobejde žádné z egyptských jídel.

Egypťané mají velmi rádi rajčata a připravují je na mnoho různých způsobů. Nejtradičnější a všudypřítomný salát se připravuje z nakrájených rajčat, koriandru, máty, malé pálivé zelené papričky a cibule zalité česnekovým olejem. Tento salát výtečně podporuje trávení a osvěžuje v letních horkých teplotách.

Další zeleninou, která se v egyptské kuchyni používá velmi často jsou luštěniny, především cizrna a fava fazole. Podávají se dušené nebo rozemleté spolu s velkým množstvím česneku a tvoří základ pro pomazánku ze semínek seznamu - TaHína a cizrnovou pomazánku - hummus.

Lilek se přidává do egyptské musaky spolu s jemným, měkkým sýrem, a rozmačkaný je hlavní přísadou do Bába Ghannúg. Jedlý ibišek, zelí, květák a brambory se kombinují převážně s dušenými rajčaty a česnekem. Bába Ghannúg je pasta připravená z pečeného či grilovaného lilku a pasty TaHína, do které se v závislosti na sezóně přidává ještě česnek, citrónová šťáva, mletý kmín, sůl, máta a petržel. Je zvykem tuto pastu při servírování zakápnout olivovým olejem. Pasta se konzumuje samotná s pita chlebem, nebo slouží jako příloha k ostatním jídlům.

Pochoutky z masa a ryb
Maso se většinou upravuje pečením či grilováním (ať už se jedná o maso v celku či mleté). Nejčastěji se používá maso jehněčí a kuřecí. Na pobřeží Rudého moře a v Alexandrii se jako v ráji ocitnou všichni milovníci ryb, rybích pochoutek a dalších plodů moře, které jsou zejména v této oblasti velmi oblíbeným doplňkem jídelníčku.

Velmi populární jsou v Egyptě špízy, takzvané kebaby, které se servírují buď na jehle či bez ní, ale vždy s tradičními přílohami - s míchaným zeleninovým salátem, pomazánkou TaHína a chlebem pita. Jedná se o kousky jehněčího ochucené cibulí, majoránkou a citrónovou šťávou pečené na otevřeném ohništi.

Kufta se vyrábí z mletého jehněčího ochuceného různým kořením a cibulí. Směs je navinuta na jehlu v podobě dlouhých válečků a opéká se stejně jako kebab.

Pita chléb
Pita je typický arabský chléb v Egyptě nazývaný Aish, což znamená život. Jedná se o nekynuté placky z bílé nebo celozrnné mouky, někdy ochucené kořením, které jsou vynikající pochoutkou pokud máme to štěstí a můžeme je konzumovat ještě teplé, čerstvě vytažené z pece. Díky pita chlebu a různým pomazánkám, jako je TaHína, hummus nebo Bába Ghannúg, je jakékoliv egyptské jídlo velmi chutné.

Rýžové variace
Další přísadou, kterou najdeme snad v každém egyptském jídle je rýže. Je to stálice egyptské kuchyně a podává se jako příloha i hlavní jídlo. Připravuje se většinou vařením v silném hovězím nebo drůbežím vývaru. Někdy se rýže míchá s kořením či ořechy, ale výjimkou nejsou ani směsi s těstovinami, čočkou, zeleninou, nebo malými kousky masa.

Dezerty
Dezert tvoří sladkou tečku za celou hostinou. Egyptské dezerty jsou většinou velmi sladké a zasytí. Obsahují převážně oříšky, rozinky a většinou jsou zality medem. Umm ali je jedním z národních egyptských dezertů. Jedná se o rozinkový koláč namočený v mléce a servírovaný ještě za tepla. Kanafa je dezert z proužků těsta smažených na horkém grilu a plněných ořechy, masem, nebo různým sladkým ovocem. Sladký rýžový puding se jmenuje Mahallabiyya a je podáván s pistáciovými oříšky.

Baklava, která se připravuje z filo těsta, medu a ořechů, patří mezi ty méně sladké. Naopak Basbousa, která je připravovaná ze semolinového těsta namočeného do medu zasypaného ořechy, je velmi sladkým dezertem.

Recepty
Toužíte-li vychutnat si orientální pochoutky v klidu domova, vyzkoušejte některý z následujících receptů.

Bylinkový hummus s omáčkou TaHína
  • ½ hrníčku čerstvých lístečků petrželky
  • 1/3 hrníčku čerstvých lístečků bazalky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce omáčky Tahína
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka fazolí cannellini nebo jiných bílých fazolí
  • 2 stroužky česneku


    Všechny výše ingredience smícháme a rozmixujeme dohladka. Podávejte jako předkrm s pita chlebem.

    Falafel - Ta'Miya
  • ½ kg oloupaných sušených bobů
  • 1 stroužek česneku
  • ¾ hrníčku nasekané petrželky
  • ½ svazečku nasekané šalotky (jen zelené vršky)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • sezamová semínka
  • olej na smažení

    Boby namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, římský kmín, prášek do pečiva, sůl a čerstvé cilantro (koriandr). Důkladně promícháme až se vše dobře propojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme jako hlavní chod se salátem, tahínou a arabským chlebem.

    Salát z kuskusu
    K přípravě kuskusu:
  • 3 šálky kuskusu
  • 3 šálky horké slané vody (1/2 až 1 čajová lžička soli)
  • 3 lžíce olivového oleje

    K dokončení salátu:
  • 2-3 velká nakrájená rajčata
  • 1-2 střední cukety
  • 1 šálek nakrájené zelené cibulky
  • 1 šálek rozdrobeného sýru feta
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje

    Kuskus vložte do mísy a zalijte připravenou vařící vodou a olejem, jemně promíchejte a nechte za občasného promíchání stát 10 minut. Po vychladnutí kuskus smíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem, přidejte rajčata, cukety a zelenou cibulku. Salát dejte na 4 hodiny vychladit. Sýr feta přidejte až těsně před servírováním.

    Výbornou kuchyní se mohou pochlubit hotel z řetězce Iberotel, ve kterých najdete neskutečně pestrou nabídku evropských i arabských jídel, spoustu čerstvého exotického ovoce a výtečné zákusky. V široké nabídce zájezdů v nabídkou polopenze, All Inclusive či All Inclusive Pharao si můžete vybrat z katalogu cestovní kanceláře Sunny Days.

    Foto: Sunny Days, Rieger Bertrand, autorka
  • Další články z rubriky

    Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

    Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

    1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

    Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

    Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

    1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

    Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

    Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

    30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

    Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

    Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

    30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…