Jak na spropitné v zahraničí?

Jak na spropitné v zahraničí?

Každý z nás už někdy v životě dával spropitné. V našich končinách je zvykem většinou účet zaokrouhlit nahoru rovnou při placení. Velikost zaokrouhlení se určuje podle kvality restaurace a servisu. Jak se ale říká – jiný kraj, jiný mrav. Dýško je někde již započtené v ceně, jinde se dává 10 % z ceny a v některých státech je to považováno za takřka smrtelný hřích. Jak to tedy udělat, aby nevzniklo faux pas?

Co je spropitné?

Dýško, spropitné nebo dyškréce je dobrovolná částka, kterou věnujeme obsluze jako výraz poděkování. „Uplatňování spropitného je otázkou zvyku a kultury. Zatímco v některých zemích, včetně České republiky, je spropitné považováno za naprosto běžnou věc a diskutuje se snad jen o jeho přiměřené výši, v některých zemích, zejména v Asii je spropitné přijímáno s rozpaky. V Japonsku můžete spropitným dokonce urazit,“ řekl Libor Mašek, marketingový manažer společnosti Nestlé Professional.

Ne vždy jde o peníze

Ačkoliv nyní mluvíme hlavně o restauracích, tak v cizině se často očekává, že menším spropitným oceníte také pokojskou, která vám uklidí pokoj, nebo pomocníka nesoucího vaše kufry. V některých zemích nemusí být spropitné spojeno jen s finančním obnosem. V Tunisku například jako symbol poděkování funguje kromě peněz třeba drobný dárek ve formě zapalovače. Pokud jste se službou spokojeni, můžete také poděkovat nebo pochválit obsluhu u nadřízeného.

Jak na to?

Jak to tedy udělat abychom zaplatili málo a zároveň si neudělali ostudu?

Spojené státy a Kanada – V těchto zemích se očekává spropitné neboli tip ve výši 15 – 20 %. I zde je však spropitné projevem poděkování za kvalitu služeb. Pokud nejste se službami spokojeni, můžete svůj příspěvek snížit. V těchto případech je však vhodné před uhrazením účtu informovat vedoucího či majitele restaurace o vašich výhradách. Pokud kdekoliv v restauraci uvidíte nápis autograt, tak je poplatek pro obsluhu již započítán v konečné ceně (většinou to bývá 18 %).

Anglie – Když se u našich ostrovních sousedů vydáte do hospody, v angličtině „Pubu“, tak můžete drobné klidně nechat doma. Na druhou stranu v barech číšník již automaticky počítá s tím, že mince, které vám vrátí, tam automaticky necháte. V restauracích bývá dýško zahrnuto přímo v ceně nebo se počítá obvyklých 10 % z celkové ceny.

Belgie, Dánsko, Holandsko, Finsko - cena za servis je obsažena v účtované ceně. Spropitné není očekáváno, ale potěší. Většinou se jedná jen o malé částky, zaokrouhlení směrem nahoru, popř. 1 – 2 eura v restauraci. Stejně je tomu i tak v zemi galského kohouta a nejslavnější kuchařské soutěže Bocus d' Or – Francii

Za humny v Německu a Rakousku není dýško vyžadováno. Většinou se však očekává ve výši 5 – 10 %.

Spropitné nabírá úplně jiných obrátek na balkánských ostrovech, kde je zcela běžné nechat 10 a více % z vaší útraty. Výše spropitného zde otvírá nejen dveře, ale i místní srdce.


ČTĚTE TAKÉ: Když mi nedáš, dostaneš pár facek!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud