Jak navodit zázračnou hladinu alfa? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak navodit zázračnou hladinu alfa?

Milují ji manažeři, kteří zvyšují efektivitu své práce, stejně jako vyznavači východních filozofií, kteří pátrají po smyslu života. Pomáhá změnit nastavení mysli nebo regenerovat na psychické i fyzické úrovni. Hladina alfa se zdá být až kouzelná. Víte proč?

Pamatuju si, že když jsem se na vlnách alfy svezla poprvé, byla jsem úplně fascinovaná. Ten klid ve mně, pocit, že zlé je pryč a že jsem v jiné, lepší dimenzi bytí. Vnímala jsem své tělo, ale nepotřebovala ho. Zhluboka jsem dýchala, poslouchala hlas léčitelky, které mi měla pomoci, už ani nevím s čím, a byla paf z toho, že se jen tak, lusknutím prstů, můžu cítit úplně jinak. Bylo to jedinečné. A přestože pro mě je pořád především sférou „zklidnění na počkání“, vím, že má hladina alfa mnohem větší potenciál, který může využít kdokoli.

NENÍ HLADINA JAKO HLADINA

Hladiny jsou frekvence, v nichž pracuje mozek. Během dne se různě ladí a jeho i naše fungování se právě na základě té dané hladiny mění.

Hladina alfa souvisí se zklidněním, s cestou ke svému skutečnému já, a s podvědomím. Také má na starosti uvolnění a relax. Do hladiny alfa se dostává mozek každého člověka, jsou to ony stavy „sním i bdím“ těsně před usnutím a po probuzení. Cítíte se jakoby mimo rytmus, ale myslíte a fungujete. V hladině alfa prožíváte i ty chvíle, kdy se zahledíte z okna jedoucího vlaku a necháte plynout myšlenky. Jste v ní při masáži, cvičení body and mind, ale i když si čtete a necháte se pohltit dějem knížky nebo si vykreslujete antistresové omalovánky. Hladina alfa je pohoda.

V hladině beta funguje normální myšlení. Je nejběžnější a většina lidí v ní stráví většinu dne. Když ráno snídáte s rodinou, mluvíte s dětmi, partnerem, telefonujete, pracujete, řídíte auto, sepisujete nákupní seznam nebo pátráte po tom, kam vyrazíte o víkendu, zkrátka když normálně myslíte. Je to frekvence každodennosti, běžných aktivit, výrazně spojená s logikou levé hemisféry, a strávíme v ní až 80 % času.

Stres je druhým jménem hladiny gama a patří trémistům a lidem trpícím úzkostí. Dostenete se do ní i při velké fyzické námaze, i proto se chcete uvolnit tím, že si dáte sprint nebo se vám chce do něčeho bezhlavě bušit. Při této frekvenci mozek kmitá, je hektický, pod tlakem. V hladině gama děláme spoustu chyb nebo říkáme, co jsme nechtěli. Je to hladina přešlapů, nerváků, hádek nebo chvil, kdy utíkáme z boje a panikaříme. Naopak hladina delta je doslova komatická. Mozek takřka nekmitá, což může zažít třeba při narkóze nebo v bezvědomí. A na hranici bezvědomí a hlubokého spánku je hladina théta. Ti, kteří se věnují meditaci, se do théty dokážou dostat i vědomě, tato schopnost ovšem souvisí s hlubokou koncentrací.

PROČ SI VYBRAT ALFU?

Stále nevidíte důvod, proč se chtít vědomě dostávat do alfy? „Kromě toho, že dojdete ke zklidnění, jedná se o stav plné koncentrace při uvolnění těla i mysli,“ vypočítává Jitka Ševčíková, koučka, mentorka a lektorka kurzů pracujících s hladinou alfa. „Paměť má v alfě zvýšenou schopnost ukládat a vybavovat si, mysl rychle regeneruje, organismus odpočívá, posilují se životní funkce a přirozeně se tvoří endorfiny,“ dodává. A výzkumy dokonce ukazují, že pouhých dvacet minut strávených v bdělé alfě nahrazuje minimálně hodinu spánku. Těchto atributů můžete využívat k rozvoji, uzdravování, hledání životních cílů i řešení problémů, které se s vámi táhnou už roky. V hladině alfa jste totiž ve spojení s podvědomím, tedy s opravdovými sny, touhami, ale i strachy, modely chování, situacemi, které vás formovaly, se svým skutečným já neměněným vědomými myšlenkami. A se vším tím můžete při správném přístupu v hladině alfa pracovat ve svůj prospěch.

CESTA DO SEBE

Dostat se do alfy není vůbec složité. Stačí, když si lehnete/sednete, zavřete oči a budete klidně, zhluboka dýchat. Tělo se uvolní, ale nesoustředíte se na něj. „První, co si uvědomíte, je, že je vám najednou hezpsychosomatikaky. Jste jen vy a vaše podvědomí, které je v tu chvíli mimo jiné naladěno na tak intenzivní regeneraci, že se můžete dokonce dočíst, že pobyt v hladině alfa uzdravuje! Jakkoli by to bylo krásné, tak to není. „Přímo ‚uzdravování‘ bych považovala za nadnesené, nicméně alfa stav může pomoci organismu rychleji regenerovat. Jedná se o stav plné koncentrace při uvolnění těla i mysli, kdy organismus odpočívá a posiluje životní funkce, přirozeně se tvoří endorfiny,“ vypočítává Jitka Ševčíková a ještě pokračuje: „Máme v sobě obrovské samoregulační a ozdravné schopnosti, které si my dospělí běžným uspěchaným životem, řízeným logickým uvažováním, blokujeme. Malé děti, které jsou v alfě většinu dne, mají naopak obrovskou regenerační schopnost, nejsou zatěžovány logikou, chovají se intuitivně a relaxují.“

ALFA KOUČINK

Alfa není jen relax. Tím, že vás dovede k podvědomí, může vydat odpovědi na otázky, které vás trápí. Nefunguje vám partnerství, necítíte se dobře v práci, bojujete s úzkostí, narážíte na lidi, kteří vás využívají, nebo jen nevíte, co by vám udělalo radost? Pokud nemáte vědomou odpověď na své otázky, je možná čas vyjít vstříc podvědomí. Dokáže poradit i s tím, jak najít správnou cestu k těm, které máte kolem sebe doma i v práci. S trochou nadsázky se dá říct, že všechna řešení a odpovědi v sobě máte, podvědomě je znáte, ale vědomě je k sobě nepouštíte, protože na případné změny při každodenním fungování nemáte ani čas, ani prostor. Velkou roli při tom hraje vaše představivost a intuice. Zjednodušeně řečeno, přeladíte se a vnímáte obrazy, které v alfě vidíte. A právě ony se stanou odpověďmi na vaše otázky.

SNÍT NESTAČÍ

Chystáte se na to, že zavřete oči, ponoříte se do alfy a začnou se dít zázraky? Jenže bez práce nejsou koláče. A přestože hladinu alfa mají rádi i ti, kteří říkají, že se vám v životě zhmotní všechno, co si budete přát, je třeba říct, že na naplnění přání nebo realizaci toho, na co dostanete odpovědi, je potřeba makat. „Nestačí se přeladit do alfy, tam zaměřit pozornost na značkovou kabelku a ona vám přistane na stole. V alfě však můžete objevit myšlenku, jak si na svůj sen vydělat, co podniknout jako první, koho oslovit, kam zavolat – to funguje výborně,“ dává příklad koučka.

Hladina alfa plná soustředění je také skvělým nástrojem učení. Proto můžete stále častěji narážet na kurzy angličtiny, které slibují, že vás naučí jazyk v rekordně krátkém čase. Mnohdy začínají krátkou meditací nebo jiným přeladěním se do alfy, ve které váš mozek všechno soustředěně hltá a ukládá do paměti. „V hladině alfa se totiž dobře propojuje činnost obou mozkových hemisfér, nepřetěžujeme levou, jako to děláme v hladině beta, a mozek jednoduše lépe funguje,“ vysvětluje Jitka Ševčíková. V alfě se díky spolupráci levé hemisféry, která zastupuje logiku, vnímání prostoru a času, ale také strach, a pravé, jež náleží intuici, kreativitě a chuti pouštět si do života nové věci, můžete zbavit svých úzkostí a obav, tedy toho, co vás brzdí.

HLADINA ALFA VS. INTUICE

Být v hladině alfa vám může dát i pocit, že umíte číst myšlenky. Je to do jisté míry nadsázka, nicméně mně se tohle stává s dcerou. Pokud jsem v alfě, a ona v ní jako dítě tráví většinu dne, mnohdy vím, o co si řekne za pár vteřin, co ji napadne, co udělá. V alfě se totiž rozvíjí intuice, tedy schopnost člověka vnímat, co se děje okolo, v podvědomí spojovat pocity se zkušenostmi a na jejich základě intuitivně vyhodnotit situaci a podle toho se zařídit. V alfě klidně můžete trávit většinu dne, právě jako vaše děti, instruktoři jógy nebo spisovatelé. Záleží ovšem, nakolik vám to dovolí okolní svět a každodenní život, v němž musíte často přeladit do bety i gamy.

PRACOVNA MYSLI PODLE JITKY ŠEVČÍKOVÉ

Udělejte si čas hned, když přijdete do práce. Jste ještě blízko alfě, odpočinutí. Vizualizujte si schodiště, po kterém vcházíte do pracovny. Do pracovny si umístěte kulatý stůl, křeslo a křesla pro své poradce, s nimiž se budete obrazně radit. V pracovně je plátno na promítání cílů, prožitků, návratů do situací, které potřebujete řešit. Umístěte si tam také telefon, pozvěte své poradce, muže a ženu či odborníka na dané téma. V pracovně se snažte pochopit přítomnost a zprávu poradců, komunikujte s nimi. Symbolika obrazů, které přicházejí z podvědomí, je důležitým zdrojem informací. Na mentálním plátně si promítejte konečné cíle svých programů, vize a nápady. Naučte se pracovat s vnitřní vírou, že dostáváte to nejdůležitější, bez tlaků a pocitů zklamání, dostanete-li něco jiného, než chcete teď. Pracujte na autoportrétu, komunikujte sami se sebou i s lidmi, které si do své Pracovny mysli pozvete.

TECHNIKA MODRÝCH DVEŘÍ

Až se dostanete do hladiny alfa, představte si modré dveře. Vezměte za kliku a položte otázku, která vás trápí. I kdybyste se chtěli zeptat jen na to: „Co je pro mě teď důležité, na co se mám soustředit?“ Obrazy, jež naskočí, jsou odpovědí, kterou hledáte. Mozek je však velmi hravý, používá symboliku, kterou musíte rozklíčovat sami. Ptát se můžete i dál. Když zjistíte, co jste chtěli, můžete položit i otázku, jak k tomu vědomě dojít, protože nechat si běhat hlavou obrazy nestačí. Je potřeba přeměnit je potom v činy.

Doporučujeme

Články odjinud