Jak si užít kávu a čokoládu, neohrozit své zdraví a nepřibrat? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak si užít kávu a čokoládu, neohrozit své zdraví a nepřibrat?

Káva a čokoláda nás přitahují svojí vůní i chutí. Jak si je užít, aniž bychom ohrozili váhu a posílili díky nim i svoje zdraví?

KÁVA

Věděli jste, že?

  • Účinek kávy je nejefektivnější, když si ji dáte mezi 9.30 a 11.30 hodinou.
  • Kofein je jednou z mála přírodních látek, u nichž bylo prokázáno, že podporují spalování tuků. Některé studie dokonce ukázaly, že kofein může zvýšit rychlost metabolismu o 3 až 11 %.
  • Když nepřekročíte tři šálky denně, nevede pití kávy k dehydrataci. Je sice pravda, že kofein má mírné močopudné účinky, není to ale v takové míře, aby došlo k velkým ztrátám tekutin v těle.
  • Pozitivní účinek kofeinu na sportovní výkon je nejvíce patrný ve vytrvalostním pohybu, jako je běh, jízda na kole nebo veslování. Ze studií vyplynulo, že kofein zlepšuje časový výkon a snižuje bolest svalů.
  • Konzumace kávy je pro mnoho lidí zvyk, ale nejedná se o závislost. Při mapování mozku se totiž ukázalo, že kofein není propojen s neuronálním okruhem závislosti.
  • Když si do kávy přidáte mléko, obsah tuku způsobí, že lidské tělo absorbuje kofein pomalejším tempem, čímž se celkově sníží jeho účinek. Když místo toho zvolíte smetanu, vydrží vám káva déle teplá. ´

ČOKOLÁDA

Věděli jste, že?

  • Vůně čokolády zvyšuje théta mozkové vlny, které spouštějí relaxaci. * Přestože čokoláda obsahuje vysoký obsah tuku, nezdá se, že by zvyšovala cholesterol v krvi. To je dobrá zpráva především pro Američany, kteří zkonzumují neuvěřitelných 50 % světové produkce čokolády.
  • V hořké čokoládě, která obsahuje minimálně 70 % kakaa, je více antioxidantů než v pekanových ořeších (o 14 %) a v červeném vínu (o 25 %).
  • Vědci nezjistili žádnou spojitost mezi akné a čokoládou. Ze studií provedených v Německu naopak vyplývá, že flavonoidy, které čokoláda obsahuje, absorbují UV světlo, což chrání a zvyšuje průtok krve do kůže. A to ve výsledku vede ke zlepšení vzhledu pokožky.
  • Po náročném tréninku sáhněte po čokoládě. Výsledky studie na Indiana University prokázaly, že cyklisté, kteří pili po tréninku kakao, byli mnohem méně unavení a měli lepší výkon než ti, kteří dali přednost iontovému nápoji.
  • Na čokoládu se vyplatí vsadit i při dietě. Studie provedená na univerzitě v Kodani zjistila, že konzumace hořké čokolády nám pomáhá kontrolovat naše chutě na sladké a slané i na tučná jídla, což vede k tomu, že máme lépe pod kontrolou svoji váhu.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud