Jak slaví Vánoce v zahraničí?

Jak slaví Vánoce v zahraničí?

Vzájemná úcta, láska, přátelství, ozdoby, dárky a dobré jídlo. To jsou symboly, které spojují vánoční svátky na celém světě.

Vánoce v Anglii

Tradiční Vánoce v Anglii se točí kolem větévky trnky, jež možná byla prababičkou dnešního vánočního stromku a také tzv. wassailingu. Jedná se o svátek nejen farmářů, který se slaví v rodinném kruhu. Jedí se horké koláče, popíjí cider (pozn. red.: nápoj podobný jablečnému vínu). Poté se jde do sadu a koláč namočený v cideru se pokládá mezi větve a zbytkem nápoje se stromy ještě postříkají. Muži střílejí z pušek do stromu a přitom se tluče na hrnce a pánve a zpívá se píseň wassailingu. Tímto prapodivným rituálem se odhání zlý duchové ze sadu a povzbuzují se ti dobří, jež zaručí bohatou úrodu v příštím roce.

Vánoce ve Francii

Jsou ve znamení Pere Noël neboli Otce Vánoc a le reveillon, což je tradiční půlnoční pokrm. Vánoční jídlo se skládá z ústřic, klobásek, pečené šunky, salátů, ovoce, sladkostí a také samozřejmě vína. Neměl by chybět ani Kristův koláč nebo Kristův chléb.

Vánoce v Irsku

Symbolizují zelené dekorace, ale především svíčky, jež svítí po celou Štědrou noc na cestu Svaté rodině. Zároveň zvou kněze a jeho modlitbu k večeři. Na stole leží chléb a čerstvé mléko. Vchodové dveře musí být otevřené, aby dovnitř mohli Josef s Marií a Ježíškem.

Vánoce v Německu

Nejvíce se podobají těm našim. Jen ty dekorace bývají mnohem honosnější a Ježíšek se u nich jmenuje Chriskind a na severu Německa Weihnachtsmann. K večeři se podává pečená štika, candát na roštu nebo plněný kapr. Mezi oblíbené štědrovečerní masité pokrmy patří i tzv. konšelská mísa, která obsahuje mix vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a smetanové klobásy. Na závěr večeře se servíruje jablečný závin a ovocný salát s likérem. Nechybí ani vánoční štola a marcipánové cukroví.

Vánoce v Itálii

Štědrý večer v Itálii se slaví schůzkou s přáteli a rodinou. Dárky se zde totiž dostávají obdobně jako v Americe až první svátek vánoční ráno. Štědrovečerní večeře se i zde liší podle regionu, tradic i chutí. Podává se krocan, ryby a v poslední době i těstoviny. Zajímavé je, že se v Itálii nepeče cukroví.

Vánoce v USA

Evropské Vánoce působí proti těm americkým příliš skromně. A ačkoli je pro Američany Den díkuvzdání největším svátkem, co se výzdoby a také počtu dárků týče, jednoznačně vyhrávají vánoční svátky. Stromeček, domy i zahrady si lidé zdobí již dva až tři týdny před Štědrým dnem. A v den „D“ se obléknou do něčeho pohodlného a servírují k večeři oblíbená jídla, jako je krocan se šunkou, někde i mořské plody nebo pizzu. Nikde ovšem nechybí americký páj – jablečný koláč. Děti chystají pro Santu Clause sušenky a sklenici mléka a na dobrou noc jim rodiče čtou příběh Předvánoční noc. Vánoce slaví především ráno 25. prosince, rozdávají se dárky, pije se horká čokoláda nebo punč. V některých rodinách se podává vánoční cukroví.

Vánoce v Řecku

Začínají již 40 dní předem a v tomto období se podává christopsomo neboli boží chléb. Vánoce v Řecku jsou druhým největším pravoslavným svátkem. Na Štědrý den chodí řecké děti od domu k domu, přejí vše dobré a zpívají vánoční píseň zvanou Kalanda. Za to dostávají cukroví nebo sušené ovoce.

Vánoce ve Španělsku

Slaví se v rodinném, často početném kruhu. Všichni pomáhají s přípravou štědrovečerní večeře. Jíst se začíná kolem desáté hodiny večer a pokračuje se dlouho do noci. S oblibou se konzumuje sladké vánoční pečivo, cukroví z nugátu, máslové sušenky a vše se zapíjí druhem španělského šampaňského, jež se nazývá Cava. O půlnoci nejmladší člen rodiny položí Ježíška do jesliček a poté se jde na mši. Dárečky děti dostávají až na Tři krále 6. ledna.

Vánoce v Dánsku

Bývají pro Dány nejkrásnějším obdobím v roce, kdy se všichni navštěvují. Podle jedné staré a milé dánské tradice nesmí návštěva odcházet z domu, aniž by byla plně nasycena. Z toho důvodu jsou vždy připraveny mísy se sladkostmi, sladkým i slaným pečivem. Z generace na generaci se dnes v Dánsku dědí okolo 300 druhů cukroví. Tradičním vánočním jídlem je rýžový pudink s celou mandlí. Ten kdo ji najde, vyhrává malé marcipánové prasátko. Dále se podává pečený krocan nebo husa plněná jablky a sušenými švestkami s červeným zelím a karamelovými bramborami. Na závěr si Dánové vychutnávají sladké pečivo.

Vánoce v Litvě

S přípravami Vánoc začínají v Litvě 22. prosince v den slunovratu. Na svátečním stole nesmí chybět prasečí hlava vařená spolu s rozmělněným ječmenem. Podává se i vařený hrách s fazolemi a velkým množstvím klobás. Na kolečka nakrájené klobásy mají symbolizovat slunce. Dnes se v Litvě na Vánoce pečou zázvorové sušenky, v míse naleznete mandarinky a pomeranče a zdobí se i stromeček.

Vánoce v Austrálii

Slaví se obdobně jako v Anglii. Jen s tím rozdílem, že v tomto období děti v Austrálii užívají letní prázdniny. Tradiční večeře se podává stejně jako v Argentině v zahradách, terasách nebo i na pláži. Vánoční menu se skládá z mořských plodů, krocana, kachny, kuřete, těstovin, salátů a místo cukroví se jí zmrzlina.

Vánoce v Argentině

Jsou letní záležitostí, i přesto ctí sněhovou symboliku a na vánoční stromy se zavěšují bílé bavlněné chomáčky. Štědrovečerní večeře se podává na zahradách. Mezi tradiční jídlo patří pečené selátko nebo páv, jehož peřím se zdobí i vánoční stůl. Mezi další oblíbené pokrmy pak patří ninos envuettas, což je plátek masa plněný mletým masem s nasekanou cibulkou, vařeným vejcem a kořením. Zabalí se do ruliček a pomalu se peče.

Doporučujeme

Články odjinud