Jak snadno odhalíte lháře?

Jak snadno odhalíte lháře?

Používání slov v mluveném i psaném jazyce může o naší osobnosti, vztazích, upřímnosti či společenském postavení mnohé prozradit. Užívání jazyka je velmi automatické a odráží se v něm celá řada osobnostních rysů a vlastností. Potvrdil to ve své studii sociální psycholog James W. Pennebaker z Texasu.

„Počítačovou analýzou stovek tisíc dopisů, básní, knih, blogů, textů a konverzací je možné číst lidská srdce a jejich mysl způsobem, který nedokážou ani oni sami,“ tvrdí profesor Pennebaker.

Podle jeho analýzy upřímní, vřelí a osobní lidé používají v mluveném i psaném textu více zájmena já a slovních spojení souvisejících s osobou vypovídajícího. Nejsebevědomější lidé používají já naopak nejméně.

Používání já také souvisí se společenským postavením. Osoby používající nejméně já bývají postaveni nejvýše a platí to i naopak. Nejvíce já používají lidé s nejnižším statusem.

Podle Pennebakera je taková analýza ale také detektorem lži s přesností 67 procent, což je mnohem více než dovoluje náhoda.

„Jedním ze způsobů, jak můžete lháře odhalit, je, že používají málo já a méně složitý jazyk. Tito lidé nepoužívají já, protože se psychologicky distancují od sebe samých. A také se vyhýbají složitosti, nepoužívají souvětí a složité vazby,“ tvrdí profesor Pennebaker.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Dvacet tipů pro hezčí vlasy!

Doporučujeme

Články odjinud