Jak správně zabalit na cesty?

Jak správně zabalit na cesty?

Na víkend či na dva týdny, k vodě nebo za poznáním, klidnou a pohodovou dovolenou vám zaručí jen správný obsah zavazadla.

Tajemstvím zkušených cestovatelů je univerzální výbava pro každou příležitost a žádné zbytečnosti z důvodu „co kdyby“. Základem každého kufru by měly být osobní doklady, peníze, fotoaparát, sluneční brýle, opalovací krém, osobní hygienické potřeby a spodní prádlo. Nezapomeňte také na cestovní pojištění a léky, pokud nějaké užíváte. Zbytek pak přizpůsobte vybrané destinaci, počasí v ní, délce pobytu a náplni dovolené.

Relaxační víkend

Na dva tři dny toho moc potřebovat nebudete, náplň tašky je přesto nutné přizpůsobit tomu, kam máte namířeno. Jedete do přírody, nebo do luxusního hotelu? Jiné věci budete potřebovat v případě aktivního volna, jiné pro dny relaxace. Rozhodující je také počasí. Hodně místa ušetříte, když oblečení určené na cestu využijete také na daném místě, zejména obuv, která bývá nejobjemnější.

Kosmetickou výbavu pokud možno omezte na minimum. Na dva tři dny vám postačí vzorky kosmetiky v sáčcích nebo praktické miniatury produktů. K dostání jsou jak mini mycí gely a šampony, tak laky na vlasy či antiperspiranty. Šikovný je také skládací hřeben či zubní kartáček. TIP: Jedete-li na cesty vlastním autem, postačí vám jako zavazadlo větší taška, tzv. víkendová. Pokud cestujete veřejnou dopravou, mnohem praktičtější volbou je malý příruční kufřík na kolečkách nebo batoh (podle charakteru dovolené).

Prázdniny u moře

Na pláž se hodí alespoň dvoje plavky, pro případ ztráty či jiné „nehody“. Nezapomeňte také na svetřík či dlouhé kalhoty pro chladné večery nebo klimatizované prostory. Praktické jsou velké šátky, které můžete nosit jako sukni, šálu, přehoz, pareo i podložku k vodě. Do kufru přibalte rovněž praktické zavazadlo na malé výlety či skládací tašku na pláž.

Z kosmetiky je nejdůležitější opalovací krém, jehož obsah by měl odpovídat délce pobytu u vody. Nutné je také mléko po opalování, šampon a sprchový gel. Ty vám vystačí v běžném balení pro celou rodinu. Vhodná je minilékárnička s nezbytnými léky (proti průjmu, bolestem hlavy…) a přípravkem proti štípnutí hmyzem.

TIP: Pokud jedete do hotelu all inclusive, je zbytečné brát si s sebou objemné ručníky. Kromě nich bývají v hotelech zdarma k dispozici také osušky na pláž. V hotelech vyšší kategorie jsou k mání rovněž základní hygienické potřeby, takže můžete ušetřit místo za šampon, sprchový gel, hřeben nebo kartáček na zuby. Naopak do kufru přibalte věci, které vás při pobytu na pláži zabaví: knížka, karty, křížovky, v případě rodinné dovolené také hry na pláž (míč, badminton…) či šnorchly.

Poznávací zájezd

Nejdůležitější je správný výběr oblečení a bot (podle počasí). Nové kousky přitom nemusí být vždycky lepší. Sbalte si raději oblíbené, ověřené věci, které jsou pohodlné a praktické. To platí zejména o obuvi. V případě exotických destinací berte v úvahu kulturní a náboženské rozdíly. Například destinace jako Dubaj vyžadují umírněné, nepříliš sexy oděvy, pro návštěvu chrámů v Thajsku jsou nutná zahalená ramena a nohy od kolen nahoru. V takovém případě je praktické nosit u sebe velký šátek či pareo, které vás v případě potřeby ochrání i před silným sluncem či chladem klimatizace.

Do příruční tašky, ideálně batůžku, přibalte pro případ nutnosti náplasti, vlhčené ubrousky nebo antibakteriální gel na ruce, minikrém s UV filtrem a papírové kapesníky. Velmi důležitá je také pokrývka hlavy. V exotických zemích se bude hodit také vějíř.

TIP: Kromě fotoaparátu doma nezapomeňte ani dobíječku, náhradní baterii či dostatečně velkou paměťovou kartu, abyste nezůstali bez fotek.

Jak zabalit oblečení

Balení na poslední chvíli není úplně optimální. Obvykle končívá řadou nepotřebných věcí a zapomenutím těch důležitých.

Vhodné je proto udělat si předem seznam, který vám ušetří čas, nervy i místo v kufru. Berte v potaz akce, které vás mohou během dovolené čekat – potřebujete společenský oděv (některé hotely ho vyžadují), nebo budete celý čas ležet jen u bazénu?

Oblečení na dovolenou by mělo být především praktické, snadno kombinovatelné, nemačkavé a lehké. Pravidlem je ke každé sukni či kalhotám vzít 2–3 pasující vršky. Pokud v místě pobytu bude možnost praní, omezte množství každodenních věcí, např. trička, spodní prádlo, na minimální počet, zhruba jen na polovinu dovolené.

Nejpraktičtější jsou kousky v neutrálních odstínech, v černé, bílé, tmavě modré a béžové či šedé. Ty pak můžete oživit výraznější barvou v podobě doplňků.

Obuv omezte na 3 páry – žabky, sandály nebo boty na podpatku, tenisky či polobotky, které se hodí k většině sbaleného oblečení. Tu nejtěžší či nejobjemnější obuv si nazujte na cestu. Při organizaci kufru nejdříve zabalte neforemné a těžké věci, jako jsou boty či knihy, fén nebo kosmetika. Pokud pochybujete, zda danou věc na dovolené využijete, neberte ji. Váš kufr nemusí být úplně plný. Čím víc věcí v něm povezete, tím bude těžší a věci v něm zmačkanější. Nechte si prostor raději pro suvenýry z dovolené.


ORBION:
Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud