Jak udělat první dojem

Jak udělat první dojem

Ať chceme, nebo ne, náš úspěch nebo neúspěch závisí na tom, jaký uděláme dojem. Na začátku setkání nás lidé vnímají daleko pozorněji, a tak na to, abychom udělali dojem, moc času nemáme, takže pokud si ho zkazíme, jeho náprava může trvat i několik let, někdy se nám nemusí podařit vůbec.

Každý z nás má svou image, kterou vyvolává v druhých lidech příjemný, nebo naopak nepříjemný pocit. Tato image se skládá z našeho vystupování, vzhledu, jak, o čem nebo jakým tónem či rychlostí hovoříme. Vnímáme i to, jestli působí náš hlas příjemně, či protivně, jaká používáme gesta, postoj, mimiku. Důležitá je i naše upravenost, oblečení, doplňky, tedy kravata, šátek, hodinky, šperky nebo jaký parfém používáme.

U žen hraje velkou roli líčení. A ještě jsou tu naše boty. Schválně se podívejte, kolik lidí je oblečeno ve značkovém oblečení, se rtěnkou od Diora nebo deodorantu od Bosse, a přitom mají sešmajdané a špinavé boty. Jako by byly schované až úplně dole, kam už nikdo nedohlédne. A to už se neodvážím mluvit o tom, jak by to vypadalo, kdyby se dotyčný zul.

Charisma

První, čeho si na nás lidé všimnou, lépe řečeno co vycítí, je naše charisma, pozitivu, či negativitu, dobrou, či špatnou náladu, a to aniž bychom museli promluvit. Toto vše ze sebe vyzařujeme.

Šaty dělají člověka

Další věc, které si na nás druzí všimnou, je oblečení. Podle toho, jak se oblékáme, dáváme okolí najevo, kdo jsme, kým jsme, jak si vážíme sebe a ostatních. Také nás tak hodnotí okolí. Je jasné, že ne každý má plný šatník drahého oblečení nebo bot, ovšem přijít oblečen čistě a upraveně může každý.

Samozřejmě že jsou určité profese, například ty umělecké, které dovolují jistou volnost, ležérnost, až extravagantnost, ovšem pokud máme v náplni práce jednat s lidmi, např. jako obchodník, vedoucí pracovník, měli bychom zvolit jiný, střídmější styl oblékání. Tedy oblečeni a upraveni bychom měli být podle toho, jakou profesi vykonáváme, s kým jednáme a kam zrovna jdeme. A nejenom oblečeni, také učesáni a umyti, ženy nalíčeny.

Věřte, že mimika, gesta a chůze na nás prozradí víc než náš mluvený projev. Už zdálky vidíme, jestli k nám přichází někdo, kdo je v dobré náladě, nebo nějaký bručoun. Ten, kdo působí nepřístupně, neumí pořádně podat ruku, pozdravit, neustále se mračí, uhýbá očima, odpovídá otráveně na půl úst, je neustále plný svých problémů nebo hovoří jen o sobě, nebývá moc oblíbený. Bohužel právě proto, že je tak zaobraný sám sebou, nemá šanci vycítit, že není vítaný.

Úsměv nás rozzáří

Naopak ten, kdo se neustále mile usmívá, je dobře naladěn, působí optimisticky, je elegantně oblečen, hezky upraven, projevuje zájem o lidi, chválí, vyzařuje pozitivní energii, je přístupný ke komunikaci a je pozorným posluchačem, je všude vítán.

Důležitá je i úměrnost naší komunikace, a to nejen osobní, ale i po telefonu. Určitě není dobré ihned někam přijít a vykřikovat cokoliv jen za cenu toho, aby si nás všichni všimli. Také ale není dobrý ani příliš zakřiknutý projev. Tedy aby se nemuseli ostatní dohadovat, jestli jsme pozdravili nebo odpověděli na otázku a zdali tam vůbec jsme. I po telefonu se dá poznat, jestli jsme v dobré náladě, nebo se usmíváme, jestli sedíme rovně, nebo se cpeme sušenkami na gauči.

Všichni neustále někam píšeme, a tak i náš písemný projev prozrazuje o naší povaze mnoho věcí. Podle toho, co a jak píšeme nebo jakou volíme grafiku, si dělá adresát svůj obrázek o nás, tedy i psaný projev je součástí našeho prvního dojmu.

Aniž bychom si to vždy uvědomovali, první dojem si můžeme zkazit také tak, že přijdeme nevhodně oblečeni, pozdě nebo nedodržíme patřičnou vzdálenost a vstoupíme druhému do jeho osobní zóny.

Zdroj: Alka Hájková, www.viposobnosti.eu

ČTĚTE TAKÉ:
Podívejte se, jak jsme proměnili výherkyni soutěže

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na říjen 2012

Doporučujeme

Články odjinud