Jak řádně zaplatit v restauraci a jaké přidat spropitné.
Jaké platit spropitné?
Placení v restauraci je důležitá událost a často tím dáváte najevo
spokojenost s obsluhou a jídlem. Pokud Vás pozve muž, automaticky by také měl
zaplatit. Pozvete-li vy muže, ujměte se své role a ukažte mu, jak se to dělá.
V dobré restauraci by měl číšník rozpoznat vaše role a účet předložit
před muže nebo také doprostřed, nebo se přímo zeptá.
Spropitné při spokojenosti se běžně pohybuje kolem 10% z celkové
ceny. V zahraničí bývá často v jídelním lístku uvedeno, jak velké
spropitné se od vás očekává. V lepší restauraci vám přinesou účet na
talířku nebo v deskách. Na talířek položte peníze v odpovídající výši,
číšník talířek odnese a přinese na talířku nazpět. Vy pak na talířku
ponecháte přiměřenou odměnu.
V ostatních podnicích vám číšník cenu pouze oznámí, vy jí podle uvážení
zaokrouhlíte a zaplatíte. Někdy také můžete zaplatit a čekat až Vám číšník
vrátí. Pak z vrácené částky zaplatíte spropitné. U toho je zajímavé
sledovat, jak dlouho číšník hledá drobné. Často je vidět, že schválně
hledá tak dlouho, že vás přímo vybízí ke slovům "Do je dobré".
Toto se mi u číšníků nelíbí a často si v hlavě ještě výši spropitného
upravím. Oni pak určitě vědí proč. Naopak, když po vrácení drobných
dostanou dobré spropitné jsou příjemně překvapeni.
Výše spropitného je kapitola sama pro sebe. Domnívám se, že v dnešní době
by si člověk neměl vše nechat líbit a dát najevo svou spokojenost či
nespokojenost. Zajímá mne, zda necháváte v restauraci spropitné automaticky
pokaždé, nebo výši určujete sami a někdy nedáte žádné?
Autor: mis