Jaké platit spropitné?

Jak řádně zaplatit v restauraci a jaké přidat spropitné.

Jaké platit spropitné?

Placení v restauraci je důležitá událost a často tím dáváte najevo spokojenost s obsluhou a jídlem. Pokud Vás pozve muž, automaticky by také měl zaplatit. Pozvete-li vy muže, ujměte se své role a ukažte mu, jak se to dělá. V dobré restauraci by měl číšník rozpoznat vaše role a účet předložit před muže nebo také doprostřed, nebo se přímo zeptá.
Spropitné při spokojenosti se běžně pohybuje kolem 10% z celkové ceny. V zahraničí bývá často v jídelním lístku uvedeno, jak velké spropitné se od vás očekává. V lepší restauraci vám přinesou účet na talířku nebo v deskách. Na talířek položte peníze v odpovídající výši, číšník talířek odnese a přinese na talířku nazpět. Vy pak na talířku ponecháte přiměřenou odměnu.
V ostatních podnicích vám číšník cenu pouze oznámí, vy jí podle uvážení zaokrouhlíte a zaplatíte. Někdy také můžete zaplatit a čekat až Vám číšník vrátí. Pak z vrácené částky zaplatíte spropitné. U toho je zajímavé sledovat, jak dlouho číšník hledá drobné. Často je vidět, že schválně hledá tak dlouho, že vás přímo vybízí ke slovům "Do je dobré". Toto se mi u číšníků nelíbí a často si v hlavě ještě výši spropitného upravím. Oni pak určitě vědí proč. Naopak, když po vrácení drobných dostanou dobré spropitné jsou příjemně překvapeni.
Výše spropitného je kapitola sama pro sebe. Domnívám se, že v dnešní době by si člověk neměl vše nechat líbit a dát najevo svou spokojenost či nespokojenost. Zajímá mne, zda necháváte v restauraci spropitné automaticky pokaždé, nebo výši určujete sami a někdy nedáte žádné?

Autor: mis

Doporučujeme

Články odjinud