Jako ryba ve vodě. Plavání je ideální na hubnutí i pro zdraví

Jako ryba ve vodě. Plavání je ideální na hubnutí i pro zdraví

Zchaldit rozpálené tělo v osvěžující vodě, posílit svaly a podpořit hubnutí? Tohle všechno můžete stihnout v bazénu. Jak vypilovat svou plaveckou techniku a posunout se v plavání dál?

Kromě toho, že si u vody užijete letních radovánek, si můžete i pořádně protáhnout tělo při jednom z nejzdravějších sportů vůbec. „Plavání se hodí pro všechny věkové kategorie, musí se ale dělat správně. Ve vodě je tělo nadnášeno, váží mnohem méně, při ponoření těla po ramena vážíme pouze 10 % hmotnosti na suchu. Klouby jsou tedy mnohem méně zatěžované, což je pro lidi s nadváhou velká výhoda,“ zdůrazňuje instruktorka plavání Vlasta Remišová z pražského Aquaklubu Želvička. Plavání byste v kuse měli věnovat alespoň půl hodiny, nejlépe tři čtvrtě a úplně ideálně hodinu.

Plavecká výbava

Až se budete vypravovat k vodě, nezapomeňte si přibalit potřebné pomůcky, k nimž kromě sportovních plavek patří i plavecká čepice a brýle. „Plaveckou čepici doporučuju všem, hlavně lidem s delšími vlasy, protože když se namočí, padají do obličeje.

Latexová nebo silikonová čepice navíc ochrání vlasy před poškozením vodou a chlorem,“ doporučuje instruktorka. Praktickou pomůckou jsou i brýle, ale je důležité umět plavat i bez nich. „Hlavně děti a začátečníci by měli zvládnout i plavání bez brýlí, aby si uměli poradit s vodou v očích. Pokud někdo, kdo zatím plaval jen s brýlemi, spadne do vody, může ve chvíli, kdy se mu voda dostane do očí, propadnout panice.“

Krátké protažení

Než skočíte do bazénu, zařaďte promyšlené zahřátí a protažení svalů. „Před plaváním uvolněte šíjové svaly, ramenní klouby, kyčle, kotníky a aktivujte tělo. Před vstupem do vody rozhýbejte klouby (kroužení, uvolňování), pak se zhruba 10 minut rozplavejte, a až pak se protáhněte třeba vestoje ve vodě, u kraje (stehna, lýtka, paže, prsní svaly, trapéz),“ radí instruktorka. Závěrečné protažení může proběhnout u bazénu, až vylezete z vody, nebo v teplé sprše.

Hurá do vody!

Jestliže nedáte dopustit na nejrozšířenější plavecký způsob „prsa“, dejte si pozor na technické chyby, kterých se plavci začátečníci často dopouštějí. „Asi největší chybou je plavání ve stylu,paní radová‘ – tedy hlava nad vodou, prakticky žádný záběr rukama a zkřivené nohy,“ upozorňuje Vlasta Remišová. „Je třeba při výdechu sklonit hlavu dopředu, jako kdybyste se chtěli podívat na svoje břicho, bradu přitáhnout pod krk a vydržet ve splývavé poloze (hlava dole a ve vodě, výdech, ruce a nohy natažené u sebe) až do konce výdechu.“

Rozšiřte si repertoár

Při svém příštím výletu do bazénu se nemusíte omezovat jen na prsa. „Znak je vhodný pro všechny, rovnají se při něm záda, protahuje páteř. Obličej je nad vodou, což znamená snadné dýchání. Plavat na zádech by měl umět každý, je to i rehabilitační poloha,“ shrnuje instruktorka. Své výhody má i kraul. „Pro páteř, především krční a bederní, je kraul vhodnější než prsa, neboť při správné technice není hlava v záklonu a bedra v prohnutí a páteř je celou dobu natažená. Na výuku kraulu, ale i na výuku jakéhokoli jiného plaveckého způsobu, doporučuju sehnat si plaveckého instruktora. Klienti si mohou sehnat skupinové kurzy i individuální lekce. Ušetříte spoustu času a učení bude mnohem efektivnější.“

Doplňte hořčík

Sžívání s vodním živlem vám můžou někdy nepříjemně zkomplikovat křeče. U plavce obvykle vznikají v lýtkách a nejčastěji při plavání v ploutvích, případně u kraulových nebo znakových nohou, v létě potom při vstupu z horka do studené vody. „Zkušený plavec takovou situaci zvládne bezpečně, méně zkušeným doporučuju položit se na záda, nohu uvolnit a buď počkat, až křeč odezní, nebo se snažit doplavat zbylými končetinami ke kraji nebo ke břehu,“ radí instruktorka.

Mezi nejčastější příčiny křečí patří nedostatečně připravený svalový aparát (svaly nejsou zvyklé se takto intenzivně hýbat, už to nevydrží, stáhnou se a vznikne křeč), příliš intenzivní trénink nebo nedostatek hořčíku v těle. Proto si ho můžete doplnit z nápojů obohacených o hořčík.

První tempa

„Na vodu si můžou začít zvykat už miminka. Je důležité dítě naučit, aby sneslo vodu v uších, na obličeji, umělo zadržet dech a potopit se. Plavání patří k sebezáchranným dovednostem.

Když se váš potomek nenaučí lyžovat, na životě ho to neohrožuje. Když se nedokáže udržet na hladině, může se za určitých okolností dostat do problémů.“ Plavání by se děti měly začít učit kolem 4 let hravou formou.

Lepší pozdě než později

Šanci naučit se plavat mají i ti, kteří zůstali v katerogii „neplavci“ do dospělého věku. „Tady ten proces bývá delší než u dětí, protože naše tělo už tak rychle nereaguje na nové pohyby, máme něco naučeného a často bojujeme s určitým blokem. Důležité je začít a pak chodit pravidelně, nenechat se odradit tím, že po první lekci nic neuplavete nebo vám to nešlo. Choďte poctivě trénovat a situaci zhodnoťte až zhruba po půl roce,“ zní rada odbornice.

Článek jsme převzali z časopisu Dieta 7-8/2013

Doporučujeme

Články odjinud