Jídlo a pití pomáhá překonat bolest, tvrdí vědci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zábava

Ukusování čokolády, ale třeba i sklenka vody, může pomoci utlumit nepohodlí a bolest. Tvrdí to nový výzkum americké Chicago University.

Vědci zjistili, že rozptýlení, které poskytuje jídlo či pití, může fungovat jako přirozené analgetikum. Ačkoliv zatím studie prováděli na zvířatech, jsou přesvědčeni, že u lidí funguje stejný mechanismus.

Dr. Peggy Masonová z Chicago University zjistila, že krysy méně trápí bolest, pokud je rozptýlí kousek čokolády nebo něco k pití.
"Je to velmi silný efekt a nejde tu jen o hlad nebo žízeň," vysvětluje Dr. Masonová. "Když před sebou máte jídlo a můžete se k němu jednoduše dostat, jen máloco vás přinutí, abyste přestali jíst."

Již dřívější studie ukázaly, že jídlo může tlumit bolest. Podle listu Daily Mail už v roce 2005 vědci u University of Cincinatti zjistili, že sladké potraviny a nápoje snižují hladinu potenciálně škodlivého hormonu glukokortikoidu, který mozek produkuje, pokud jsme ve stresu.

Tato nová studie je průkopnická. Prokázala totiž , že tento efekt funguje, i když daný živočich nemá hlad.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejhezčí pohled na Benátky severu

Nejhezčí pohled na Benátky severu

15. 11. | [Soutěž] Prodloužený víkend vám bude stačit na poznání všech zajímavostí Stockholmu, města…

Jeruzalém – město koček

Jeruzalém – město koček

13. 11. | [Soutěž] Že je Jeruzalém město tří náboženství, unikátních památek a bohužel i věčných bojů, ví asi…

Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

8. 11. | [Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim…

Cesta čokolády

Cesta čokolády

6. 11. | [Soutěž] Byli jsme při tom, jak se z dovezených kakaových bobů v Belgii vyrábějí lahodné pralinky.